הפרעת קשב וריכוז. נדמה שלכולנו יש אותה במינונים כאלו או אחרים. תאשימו את המסכים, את טריליון המשימות הממקבלות, את החיים החדשים בחסות הדיגיטל, את העומס, את המהירות בה הכל זז לנו מול העיניים, אבל זה לא רלוונטי. זה מה שזה. עכשיו השאלה היא איך מתמודדים איתה. 

פנינו לסטודנטים שחיים עם הפרעת קשב וריכוז מאובחנת מזה כמה שנים וביקשנו לדעת מה הטיפ המנצח שלהם בתקופת הבחינות ובכלל. קיבלנו כמה תובנות מעניינות במיוחד, והלכנו לחפש פודקאסט לרעש לבן. תקראו, תבינו. 

"הרוגע עושה את כל ההבדל"

מעיין רוזין (31) מגבעתיים סטודנטית להנדסת מכונות באפקה - המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב.

איפה את פוגשת במיוחד את הפרעת הקשב? "אני מאובחנת עם הפרעות קשב וריכוז כבר מבית ספר יסודי. אצלי הקושי מתבטא בין היתר בארגון זמן לקוי בגלל קשיי ריכוז ומיקוד בעת למידה. אני מתחילה משימות רבות במקביל מבלי אפשרות לסיים אותן בזמן. לפעמים אני מנסה לשבת ללמוד והמוח פשוט רץ לכיוונים אקראיים. זה מאד קשה בייחוד כאשר מדובר בלימודים אינטנסיביים כמו הנדסה שדורשים יכולת ארגון, ניהול זמן ובעיקר שעות רבות של ריכוז. "כמו כן, לפעמים אני מוצאת את עצמי בסוף של יום עם הצטברות של משימות של דברים שהתחלתי ולא סיימתי. ברור לי שאם הייתי מצליחה לנהל את הלוז שלי בצורה נכונה, להיות ממוקדת ומפוקסת - לא הייתי מגיעה למצב הזה".

הטיפ שעוזר לי: מדיטציה
"התחלתי לעשות מדיטציה לפני מבחנים או לפני זמן לימוד ממושך, וגיליתי שזה מאד עוזר לי. המדיטציה מנקה אותי לגמרי ועוזרת לי להבהיר את המחשבה. לאחר מכן אני מצליחה ללמוד טוב יותר, זה מחדד לי את המחשבה והופך אותי לרגועה יותר ואני חושבת שהרוגע עושה את כל ההבדל".

"תמיד מנסה לשבת קדימה"

נדין חליל בת 22 מנצרת , סטודנטית שנה ג לניהול משאבי אנוש במכללת כנרת.

איפה את פוגשת במיוחד את הפרעת הקשב? "פניתי לאבחון לראשונה עקב קשיים בקשב וריכוז שמשפיעים על התפקוד הלימודי ובאים לידי ביטוי בחוסר יכולת להתרכז לאורך זמן, מוסחות מגירויים חיצוניים, קשיים בקשב מפוצל. לצד צורך בקריאה חוזרת בשביל להפיק הבנה. מצטרף לכך, קשיי זיכרון אשר משפיעים על שליפת החומר הנלמד. אבל לא רק שם כמובן, אלא גם בחיי האישיים. אני יכולה לחזור על משפטים שאמרתי כמה פעמים כדי שיבינו אותי. מה גם שאני תמיד מרגישה שיש לי קושי בזיכרון לטווח קצר ולטווח ארוך".

הטיפ שעוזר לי: ישיבה בקדמת הכתיבה
"אני לוקחת טיפול תרופתי שמסייע לי להתרכז, במיוחד בתקופת המבחנים. בכל המקצועות הלימוד יש לי גם תוספת זמן ואני מבקשת עזרה אם יש לי קושי בהבנה. כמו כן, כדי להימנע מגירויים, אני תמיד מנסה לשבת בקדמת הכיתה בזמן ההרצאות, ולוקחת הפסקות במהלך הלימודים כדי להישאר בריכוז, גם תמיד יש מי שיעזור לי בהשלמת החומר".

"בזכות זה אני יכולה ללמוד גם בבית קפה הומה אדם"

רותם פירסטטר, (25) לומדת מדעי המחשב שנה שלישית באוניברסיטת בן גוריון שבנגב.

