לצד אלו שמתבלים לפי העין, יש את אלו שנצמדים למתכונים וגם את אלו שנמנעים מטעמים. אבל איך שלא יהיה, תבלינים יכולים לפאר או להרוס מנה והדרך להגיע לטעמים המושלמים עוברת הרבה מאוד ניסיון ותלאות במטבח. הבשורה המשמחת: ככל שתתאמנו יותר, כך ידכם תהיה קלה יותר על התבלין. הבשורה העצובה היא שככל הנראה אף פעם לא תוכלו באמת לשחזר את הטעם ההוא, מירח הדבש בתאילנד. 

אז עכשיו ששמנו את זה על השולחן, כל שנותר הוא להבין קצת את שפת התבלינים. כי ידע זה כוח וכורכום ממש מלכלך. פנינו לקרן גרשון מ"תבליני נפטון" שנמנית על אלו שיודעים לתבל לפי העין. 


השילובים הכי טובים בתבלינים?

"אין סוף למשחקים ולשילובים שניתן ליצור בעזרת תבלינים ושילובים שונים יעניקו טעמים אחרים בעזרתם ניתן לגוון גם בטעמים של מנות קבועות. פפריקה וכמון מהווים בסיס טוב לכל שילוב ומקבלים באהבה כל תבלין, כך שמתקבל שילוב נכון.למי שחושש להסתבך, כיום ניתן למצוא תערובות תבלינים מוכנות שמציעות טעמים מדוייקים", אומרת גרשון. 



כל כמה זמן להחליף תבלינים?

לתבלינים, כמו לכל המאכלים, יש חיי מדף מסויימים. חום, לחות, אוויר ושמש – לכולם השפעה מזיקה לתבלינים, כיוון שהם משפיעים על הצבע, הטעם, הארומה והניחוח של התבלינים, ככלל, ככל שהתבלין הוא בטחינה דקה יותר, כך מתקצר אורך חיי המדף שלו, אז מומלץ להחליף תבלינים בערך כל שנה וחצי בכדי לשמור על טעם ואיכות מקסימלי. על מנת לשמור באופן מקסימלי על טיב ואיכות התבלין, יש לאחסנו בצורה נכונה: "במידה ורכשתם תבלן בשקית ולא במיכל, מומלץ להעביר למיכל או צנצנת. זאת כדי להימנע מחשיפתו לאוויר הפתוח. בנוסף, לחות היא האוייב מספר אחת של התבלינים, לכן לא נכון לאחסנם במקרר, שמפוצץ מלחות. כמו כן, מומלץ גם להימנע מאחסון בפריזר, ואם בכל זאת שמרתם שם - הקפידו שזה קורה רק בצנצנת ואקום אטומה. את התבלינים רצוי לאחסן בארון או מקום מוצל שלא קרוב לתנור ותמיד לשים לב שהצנצנת סגורה היטב. אם מאחסנים אותם במדף פתוח, יש לוודא שהמדף אינו מונח ישירות מעל לכיור או לכיריים ולא חשוף לאור שמש ישיר"

התבלינים הכי מלכלכים

הכורכום הוא המלך של התבלינים המלכלכים ועדיין אחד התבלינים האהובים בעולם, הודות לטעמו ולצבע העז שלו, מה שגורם לבשלנים לפזר ממנו ביד רחבה. "כתמי כורכום הם האכזריים ביותר והקשים ביותר להסרה, בין אם מדובר בכתמים על השיש, על הכיריים ואף על הידיים. בעת שימוש בכורכום באמצעות כפות הידיים, אני ממליצה להשתמש בכפפות חד פעמיות ובתיבול סירים, ממליצה לא לתבל מעל הסיר הפתוח (וכך גם להימנע מהשפעת האדים על התבלין) אלא לפזר בזהירות בצלוחית מעל לכיור ואז להוסיף לסיר".

תבלינים שצריך לשים ממש מעט מהם

כל תבלין יכול להעשיר את המאכלים שלנו ולחשוף אותנו לטעמים חדשים שטרם ניסינו בעבר. "ישנם מספר תבלינים, שהם בעלי טעם חזק ודומיננטי ולכן כנראה פחות נפוצים במטבחים הביתיים, כגון  כורכום, ציפורן, הל, משיה, אגוז מוסקט, זעפרן. יש להם יכולת לשלוח אותנו לעולמות רחוקים וקסומים רק באמצעות ביס אחד, אך מינון לא נכון מהם עלול להרוס סיר שלם. אני ממליצה להתחיל ממתכונים בהם מצויינים המינונים המדוייקים. לאחר מספיק ניסיון והתנסות, תוכלו כבר לשלוט במינון הנכון עבורכם. אך בכל מקרה מומלץ לא להגזים יותר מדי".

תבלינים שלא זוכים למספיק הערכה

"הכוסברה לדעתי היא עשב התיבול הכי שנוי במחלוקת – או שאוהבים ממש או שסולדים ממנו. כוסברה טחונה (זרעי כוסברה) מוערכים רק במעט עדות וחבל, יש לתבלין טעם חזק וארומטי ומשתלב מצוין בהרבה תבשילים.גם השום לא נהנה מיחסי ציבור אוהדים – הקילוף של שיני השום, קציצתן והריח שנדבק לידיים ולהבל הפה הוציאו לו שם רע. אבל שום גבישי יותר טעים מכל צורת שום אחרות! בגלל תהליך הייבוש שהתבלין עובר, מתקבל טעם מתקתק ומלוח, שמשתלב נהדר עם החרפרפות הטבעית של השום".

אחת ולתמיד: התבלינים שצריך להכניס בפסטה

תבליני אורגנו, בזיליקום ושום מככבים היום בכל מנת פסטה, בין אם מדובר בבשלן ביתי או במטבח עלית. בעיניי התבלינים שהם מאסט בשביל להקפיץ כל פסטה הם פפריקה מתוקה, בזיליקום, עגבניות מיובשות, שום גבישי, מלח ופלפל. אלה בדיוק הטעמים שאהודים בכל רחבי איזור הים התיכון וגם בישראל הם מתקהלים באהבה.גם כאן יש לנו תערובת מוכנה – טוסקנה, הכוללת את כל הטעמים האיטלקיים הקלאסיים שמחבל טוסקנה. אמנם נהוג להשתמש בה לתיבול עופות, בשרים ותפוחי אדמה צלויים, אבל היא תעטוף באהבה כל פסטה ותשדרג את טעמה".

אחת ולתמיד 2: התבלינים שצריך להכניס בבולונז

הבשר של רוטב הבולונז הוא בשר המתבשל על אש נמוכה במשך זמן רב והוא יכול לספוג מגוון רחב של תבלינים בהתאם לטעם ולהעדפה האישית – מלח שתמיד חובה להוסיף, פפריקה מתוקה או חריפים, שבבי צ'ילי גרוס , פלפס גרוס או פלפל קאיין, אבקת שום, בצל, עלי תיבול כגון אורגנו, טימין, רוזמרין ועוד. מה שמשפיע על הטעם הסופי הוא היחס בין כל אחד מהתבלינים. לכן, גם כאן ניתן להשתמש בתערובות מוכנות על בסיס פפריקה (התערובות האדומות), המיועדות לעוף או לבשר. תבלין גריל לעוף או תערובת פילדלפיה הן האהובות עליי ביותר. כל התבלינים נמצאים בהן ואין צורך להתעסק בתוספות או איזוני טעמים.