4 שנים, ועוד שנה אקסטרה בעקבות התפרצות הקורונה, חיכו בכל העולם לאולימפיאדת טוקיו 2020. נבחרת ישראל שלחה למשחקים האולימפיים את המשלחת הגדולה בתולדותיה, שמנתה 90 ספורטאים וספורטאיות, כולל נבחרת בייסבול - אחרי שנים ארוכות שבהן לישראל לא הייתה נבחרת אולימפית בענפי הכדור. זה השתלם עם האולימפיאדה המוצלחת בתולדות המדינה שהניבה 4 מדליות כחול-לבן ועוד 15 גמרים.

יו"ר הוועד האולימפי הישראלי, יגאל כרמי, הצהיר ערב פתיחת המשחקים כי הציפייה בישראל היא ל-2-3 מדליות ועוד 10 גמרים בענפים השונים. בשורה התחתונה - מדובר בהצלחה מסחררת עם משחקים של 4 מדליות, 2 מהן מזהב, ועוד גמרים בענפים שבעבר ישראל לא הגיעה בהם להישגים. זה הזמן לסכם 16 ימים של משחקים בלתי נשכחים.

המדליות

אבישג סמברג - טקוואנדו

זה נראה מאוד רחוק כרגע, אבל כבר ביום המשחקים הראשון זכתה אבישג סמברג במדליית ארד בטקוואנדו, ענף שבו לישראל מעולם לא היו הישגים אולימפיים. סמברג, שבכלל כיוונה לאולימפיאדת פריז 2024, השתמשה ב"שנת הקורונה" בשביל להתחזק והגיעה לטוקיו מוכנה. היא קיבלה הזדמנות להילחם על מדליית הארד ולא נכשלה, כעת התיאבון ממנה ומהענף גדל.

אבישג סמברג בטקס הענקת המדליה (צילום: reuters)
סמברג עם מדליית הארד | צילום: reuters

נבחרת הג'ודו

מענף הג'ודו אנחנו רגילים למדליות, לכן נרשמה מעט אכזבה לאחר שאף אחד מהג'ודאים לא זכה במדליה אישית. שירה ראשוני וברוך שמאילוב הגיעו לקרבות על מדליות הארד ונכשלו. משגיא מוקי ופיטר פלצ'יק, מהם הייתה הציפייה הגדולה למדליות, נרשמה האכזבה הגדולה ביותר. אך בסופו של דבר הג'ודאים פיצו עם מדליית ארד קבוצתית היסטורית, בפעם הראשונה שבה מתקיימת התחרות במסגרת המשחקים האולימפיים. המדליה הקבוצתית מראה על עומק ואיכות של הג'ודו במדינה לאחר שרק 12 מדינות שלחו נבחרות.

נבחרת ישראל בג'ודו מדלית ארד טוקיו 2020 (צילום: רויטרס)
נבחרת הג'ודו עם מדליית הארד | צילום: רויטרס

ארטיום דולגופיאט - תרגיל הקרקע בהתעמלות

המתעמל ארטיום דולגופיאט הגיע לטוקיו עם שק של ציפיות על הגב, והוא יודע שמצפים ממנו למדליה היסטורית בענף ההתעמלות. הוא הוכיח שהוא עשוי מהחומר הנכון ועלה לגמר מהמקום הראשון, ושמר על הרמה והמיקום גם בגמר כשזכה בזהב השני בלבד של ישראל בתולדות המשחקים האולימפיים. הוא כבר הצהיר שהמטרה שלו לקראת פריז 2024 היא לחזור עם שתי מדליות בשני תרגילים שונים.

ארטיום דולגופיאט עם מדלית זהב (צילום: עמית שיסל הוועד האולימפי)
דולגופיאט עם הזהב | צילום: עמית שיסל הוועד האולימפי

לינוי אשרם - קרב-רב התעמלות אמנותית

גם לינוי אשרם הגיעה עם המון ציפיות לטוקיו 2020, אך מולה ניצבו שתי מתעמלות רוסיות שהוכיחו לאורך כל ההכנה שיהיה קשה מאוד לישראלית להגיע לראשות הפודיום. ההתחלה של לינוי במוקדמות, עם איבוד החישוק בסיום התרגיל הראשון, קצת הדאיג אותנו, אך מאז היא ביצעה תרגילים מושלמים, כולל בגמר, וזכתה בזהב היסטורי ששבר את ההגמוניה הרוסית בענף. ניקול זליקמן, שסיימה במקום ה-7, הוכיחה כי לקראת פריז 2024 יש המון עומק ואיכות להתעמלות הישראלית.

לינוי אשרם מדליית זהב (צילום: עמית שיסל הוועד האולימפי)
אשרם עם הזהב | צילום: עמית שיסל הוועד האולימפי

ההפתעות וההצלחות

שחייה

את ההפתעות הגדולות ביותר במשחקים סיפק לנו ענף השחייה. אחרי אולימפיאדה גרועה בריו 2016, בוצע שינוי מבני בענף בישראל, ודיוויד מארש הפך לאחראי המקצועי הכמעט בלעדי. עוד לפני המשחקים ראינו את השחיינים הישראלים מגיעים להישגים, ולראייה נשלחה לטוקיו משלחת השחייה הגדולה בתולדות ישראל עם 13 שחיינים ושחייניות – בראשות אלופת אירופה ב-200 מעורב אישי, אנסטסיה גורבנקו בת ה-17 בלבד.