איפה את פוגשת במיוחד את הפרעת הקשב? "קשה לי להתרכז באותו דבר לאורך זמן, במיוחד אם זה משהו שלא מאוד מעניין אותי. לשבת ולהתרכז יום שלם בללמוד אלגברה למשל, שזה נושא שאני פחות מתחברת אליו, זו משימה לא פשוטה. כל מחשבה חדשה או להיזכר במשימות אחרות יסיטו לי את הקשב. אבל חשוב לי לציין שלהפרעת קשב יש גם יתרונות, אני מאוד יצירתית בהרבה תחומים, ומגלה סקרנות בקלות. בגלל שאני עוברת בין הרבה משימות במהלך היום, בסופו של דבר אני מספיקה הרבה.

הטיפ שעוזר לי: רעש לבן

"זה טיפ מחברה ששינה לי את כל הלמידה. אני בוחרת פלייליסט ארוך של רעש לבן ושמה באוזניות. נשמע קצת מוזר אבל מהר מאוד מתרגלים, וזה מנטרל כל רעש חיצוני אחר. ככה שאפשר ללמוד גם בבית קפה הומה אדם ולא לשים לבד לרעש - זה מאוד מפקס. הרבה חברות שלי הרימו גבה בעניין בהתחלה ועכשיו כולן עושות את זה בעצמן ולא מאמינות שלא גילו את זה קודם. כמו כן, אני מתמודדת עם הדרישות האקדמיות קודם כל בזכות החברות שלי שאני לומדת איתן ואנחנו 'הגב' אחת של השנייה. בנוסף, אני לוקחת כדורים לקשב ולמדתי איך להבדיל בין עיקר לטפל בלמידה כדי להשקיע את הקשב במקומות הנכונים. דואגת שהטלפון לא יהיה לידי, מוחקת אפליקציות ששואבות ממני זמן מיותר ומקפידה להתפקס".

"ניהול זמן ואטמי אוזניים"

נופר גופר (29) ממצפה אבי"ב, סטודנטית ללימודי הנדסה מכנית באפקה - המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב.

איפה את פוגשת במיוחד את הפרעת הקשב? "אובחנתי עם הפרעות קשב וריכוז במהלך התיכון במהלך התואר הנוכחי, אני מתמודדת עם הקושי מחדש. כל תקופת הלימודים בבית הספר בה לא טופלתי כראוי זכורות לי כמאבק אין סופי ומאמץ להשאיר את הראש מעל המים. כעת החלטתי ללמוד תואר טכנולוגי, למידת המקצועות הטכנולוגיים והדרישה לעמוד בהספק נושאי הלימוד והבחינות ידועים בתור קשים כשלעצמם, ובתור סטודנטית עם הפרעת קשב הרגשתי לא פעם אבודה".

הטיפ שעוזר לי: ניהול זמן וסדר עדיפויות

"הפרעת קשב היא לא מחלה. אם יודעים לשלוט בחוזקות ולהיות מודעים לחולשות אפשר להתמודד עם הכל. כדי להתמודדות עם הקושי אני חושבת שדרוש ניהול לו"ז חודשי, שבועי ואפילו יומי, לקבוע סדר עדיפויות ריאלי ולעמוד בו מבלי להתעצל. בנוסף, אטמי אוזניים עוזרים בהתמודדות עם הרעש, יש לי אטמים רב פעמיים בהתאמה אישית. זה עושה פלאים.

"כמו כן, עם הזמן לומדים מתי הלמידה אפקטיבית ומתי שום דבר לא עוזר לא משנה מה עושים. במקביל ללמידה אינטנסיבית הכרחתי את עצמי לעצור ולצאת להפיג מתחים. חשוב לי לתת לעצמי מנוחה ושינוי שיגרה שיהיה לי קצת אוויר ומוטיבציה להמשיך ללמוד. ליווי דיקנט הסטודנטים וההקשבה לצרכים ולקשיים שחוויתי היוו עבורי משענת לכל אורך הלימודים. בנוסף, מראש נרשמתי ללימודי ערב בהם יש מרחב בין הקורסים השונים".

"אומר לעצמי: 'אין מצב שאתה יוצא לוזר'"

אושר דרעי (19) מהרצליה. סטודנט כתה יד' במגמת הנדסת תחבורה מתקדמת במכללת אמית פתח תקווה.

