"עד לפיגוע הפחד היה תיאורטי - עכשיו הוא יום-יומי" -  כך תיארו חברי הקהילה היהודית את התחושות לאחר הפיגוע בבית הכנסת, בשיחה עם חדשות 12. בפיגוע, שהתרחש סמוך לבית כנסת בעיר האלה שבגרמניה, נורו אתמול (רביעי) למוות שני בני אדם, ושעות לאחר מכן התברר כי מאחורי המעשה עמדו פעילי ימין קיצוניים. אמש התכנסו ליד בית הכנסת החדש בברלין עשרות אנשים, בהם גם הקנצלרית אנגלה מרקל ששרה יחד איתם את "עושה שלום במרומיו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

איגור מטבייטס, חבר הקהילה היהודית בהאלה שאינו נכח בבית הכנסת בזמן הפיגוע, סיפר על הרגעים בהם הבין שמשהו אינו כשורה: "הרבה אנשים התקשרו אליי בתוך מספר דקות, והבנתי שקרה משהו חריג. כמה דקות מאוחר יותר סיפרו לנו שהיה פיגוע. זה היה מאוד מפחיד, הייתה פאניקה גדולה".

לדבריו, הקהילה היהודית בהאלה מונה כ-400 בני אדם ולכן הכיר את כל מי שהיה אז בבית הכנסת. "ידעתי בדיוק מי נמצא שם ויכול להיות קורבן", סיפר. הוא הוסיף כי לא היו פעולות מכוונות נגד הקהילה היהודית בהאלה בעבר, אך נראה שהפעם זהו פיגוע מתוכנן נגדם.

עשרות התכנסו בבית כנסת בברלין אחרי הפיגוע בהאלה (צילום: רויטרס)
עשרות התכנסו סמוך לבית הכנסת | צילום: רויטרס

"התוקף התכונן לזה", אמר. "הוא ידע בדיוק איפה הדלתות והיו לו פצצות". עם זאת, הדיווח על תוקף אחד אינו ברור. לדבריו, הוא מבין שנעצרו עד עכשיו שני תוקפים בשני מקומות שונים. תושבת אחרת שגרה בסביבת האלה סיפרה כי שמעה ממכר שעובד בחברת מוניות כי לפחות אחד מהתוקפים הנוספים נמלט במונית לצפון לייפציג, תוך שהוא מאיים על הנהג באמצעות נשק.

ולנטין האקן, מארגון "האלה נגד הימין", מספר שקיימו אמש עצרת זיכרון לקרבנות המתקפה בעיר, בהשתתפות מאות בני אדם: "האירוע התקיים בכיכר השוק של האלה, בגלל מספר האנשים הגדול והעובדה שבסביבת בית הכנסת עוד התבצעה פעילות משטרתית מתמשכת. 400-500 אנשים השתתפו והביאו נרות ופרחים. לא היו נאומים על מנת לאפשר לכל אחד את המרחב להביע את האבל שלו".

הרבה גיזה אדנברג, מבית הכנסת של התנועה המסורתית בברלין, לשם ניסה לחדור אדם ממוצא סורי חמוש בסכין ביום שישי האחרון, סיפרה: "היהודים בגרמניה מרגישים שהמצב מחמיר. זה פחד יום-יומי".

אירוע ירי ליד בית כנסת בהאלה, גרמניה (צילום: AP)
מתוך אירוע הירי ליד בית הכנסת בהאלה | צילום: AP
עצרת המונים בעקבות הירי בבית הכנסת בהאלה (צילום: ולנטין האקן)
עצרת המונים בעקבות הירי בבית הכנסת | צילום: ולנטין האקן

"עד עכשיו זה היה פחד תיאורטי, היו רק מקרים בודדים", אמרה הרבה אדנברג. "עכשיו יש פחד תמידי, כל הזמן צריך להסתכל מי בא". לדבריה, מאז ניסיון הפיגוע בברלין מעט מאוד יהודים הגיעו לבית הכנסת: "לא באו לתפילת יום כיפור מרוב פחד".

עם זאת, הדגישה הרבה אדנברג כי לצד החששות הכבדים יש גם הרגשה של "דווקא". "אנחנו חלק מהעיר הזו ומרגישים שזה המקום שלנו", אמרה. היא הוסיפה כי הראשונים שהביעו סולידריות היו חברי הקהילה המוסלמית בברלין איתם הם מיודדים: "זה מחמם את הלב שאנחנו עומדים פה ביחד".

 לבית הכנסת בברלין הגיעו בצאת כיפור לא מעט פוליטיקאים ואנשי ציבור, כשאת האירוע ארגנה שרה גרמנו, חברה של הקהילה היהודית ממוצא פלסטיני. באירוע נכחה גם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ששרה יחד איתם את "עושה שלום במרומיו".

הרבה אדנברג תיארה את המפגש עם מרקל: "היא דיברה מהלב, ולא בגלל פוליטיקה. שומעים שזה אחד הדברים הכי חשובים בשבילה. לדבירה, מרקל אמרה להם כי "גרמניה ללא יהודים – זו לא גרמניה שאני רוצה".