יש המון דברים יפים שאפשר לומר ולחשוב על עונת הקיץ: תחושת החופש, המים על כפות רגלנו, השמש שמאירה את יומנו, הימים הארוכים, הים והבריכה, תחושת הקלילות באוויר ובארון. אבל מה לעשות שכל אלו מגיעים גם עם מחיר שלא תמיד נראה טוב או מריח כזה: הזיעה שלכם חזרה ובענק. 

זיעה היא הפרשת נוזלים מבלוטות זיעה המצויות בעור, ובגופנו יש עד ארבעה מיליון בלוטות. הזעה מווסתת את טמפרטורת הגוף שלנו ומונעת מאיתנו להתחמם יתר על המידה. הפרשת הזיעה לא מקררת אותנו אלא התאיידות הזעה תוך ניצול חום הגוף היא שגורמת לנו להתקרר. 
אדם בריא מזיע עד עשרה ליטרים ביום. עם זאת, אפשר להזיע יותר מדי או מעט מדי – ושני המקרים יכולים  להיות סימן אזהרה למצבים בריאותיים מסוימים.

  1. חוסר יכולת להזיע

    כשאין יכולת להזיע, הגוף מתחמם יתר על המידה, מה שעלול להיות מסוכן ואף מסכן חיים. חוסר היכולת להזיע עלול להיות סימפטום של מצב המשפיע על מערכת העצבים. על פי המרכז הרפואי הנודע מאיו קליניק, לחץ הדם, הדופק, ההזעה ותהליך העיכול מווסתים על ידי חלק ממערכת העצבים המושפע לעתים קרובות מדמנציה. המצב עלול להיות גם סימן לפרקינסון, שבץ ומחלות חוט השדרה.
  2. הזעת יתר

    אם אתם מזיעים גם כשקר או כשאנשים אחרים בסביבתכם אינם מזיעים, ייתכן שאתם סובלים מהזעת יתר. ההזעה תהיה בבתי השחי, בפנים, בבית החזה ובכפות הידיים והרגליים.

לדברי ד"ר נביל אבו האני, מומחה ברפואת המשפחה לאומית שירותי בריאות, "הזעת יתר היא מצב שבו הגוף מייצר זיעה בכמות גדולה מהנדרשת או במצבים שבהם אין צורך בהזעה. כאחוז אחד מהאוכלוסייה סובל מהזעת יתר, ככל הנראה מגירוי יתר של מערכת העצבים האחראית להפרשת זיעה. חשוב לזכור שמרבית המקרים של הזעת יתר הם מצבים שפירים שלא מחייבים טיפול, אך הזעה עלולה להיות גם תסמין למחלה שמחייבת התייחסות והערכה רפואית". ד"ר נביל אבו האני מפרט את המצבים הרפואיים העלולים לגרום להזעת יתר:

Y


המצבים הרפואיים העלולים לגרום להזעת יתר  

סוכרת

"רמת סוכר גבוהה בדם יכולה לגרום להזעה במיוחד באזור העורף. גם רמת סוכר נמוכה מדי תגרום להזעת יתר" אומר ד"ר אבו האני.

מחקרים מראים שעד 84 אחוז מהאנשים עם סוכרת חווים הזעה כשהם סובלים מהיפוגליקמיה. אדרנלין מיוצר בתגובה לירידה ברמות הסוכר בדם, מה שמביא להיצרות כלי הדם ולהפעלת בלוטות הזיעה. נוסף להזעת יתר פתאומית, תסמינים אחרים של סוכרת עשויים לכלול דחף תכוף להטיל שתן, ירידה בלתי מוסברת במשקל, חוסר תחושה או עקצוץ בידיים וברגליים וצמא קיצוני מתמשך.

גיל המעבר

השינויים ההורמונליים המתרחשים בנשים סביב גיל 50 והפסקת הווסת יכולים לגרום לגלי חום והזעת יתר.

הפרעה בתפקודי בלוטת התריס

פעילות יתר של הבלוטה תתבטא בירידת משקל, דפיקות לב ובהזעה מוגברת, תת פעילות של בלוטת התריס תגרום דווקא לעור יבש. תסמינים אחרים של פעילות יתר של בלוטת התריס עשויים לכלול עייפות, תנודות במשקל ונפיחות בבסיס הצוואר שבו ממוקמת בלוטת התריס.


גידולים

אחד הסימנים לממאירות היא הזעה בלילה. במקרה זה התלונה תהיה הזעה מוגברת בלילה שגורמת להרטבת הסדין והפיג'מה. סמן זה עלול להיות סמן למחלה קשה.

