מחקר חדש מצא כי בהשוואה לחילונים, החרדים מאושרים יותר. המחקר מצטרף לשורת מחקרים בארץ ובעולם שממחישים שוב ושוב כי ישנה השפעה חיובית לחיים דתיים על חווית האושר הכללית בחיים. כך גם מדד האושר של הלמ"ס הציב בראש הרשימה את הערים החרדיות בית שמש ובני ברק (לצד כפר סבא) כאשר רוב מוחץ של התושבים בערים האלו העידו כי הם מרוצים מחייהם. בפרסום מיוחד של הלמ"ס משנת 2016 תחת הכותרת "פרופיל האדם המאושר", נבדק הקשר בין מצבי אושר לבין מידת הדתיות ולפי התוצאות 62% מהחרדים מגדירים את עצמם "מרוצים מאוד מחייהם", זאת ביחס ל-26% בלבד בקרב החילונים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

אז מדוע חרדים מדווחים על רמות גבוהות יותר של שביעות רצון מהחיים, למרות שהכנסתם ורמת החיים שלהם נופלת משמעותית מזו של החילונים?

מחקרים קודמים הצביעו על תרומתן של תחושת משמעות, שייכות ותמיכה חברתית לרמות האושר של חרדים. כעת המחקר שנערך על ידי ד"ר פנינית רוסו-נצר (המכללה האקדמית אחווה ואוניברסיטת חיפה), ד"ר תמר איצקסון (המרכז האקדמי פרס ואוניברסיטת בן גוריון) והדוקטורנטית איה צייגר (אוניברסיטת תל אביב), מצביע על שני מנגנונים נוספים שעשויים להסביר את ההבדלים ברמות האושר בין חילונים וחרדים. המחקר התמקד בתרומתן של הכרת תודה ואופטימיות להסבר ההבדלים הבינתרבותיים.

עוד ב-mako בריאות:
>> כך אינסטגרם גורמת לדיכאון בקרב בני נוער
>>שלושת סוגי הדיכאון השכיחים ביותר
>> איך אנשים מגיעים לגיל 100? נמצא הסבר מדעי

אושר (צילום: jacqueline munguia, unsplash)
צילום: jacqueline munguia, unsplash

הכרת תודה מנבאת אושר

קהילות דתיות רבות, ביניהן הקהילה החרדית, מטפחות בקרב חבריהן סגנון חיים המבוסס על טקסים קבועים להכרת תודה (כמו תפילת "מודה אני לפנייך" הפותחת את היום או ברכת "אשר יצר" אחרי הליכה לשירותים). הכרת תודה מוגדרת כתפיסת עולם המכוונת לזיהוי, הערכה והוקרה של הטוב בחיים. אכן, המחקר החדש מצא כי חרדים מדווחים על רמות גבוהות יותר של הכרת תודה, וזו מסבירה את העובדה שהם מאושרים יותר, מעבר לרמות האופטימיות, שנמצאו זהות בין החילונים והחרדים.

ממצא מעניין נוסף היה כי אופטימיות "תרמה" יותר להכרת תודה בקרב חילוניים בהשוואה לחרדים, כלומר אופטימיות עשויה "לחסן" חילונים ולתרום לרמות האושר שלהם, בכך שהיא מעלה את רמות הכרת התודה שלהם. מחקר זה מצטרף למחקרים קודמים שמצאו כי גברים ונשים בעלי רמות גבוהות יותר של אופטימיות, נוטים להפנות קשב רב יותר לגירויים חיוביים בסביבה, ופחות נוטים לשים לב ולהיות מוסחים ממידע שלילי ומאיים. הנטייה החיובית הזו תורמת ליכולת של הפרט להיות ממוקד בהיבטים החיוביים של אירועים וחוויות ולחוות יותר רגשות של הכרת תודה ביומיום. לטענת החוקרות, טיפוח תפיסת עולם אופטימית, עשויה לעודד הכרת תודה ולכן לתרום במיוחד לרמות האושר של חילונים (בהשוואה לחרדים).

מהן ההשלכות הפרקטיות של הממצאים? טיפוח אורח חיים המעודד תפיסה אופטימית והכרת תודה עשוי להיות בעל ערך לקידום שביעות רצון גדולה יותר מהחיים, במיוחד בקרב חילונים. כיצד ניתן לעשות זאת?

הכרת תודה ניתנת לטיפוח במגוון דרכים יומיומיות:

  • מכתב תודה - חשבו על אדם קרוב שאתם חשים כי הייתה לו תרומה משמעותית בחייכם/ן. כתבו לו מכתב שבו תשתפו אותו/ה בתחושותיכם/ן. רוצים להגדיל את האפקט החיובי? אל תשלחו הודעת טקסט, התעקשו להפגש פנים אל פנים והקריאו את המכתב.
  • יומן תודה – האם אתם מודעים לדברים הטובים שיש בחייכם? בדומה לאימון פיזי, כך גם יש מקום לאימון מנטאלי. ערכו מידי יום רשימה של הדברים הטובים שיש לכם/ן בכל מעגלי החיים שלכם.
  • "פרגון בקטנה" – פעם ביום שלחו הודעת טקסט, אימוג'י או תמונה עם מילה טובה לקולגה, בן/ת משפחה, חבר/ה. מילה טובה מגדילה את תחושת הכרת התודה ומחזקת קשרים חברתיים.

    אושר (צילום: junior moran, unsplash)
    תכירו תודה, זה משתלם | צילום: junior moran, unsplash

ומה לגבי אופטימיות?

  • פחות זה יותר - פחות חדשות, יותר אופטימיות. נסו לצרוך חדשות במינון סביר ולא מעבר לכך. חדשות מגבירות מחשבות שליליות לגבי העתיד, בייחוד חרדה ודאגה.
  • להפוך לימונים ללימונדה – מסגור מחדש של התנסויות שליליות (שהן חלק בלתי נפרד מחיינו) מקדם חשיבה חיובית של העתיד. בדקו האם ניתן לפרש את המצב באור חיובי יותר? האם משהו טוב יכול לנבוע מכך? האם טמונות כאן הזדמנויות? מה למדתי ואוכל ליישם בעתיד?
  • הגדרת מטרות ופעולה להגשמתן - האם אתם יודעים מה המטרות שלכם בשנים הקרובות? דמיינו לכם עתיד שבו הכל הסתדר בדיוק כפי שרציתם. מה עליכם לעשות על מנת להגיע לשם? קבעו מטרות ביניים, שלבו פעולות להשגתן בשגרה והלחמו במחשבות חוסמות ("אף פעם לא אצליח כי...").