תקופת החופש הגדול, מביאה עימה שינויים רבים בין היתר, שינויים בשגרת הפעילות הגופנית של הילדים. היעדר החוגים, מזג האוויר החם בחוץ ועליה בשעות המסכים עלולים לגרום לעליה מהירה במשקל. אך האם באמת מחסור בפעילות גופנית גורם לנזק עבור ילדים ובני נוער?



פנינו לגבי שדה, מנהלת שירות הפיזיותרפיה, וסוזן סלומונס, פיזיותרפיסטית אחראית בתחום התפתחות הילד – לאומית שירותי בריאות, לנפץ כמה מיתוסים ולהזיז כמה שרירים.  

  1. ילדים גדלים גם ללא פעילות גופנית: נכון

    "נכון, הילד יגדל כך או כך אבל ילדים לא פעילים נוטים להפוך למתבגרים לא פעילים שחסרים את היכולות והביטחון הנדרשים ביכולותיהם הפיזיות להשתתף באופן קבוע בפעילות גופנית וספורט. ילדים זקוקים להזדמנויות קבועות לעסוק בכמות הנכונה של פעילות גופנית בשלב מוקדם בחיים, כדי למנוע    תוצאות בריאותיות שליליות בשלב מאוחר יותר בחיים".
  2. אין טעם בפעילות גופנית שאינה מתמשכת - לא נכון

    "מחקרים מראים שכל סוגי הפעילות הגופנית - מתמשכת, אקראית או כאלה שמגיעים ב'התקפים' - הינם בעלי ערך בריאותי לילדים ולמתבגרים".

  3. יש ילדים שפשוט לא "נולדו" לעשות ספורט - לא נכון

    "בדיוק כמו מיומנויות הקריאה והכתיבה, כישורי תנועה בסיסיים כמו קפיצה, בעיטה וזריקה הם דפוסי תנועה נלמדים שיש לתרגל ולחזק אותם בהדרכה מוסמכת לאורך שנות הגידול. שנות החיים הראשונות הן זמן אידיאלי לנצל את הפלסטיות של המערכת הנוירו-שרירית כדי להסתגל לאימון מיומנויות מוטוריות. חשיפה של הילדים למגוון סוגים של פעילות גופנית תסייע להם למצוא תחום ממנו יוכלו ליהנות ולהתמיד".
  4. אימוני מכשירים אינם בטוחים לילדים ועשויים לפגוע בצמיחה - לא נכון

    "עם הדרכה מוסמכת,  אימוני כושר (והתנגדות) יכולים להוות פעילות בטוחה, יעילה ומהנה לילדים. אימון התנגדות יכול לכלול פשוט עבודה נגד משקל הגוף, כמו גם עבודה נגד עומסים חיצוניים, כדוגמת כדורים כבדים, רצועות התנגדות או משקולות חופשיות. האמונה שאימוני התנגדות יפגעו בשלד המתפתח אינה עולה בקנה אחד עם הצרכים של הנוער המודרני. למעשה, אימוני התנגדות הם גירויים חזקים לחיזוק השרירים והעצמות ויכולים לעזור לנער הצעיר לעמוד בהמלצה העולמית לפעילות גופנית בחלוקה לתרגילי  חיזוק שרירים ועצמות לפחות שלוש פעמים בשבוע".

    href="https://giphy.com/gifs/justviralnet-funny-gym-kid-XDpjeIC1f7wTcQj39H">



    שירן יהוד, מנהלת מועדון כושר, בריאות ואיכות חיים s.studio מוסיפה: "ראשית תנועה היא מילה נרדפת לבריאות. מגיל 0 אנו שואפים לתנועה כי הגוף מגיב לה טוב, משתכלל, מתחזק ומתפתח בהתאם לכוחות ולעומסים שפועלים עליו. ידוע שמסת השריר ומדדי העצם מושפעים באופן חד משמעי מהעומסים המופעלים על הגוף. יש שיגידו שהרמת משקולות מעכבת את התפתחות הילדים ובעיקר פוגעת להם בצמיחה לגובה בטענה שלוחיות הגדילה של העצמות נסגרות בגיל בוגר יותר. אולם אין מחקר חד משמעי שמעיד על כך ולהיפך יותר ויותר מחקרים מראים שיש חשיבות גדולה לפיתוח רכיבי כוח בקרב ילדים (סיבולת שריר, כוח מירבי, כוח מתפרץ וגיבוש הקואורדינציה הדרושה לשם ביצועם). 

    אימוני ההתנגדות מהווים אמצעי לפיתוח יכולת של תאי שריר השלד להתמודד תפקודית מול התנגדות חיצונית. ישנם מספר דרכים לאימון ילדים באימוני התנגדות - משקל גוף, משקולות, גומיות, רצועות, כדורי כוח ומכשור חדר כושר מותאם לגילם. מבחינת אחוז הפציעות, לא נמצא שילדים ומבוגרים נפצעים באימוני כוח באופן זהה ונראה שהם נפצעים אפילו פחות. חשוב לדעת שאימון שמתבצע בהשגחה מלאה תוך כדי העלאת עומסים בהדרגה והכוונה מלאה לטכניקה נכונה - יהיה בטיחותי מאוד לילדיכם. עד גיל 10 נתמקד יותר בנפח האימון פחות בעצימותו - יותר באורך הפעילות ובחשיפה למגוון גירויים וטכניקה נכונה לביצוע .מגיל 10 ניתן להוסיף יותר עצימות לאימון וככל שעולה הגיל והניסיון באימון ניתן גם להעלות את העצימות".
  5. חוג ספורט פעמיים בשבוע מספיק - לא מדוייק 

    "לילדים ונוער בגילאי 6-17 שנים מומלצות 60 דקות ביום, הכוללות חיזוק שריר ועצם לדוגמה ריצות, משחקי כדור, ריקוד, רכיבה, שחיה, אומניות לחימה ואפילו  הליכה. ילדים קטנים יותר, בני 3-5 צריכים להיות פעילים לאורך כל היום. הפעילויות כוללות ריצות קפיצות וטיפוס או במילים אחרות, התרוצצות בגני שעשועים (בפיקוח כמובן).
  6. פעילות גופנית צריכה להיות אפקטיבית - לא נכון

    "פעילות גופנית לנוער היא לא רק צבירת 60  דקות  של פעילות מדי יום. לימוד מגוון מיומנויות תנועה, גילוי כישרונות מיוחדים וטיפוח התנהגויות בריאות הן אסטרטגיות חשובות לא פחות לעורר עניין מתמשך במשחק פעיל, פעילות גופנית ופעילויות ספורט. זה המקום שבו יש לאזן את ההיבטים הכמותיים של פעילות גופנית לנוער עם ההיבטים האיכותיים של מוטיבציה, הכלה והנאה".

  7. עדיף להתמקד בסוג אחד של ספורט ולהתמקצע בו - תלוי מתי

    "התמחות מוקדמת וממוקדת בסוג ספורט אחד עשויה להביא להישגים תחרותיים אך גם לגרום לסיכון מוגבר לפציעות ושיעור גבוה יותר של נשירה מספורט. גיוון ספורטיבי רב יותר בשלב מוקדם בחיים - מפתח  מגוון מיומנויות תנועה המאפשרות עיסוק לאורך כל החיים בפעילות גופנית וספורט".