האתר Healthline מפרט את ששת סוגי הסרטן שהזעת יתר עלולה להיות סימפטום אפשרי: גידולים קרצינואידים, לוקמיה, לימפומה, סרטן העצמות, סרטן הכבד ומזותליומה. לטענתם, הזעה עלולה להיגרם משינויים הורמונליים, חום או שהגוף מנסה להילחם בסרטן. במקרים מסוימים, הזעות לילה אינן סימפטום להופעת סרטן, אלא עקב טיפולים כמו כימותרפיה, תרופות שמשנות הורמונים ומורפיום. אם התעוררות עם סדינים ספוגים היא הסימפטום היחיד שלכם, אין צורך להיכנס לפאניקה. ד"ר דייוויד ביטי, רופא משפחה בעל 30 שנות ניסיון, טען כי הזעת לילה כנראה לא תהיה הסימפטום היחיד: "לא זכור לי שראיתי מטופל שהיו לו רק הזעות לילה שחלה בסרטן ועדיין לא אובחן". בכל מקרה, כדאי להיבדק.

אירוע לבבי

כאבים בחזה המלווים בהזעה מחייבים בירור מיידי ושלילת אירוע לבבי חריף. שאיבת דם דרך עורקים סתומים דורשת יותר מאמץ מהלב, כך שהגוף שלך מזיע יותר כדי לנסות לשמור על טמפרטורת הגוף במהלך המאמץ הנוסף.

לטענת ד"ר קתרין ראיין מאונ' אילינוי בשיקגו, הלוקים בהתקפי לב שמזיעים נוטים לפנות לטיפול מוקדם יותר.

דלקות או זיהום

"כל דלקת או זיהום מעלים את חום הגוף", אומר ד"ר אבו האני, "מה שמביא להזעה על מנת לקרר את הגוף".

מחלות מערכת העצבים

הזעת יתר עלולה להיגרם כתוצאה משיבוש במערכת העצבים הסימפטתית.

עודף משקל והשמנה

רבים הסובלים מהשמנת יתר סובלים גם מהזעת יתר, שכן שכבות השומן מבודדות את הגוף וגורמות לו להתאמץ ולייצר זיעה כדי לצנן את עצמו. גם בשעת פעילות גופנית מאומצת הגוף מתחמם יותר – ולכן נאלץ לקרר עצמו יותר.

תרופות


במידה שהזעה מתחילה סביב התחלת תרופה חדשה יש להתייעץ עם הרופא המטפל. ייתכן שהזעה במקרה זה היא תופעת לוואי לתרופה.

מתי לפנות לרופא לבירור?

  1. אם ההזעה מגבילה את התפקוד היומיומי.
  2. אם ההזעה גורמת ללחץ נפשי ומצוקה.
  3. אם ההזעה מופיעה באופן פתאומי ולא הייתה קודם לכן.
  4. הזעה לילית מוגברת ומשמעותית ללא סיבה.

איך מטפלים? ד"ר אבו האני מפרט:

טיפול מקומי

כאשר מדובר בהזעת יתר שפירה, ללא סיבה רפואית, לרוב לא נדרש טיפול או ניתן טיפול מקומי בלבד. ישנם תכשירים שונים למריחה שיכולים להפחית את כמות הזיעה.

יונטופרזיס

טיפול אפשרי נוסף הוא יונטופרזיס, זהו טיפול שנועד להזעת יתר בכפות הידיים והרגלים. במסגרת הטיפול מניחים את כפות הידיים ו/או הרגליים באמבט עם תמיסה שבה מועבר זרם חשמלי חלש. הטיפול דורש מכשור מיוחד ויש צורך בטיפול מתמשך כדי לשמר את השפעת הטיפול.

טיפול תרופתי

במקרים קשים יותר ניתן לתת גם טיפול תרופתי פומי המפחית את הזיעה (טיפול אנטי-כולינרגי), אך לכדורים אלו יש תופעות לוואי רבות.

בוטוקס

טיפולים נוספים כוללים הזרקת בוטוקס באזורי הזעת היתר ובמקרים של הזעת יתר בבתי השחי קיים אפילו טיפול ניתוחי שבו מנתקים את העצבוב לבלוטת הזיעה. חשוב לומר כי לחלק מטיפולים אלה יש תופעות לוואי, לדוגמה הטיפול הניתוחי עלול לגרום ליובש בבית השחי או להזעת יתר מפצה במקומות אחרים בגוף.

טיפול בגורם

אם ההזעה קשורה לאחד מהמצבים הרפואיים שמנינו לעיל, יש צורך בבירור רפואי וטיפול בבעיה הבסיסית.