עונת הכדורגל, שחזרה לפעילות ב-30.5, הסתיימה אתמול כמתוכנן. מכבי תל אביב זכתה באליפות, מכבי חיפה ובית"ר ירושלים תפסו את מקומן במוקדמות הליגה האירופית (אם הקורונה תאפשר זאת) והפועל רעננה וסקציה נס ציונה ירדו לליגת המשנה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

כעת הקבוצות והשחקנים ייצאו לחופשה קצרה יחסית (עד תחילת אוגוסט) במטרה לחזור לאימונים לקראת העונה הבאה. אך האם העונה הבאה בכלל יכולה לצאת לפועל? הבעיה המרכזית היא כלכלית – ללא קהל הקבוצות מתקשות להרכיב תקציב ומבקשות את עזרת המדינה, אך בעיה נוספת היא העובדה שכעת השחקנים, שעד כה היו בבידוד, יידבקו בצורה המונית.


קודם כל, גם מבחינה ספורטיבית וגם מבחינה כלכלית אני חושב שההחלטה לחזור לשחק העונה הייתה נכונה", אומר יושב ראש מנהלת הליגות לכדורגל, ארז כלפון, בראיון מיוחד ל-N12. "אבל כדי לשמור על הפרנסה של כל מי שמתעסק עם הכדורגל בישראל, ומדובר בכ-10,000 אנשים, אני מקווה שהמדינה תוכל להכניס את היד לכיס ולעזור לנו. אנחנו מבקשים מהמדינה רשת ביטחון – כלומר, אם גם בעונה הבאה לא יהיה קהל במגרשים המדינה תפצה את הקבוצות בסכום אותו הן מפסידות בגלל העובדה הזו. מדובר בסדר גודל של כ-80 מיליון שקלים. אנחנו לא חזירים ולא מבקשים תוספות, אלא רק את רשת הביטחון הזו".

בלומפילד הריק מאוהדים (צילום: דור מאיר מועלם)
בלומפילד. לא ברור מתי הקהל יחזור | צילום: דור מאיר מועלם



רוב הקבוצות בליגת העל הישראלית נשענות על בעלים פרטי שמזרים חלק נכבד מהתקציב. אם זה מיץ' גולדהאר הקנדי במכבי ת"א, יעקב שחר במכבי חיפה, או משה חוגג בבית"ר ירושלים. משבר הקורונה לא פסח עליהם וכמובן שהפגיעה בעסקיהם הפרטיים תביא לכך שתהיה להם פחות יכולת לממן את הקבוצות בעונה הבאה: "יהיה להם הרבה יותר קשה בעונה הבאה. צריך פה גם הירתמות של השחקנים לקיצוץ בחוזים וגם עזרה מהמדינה", מבהיר כלפון.


"זו דרישה לגיטימית: אם לא תהיה עזרה כלכלית מהמדינה, כל אלה שמתפרנסים מהכדורגל ייצאו לחל"ת ואז בכל מקרה המדינה תצטרך לשלם להם", מזכיר כלפון. "לכן אנחנו מבקשים את העזרה לקבוצות ברשת ביטחון כלכלית במקום בהשבתה של הענף שלא תעזור לאף אחד. מבחינתנו הדרישות שלנו ממש לא בשמיים ואף אחד לא מבין איך זה שעוד אין לנו תשובה חיובית מהאוצר".

"בלתי אפשרי לבקש מהשחקנים בידוד של שנה שלמה"

ונחזור אל השחקנים עצמם. מאז החזרה לאימונים בחודש מאי ועד אתמול היו השחקנים בבידוד למעט יציאה לאימונים ומשחקים על מנת לשמור עליהם שלא יידבקו בנגיף והליגה תוכל להימשך כסידרה. כעת, עם היציאה לחופשות השונות, השחקנים חשופים בדיוק כמו שאר האזרחים לנגיף – מה שיכול לגרום להדבקה המונית. השחקנים הזרים גם יכולים לחזור למולדתם, מה שיגרור, במקרה הטוב, בידוד של שבועיים עם החזרה לישראל.


בתנאים האלו, הגיוני בכלל לחשוב על חידוש המשחקים לעונה חדשה?

"זה יהיה כמובן מורכב וקשה. כבר עכשיו אנחנו יושבים עם משרד הבריאות ומדברים איתם איך אפשר לחדש את המשחקים. ברור שיהיה בלתי אפשרי לבקש מהשחקנים להיות בבידוד שנה שלמה. אבל כדי שכל האנשים שמתפרנסים מהענף הזה יוכלו להמשיך ולהתפרנס, צריך לעשות את הצעדים הקשים אך הנחוצים האלה".


עניין נוסף שמעניין כל חובב כדורגל, וספורט בכלל, הוא חזרת הקהל למגרשים. עד לפני כשבועיים עוד חשבו ראשי הכדורגל כי ניתן יהיה להכניס כמות מסוימת של קהל למשחק גמר גביע המדינה שיתקיים ביום שני באצטדיון בלומפילד בתל אביב-יפו. אך כעת, עם העלייה בתחלואה וההגבלות החדשות, לא ברור מתי בעונה הבאה ניתן יהיה לקיים אירועים המוניים.


מתי הקהל יחזור למגרשים לדעתך?


"כרגע הסיכוי שזה יקרה נראה אפסי. אני חושב שרק מתי שיימצא חיסון ותהיה ירידה בתחלואה ניתן יהיה לדבר על חזרה של הקהל למגרשים. כרגע אנחנו מתכוננים לפתיחת עונה ללא קהל".