איפה אתה פוגש במיוחד את הפרעת הקשב? "אובחנתי עם בעיות קשב וריכוז ולקות למידה בכיתה ה'. בכל תקופת הלימודים שלי, בבית הספר היסודי והתיכון, תמיד היה לי קשה מאוד. הרגשתי לחץ גדול וקושי לשבת בכיתה וללמוד כ"כ הרבה שעות. אם מישהו היה אומר לי שאגיע לכיתה י"ד לפני 3 שנים הייתי צוחק. אבל עצם זה שאני לומד את המקצוע שאני אוהב, תחום הרכב, עוזר לי מאוד להתקדם".

הטיפ שעוזר לי: להאמין בעצמי
"
הדברים שעוזרים לי זה לסכם את החומר, להיעזר בחברים, והכי חשוב? לדבר עם עצמך. בכל פעם שעולה לך מחשבה שלילית לראש, ישר להחליף למחשבה חיובית. הרבה פעמים אני אומר לעצמי 'אין מצב שאתה יוצא לוזר. אתה חייב להצליח ואתה יכול להצליח'. אני רוצה להרוויח טוב, לעבוד בעבודה טובה וזה מדרבן אותי להתאמץ בשביל להצליח".

לא מחכה לרגע האחרון

אחמד תיתי , (25) מכפר בענה, לומד תואר ראשון בחינוך וקהילה במכללת כנרת.

איפה אתה פוגש במיוחד את הפרעת הקשב? "יש לי הפרעת קשב וריכוז עם התקפי פניקה וחרדה. כשאני נכנס ללחץ אני לא יכול להתרכז, הדופק שלי עולה ולפעמים אני נופל על הרצפה קרה בעבר שאפילו הגעתי לבית חולים. בחיי היום-יום זה די מפריע לי, אם יש לי משימה לעשות למשל אני יכול להיכנס בעקבות זה ללחץ ולפניקה, וזה קורה לי ברמה יומיומית. זה משפיע לי כמובן גם על הלימודים. ב-2015 התחלתי את הלימודים במקום אחר ולא הצלחתי לסיים כי נשרתי בתקופת המבחנים מרוב לחץ. היום אני לומד במכללת כנרת ומקבל תמיכה וסיוע מהסגל האקדמי כדי לצלוח את התקופות האלה.

הטיפ שעוזר לי: לנשום

"כדי להצליח להתמודד עם זה אני חושב על דברים חיוביים ויוצא החוצה לנשום אוויר נקי. לי מאוד עוזר לנשום עמוק ולחשוב מחשבות חיוביות, במקרה הצורך אני גם לוקח טיפול תרופתי. לכל אחד יש את השיטה המתאימה לו, אם זה לקחת תרופה או לעשות יוגה, העיקר - לדעת שזה רק מבחן ושאני מסוגל להתמודד איתו. בנוסף אני מתחיל ללמוד למבחן מספיק זמן לפני - כשאני יודע שיש לי זמן ושאני יכול לנהל אותו נכון, אני מגיע הרבה יותר בטוח בעצמי.

"מקיפה את עצמי ברמה גבוהה"

קרן לוי (27) אשדוד, סטודנטית לתואר ראשון פילוסופיה וניהול באוניברסיטה הפתוחה

איפה את פוגשת במיוחד את הפרעת הקשב? "קשה לי מאוד לשבת ולהתרכז בלימודים. כל הסחת דעת הכי קטנה מושכת את תשומת ליבי וכל הגירויים יחד לא מאפשרים לי רצף למידה וריכוז הנדרש להבנת החומר. הדרישות האקדמיות מורכבות למדי, אבל האוניברסיטה מסייעת לי מטעם מדור לקויי למידה, כחלק מההתמודדות שלי אני לוקחת תרופות לקשב וריכוז וזה עוזר לי להישאר מפוקסת. בנוסף אני משתדלת גם לעשות את המטלות האקדמיות יחד עם אנשים שיסייעו לי ויחזקו אותי. בחיי היומיום, חוץ מהלימודים, אני מצליחה לתפקד לצד זה. יש לי כל מיני דברים שאימצתי שעוזרים לי כמו רעש רקע לבן כמו מוזיקה או רדיו. אבל בלימודים גם זה לא מספיק".

הטיפ שעוזר לי: סביבת למידה מפתחת ומאתגרת

"ההמלצה שלי היא להקיף את עצמכם בסטודנטים שאתם רוצים להיות ברמתם, זה מושך מאוד למעלה ונותן כוח".