פרס נובל לספרות לשנים 2018 ו-2019, מוענק לסופר וסופרת: ועדת פרס נובל בשטוקהולם החליטה היום (חמישי) להעניק את הפרס לסופרת הפולנייה אולגה טוקרצ'וק ולסופר האוסטרי פטר הנדקה. טוקרצ'וק הוכרזה כזוכה בפרס לשנת 2018 - שבה בוטלה הענקת הפרס - והנדקה הוגדר כזוכה לשנת 2019.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אולגה טוקרצ'וק היא פסיכולוגית, סופרת ואקטיביסטית פוליטית פולניה, שזכתה גם בפרס מאן בוקר הבינלאומי. פרס הנובל הוענק לה על "דמיון עלילתי שבתשוקה אינצקלופדית מייצג חציית גבול כסוג של חיים".

פטר הנדקה הוא סופר ומחזאי אוסטרי נאו-מרקסיסט. כתיבתו מהווה חלק מהגל החדש בספרות הכתובה בשפה הגרמנית באוסטריה. היא עוררה מחלוקות רבות במולדתו בשל עמדתו הביקורתית כלפי המשטר ויחסו כלפי השואה וכלפי הימין הדתי והשמרני בארצו. בשנת 2006 בוטלה מועמדותו לקבלת פרס היינריך היינה, בעקבות תמיכתו ברודן הסרבי סלובודן מילושביץ'. פרס הנובל הוענק לו על "יצירה משפיעה שבוחנת את הפריפריה ואת הספציפיות של החוויה האנושית".

הפרס מחולק השנה באופן תקדימי לשני סופרים ולא לאחד - זאת בעקבות החלטת ועדת הפרס לבטל את הענקתו בשנה שעברה בפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה. ההחלטה התקבלה בשל טענות לעבירות מין מצד בעלה של אחת מחברות הוועדה, הצלם הצרפתי זאן קלוד ארנט. 

על פי הטענות, ארנט, שניהל פרויקט תרבותי במימון האקדמיה השוודית, התקבלו תלונות על עבירות מין על ידי 18 נשים, כשחלק מהאירועים התרחשו בכנסים של האקדמיה. ארנט עצמו הכחיש את הטענות.

הטענות התעצמו נוכח הטיפול הלקוי של הוועדה בתלונות נגד ארנט. מאז, עזבה את הוועדה קתרינה פרוסטנסון, רעייתו של החשוד, ועמה ארבעה חברים נוספים. התפתחות המשבר והביקורת הציבורית שנלוותה לו הובילה להחלטה הדרמטית.