אנסטסיה גורבנקו בסיום חצי הגמר (צילום: סימונה קסטרווילארי באדיבות הוועד האולימפי בישראל)
רק בת 17. גורבנקו | צילום: סימונה קסטרווילארי באדיבות הוועד האולימפי בישראל

המשלחת לא אכזבה ורשמה שני גמרים: הראשון של שחיינית ישראלית עם גורבנקו ב-100 מטר גב, והשני של הנבחרת הקבוצתית, גם היסטוריה לא קטנה, בשליחים 4 כפול 100 מעורב גברים ונשים. בנוסף, גורבנקו רשמה שני חצאי גמר נוספים, אביב ברזילי בת ה-19 הפתיעה עם חצי גמר נוסף, ובסך הכול גם כאן הוכח שיש על מי לבנות לעתיד.

מתן רודיטי, שסיים במקום הרביעי בשחייה ל-10 ק"מ במים פתוחים, כמעט הפך למדליסט האולימפי המפתיע ביותר לא רק בתולדות ישראל - אלא אולי בכל האולימפיאדה, אך היה רחוק רק 23 שניות מהמקום ה-3.

קשתות

איתי שני היה מי שפתח את המשחקים האולימפיים עבור ישראל, והוא עשה את זה עם המקום ה-60 בלבד מתוך 64 במוקדמות ענף הקשתות. מכאן הוא המשיך לשלב נוקאאוט שהגיע משום מקום. הוא ניצח את המדורגים 5 ו-12 בדרך לשמינית הגמר, שם הפסיד רק בחץ זהב אחרון ליריב מטאייפיי. עם השקעה נכונה בענף, אולי גם כאן אפשר להגיע להישגים בעתיד.

הקשת הישראלי איתי שני  (צילום: רויטרס)
מהמפתיעים במשלחת. איתי שני | צילום: רויטרס

אתלטיקה

מדליה ישראלית באתלטיקה נראית כמו מדע בדיוני, אך גם כאן קיבלנו כמה הפתעות. זה אומנם לא הסתיים במדליה, אך גמר של סלאמוויט טפרי ב-5,000 מטר, ועוד אחד ב-10,000 אליו העפילה אוטומטית, פלוס מקום שישי של חנה מיננקו בקפיצה משולשת הביא לנו טעם טוב גם כאן. לונה צ'מטאי לא הייתה רחוקה ממדליה במרתון אך פרשה 4 ק"מ לסיום ודיאנה ויסמן, אצנית ישראלית ראשונה במשחקים מאז אסתר רוט-שחמורוב, רצה במוקדמות ה-100 מטר בזמן שהיה מעלה אותה לחצי הגמר אם הייתה רצה במקצה אחר.

נבחרת ההתעמלות האומנותית - הנבחרת של אירה ויגדורצ'יק העפילה לגמר בצורה מרשימה מהמקום הרביעי במוקדמות. בגמר עצמו ביצעה הנבחרת שני תרגילים פחות טובים וסיימה במקום ה-6, הישג השיא של הנבחרת, כמו במשחקים ב-2016. כל הבנות הודיעו כי לא ימשיכו, וגם ויגדורצ'יק עצמה סיימה את תפקידה, אך בישראל בטוחים שגם למשחקים הבאים יצליחו להעמיד נבחרת טובה.

האכזבות

שייט

ישראל שלחה למשחקים האולימפיים שני שייטים שעברו הכנה מעולה. קטי ספיצ'קוב, סגנית אלופת העולם השנה, ויואב כהן, אלוף אירופה לשנת 2020, הגיעו במטרה קודם כול להיכנס לשיוט המדליות, אך מספיצ'קוב הייתה ציפייה לקרב אמיתי על הפודיום.

קטי ספיצ'קוב שייט (צילום: איגוד השייט)
הייתה מועמדת למדלייה. ספיצ'קוב | צילום: איגוד השייט

בסופו של דבר, למרות שכהן היה רחוק מרחק נקודה בלבד מהמקום השלישי בזכות צירוף מקרים מדהים בשיוט המדליות, ענף השייט רשם אכזבה ענקית בטוקיו ולא היה קרב אמיתי על הפודיום מצד שני השייטים. שי קקון הצעירה סיימה במקום ה-35 עם תקווה להשתפר מאוד לקראת פריז, והצמד נויה ברעם ושחר טיבי נכנסו לשיוט המדליות וסיימו בו במקום ה-3 ועמדו בציפיות מהן.

בייסבול

הענף, שחזר לאולימפיאדה לראשונה אחרי 13 שנים, הציע הזדמנות שכנראה לא תחזור: רק 6 נבחרות התחרו בטוקיו על 3 מדליות, בשיטה שגם המשתתפים ספק אם הבינו. את הבית המוקדם סיימה נבחרת ישראל עם 2 הפסדים ועלתה לשלב הנוקאאוט מול מקסיקו. ישראל השיגה את הניצחון הראשון שלה בהיסטוריה והמשיכה למשחק על העלייה לחצי הגמר מול דרום קוריאה. אך ישראל הפסידה, ולאחר מכן הפסידה גם לרפובליקה הדומיניקנית והודחה. ספק אם הנבחרת תצליח להעפיל למשחקים בפריז 2024 בענף הזה.