לצד לא מעט שיעורים חשובים שלימדה אותנו הקורונה על החיים, על הקהילה ועל העולם, דומה שאחד הלקחים הגדולים ביותר שלמדנו הוא חשיבות ההיגיינה: משטיפה וחיטוי הידיים ועד החלפת הבגדים בתדירות גבוהה מחשש להתרבות החיידקים והווירוסים. עם זאת, גם לפני הקורונה וגם אחרי שזו תיעלם מחיינו, יש עוד כמה סוגיות היגיינה וניקיון שהגיע הזמן שנעמיד אותן על דיוקן. הנה 7 מיתוסים שכולנו הורגלנו להאמין להם, אך חלקם כלל לא נכונים.

  1. מים חמים שוטפים טוב יותר את הרצפה

    לא נכון. "מים רותחים יעילים בהסרת כתמים, אך מים חמימים בעיקר נעימים לנו בידיים וברגליים אולם הם לא באמת שוטפים טוב יותר את הרצפה", אומרת ד"ר פנינית שקד משען, מנהלת המעבדה למיקרוביולוגיה במרכז רפואי כרמל. 
    דלי (צילום: By Dafna A.meron)
    מים חמים מחטאים טוב יותר את הרצפה? ובכן, לא | צילום: By Dafna A.meron
  2. סמרטוט רטוב בלבד אינו מנקה משטחים מספיק טוב

    נכון. "חיטוי משטחים יעיל מאוד באמצעות אקונומיקה בעוד שסמרטוט רטוב רק מנקה את המשטח למראית עין ותו לא", מסבירה ד"ר פנינית שקד משען. אין זה אומר שכל ויש על השיש דורש כעת ניקיון אינטנסיבי אבל פעם ביום זה יכול להיות רעיון טוב להשפריץ, לנקות ולהתקדם הלאה. לאן? יש להניח שלערימות הכביסה שעל הספה. 
  3. חיים בסביבת בעלי חיים תורמת למערכת החיסונית של ילדים

    נכון. המיתוס שחשיפה מוקדמת לבעלי חיים מחזקת את המערכת החיסונית היא נכונה בהחלט, מעודדת ד"ר אתי שגיא, מומחית ברפואת העור מקופת חולים כללית, מחוז שרון שומרון. "מחקרים מגוונים – ותיקים וגם חדשים - מדגימים לנו שוב ושוב ובאופן מובהק ביותר שחשיפה מוקדמת מגבירה את הסיכוי של הילדים להיות פחות אלרגיים, עם פחות סיכון לאסתמה של העור".
  4. חפיפת שיער יומיומית עלולה להזיק לשיער

    לא נכון. חפיפה יומיומית אינה מזיקה לנו כפי שנהוג לחשוב. עם זאת, מדגישה ד"ר שגיא, כי חפיפה, באופן עקרוני, אינה נחוצה לנו בתדירות כה גבוהה מלכתחילה. "אדם נורמטיבי, כזה שלא עוסק בכריית פחם או עיסוק מאוד מלכלך, אינו זקוק לחפיפה באופן יומיומי שכן הקרקפת שלנו ככלל נקייה".
  5. יש לחפוף את השיער רק עם שמפו

    לא נכון. זהה ככל הנראה המיתוס שהפתיע אותנו יותר מכל שכן מתברר כי חפיפה בסבון ייעודי לראש אינה עדיפה על סבון רגיל שכן אין הבדל משמעותי בין השניים. "לראייה, אפשר לקחת את שני הבקבוקים האחד כביכול של תכשיר שהוא מאוד יוקרתי ובעל ניחוח טוב והשני הוא סבון ידיים רגיל שיש בחדר השירותים ולהשוות ביניהם. מהר מאוד תגלו שרשימת הרכיבים כמעט זהה", אומרת ד"ר שגיא.
  6. שימוש בסבון נוזלי היגייני יותר מאשר בסבון מוצק

    נכון. לפי ד"ר שקד משען – הסבון הנוזלי היגייני יותר שכן בסבון המוצק נוגעים מספר רב של פעמים והוא נמצא על משטחים שמכילים בקטריות ופטריות. לעומתו, הסבון הנוזלי נמצא בתוך מכל סגור עם משאבה ולכן הוא נקי יותר. מה גם שכשמדובר בסבון לשימוש אורחים, הבקבוק המעוצב יושב יפה יותר על השיש, כך שזה ווין ווין.
    סבון נוזלי (צילום: Alexander Raths, Shutterstock)
    נוזלי או מוצק? לכו על נוזלי, אלא אם כן הסבון טבעי | צילום: Alexander Raths, Shutterstock
  7. לסבון טבעי בעבודת יד סגולות שאין בסבון התעשייתי

    נכון. אנשים רבים שמפתחים אלרגיה של העור וסובלים מגירויים וגירודים עשויים להיות מופתעים עד כמה מעבר לסבון טבעי יכול להיטיב עמם, בחלק מן המקרים. "בייצור הסבונים התעשייתים משתמשים בחומרים זולים וסינתטיים ויש בהם חומרים שמזיקים לעור ועדיף להימנע מהם", אומרת ד"ר שגיא אך מסייגת כי "חשוב לציין כי לא כל סבון טבעי הוא אכן טבעי. הדרך לדעת זאת היא לזכור בע"פ את שלושת הרכיבים הבאים ולנסות להימנע מהם: ללא SLS, ללא פרבנים וללא חומרי בישום".