חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הצליחו להקליט ולנתח קולות המושמעים מצמחים, בתדרים שהאוזן האנושית לא מסוגלת לשמוע. המחקר נערך בעזרת מיקרופונים אולטרה-סוניים, והוקלטו בעיקר צמחי עגבנייה וטבק. "הממצאים היו מרתקים", מסרו החוקרים, "צמחים שהיו במצוקה השמיעו עשרות צלילים בשעה".

המחקר הובל על ידי הפרופסור לילך הדני מבית הספר למדעי הצמח. החוקרים הכניסו את הצמחים לקופסה אקוסטית ומבודדת, ולצדם, במרחק של כ-10 ס"מ, הוצבו מיקרופונים שקולטים צלילים שלא שומע האדם. בין הצמחים שהוכנסו לקופסה גם כאלה שהיו במצבי מצוקה: סבלו מחוסר השקיה או שנחתך הגבעול שלהם.

צמחים משמיעים קולות (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
הצמחים שיובשו או נחתכו השמיעו עשרות צלילים בשעה | צילום: אוניברסיטת תל אביב

"ביקשנו לבדוק באילו מצבים, אם בכלל, הם משמיעים צלילים", הסבירה פרופסור הדני. "הממצאים היו מרתקים: צמחים שלא היו במצוקה השמיעו בערך צליל אחד בשעה, ואילו הצמחים שיובשו או נחתכו השמיעו בממוצע עשרות צלילים בשעה"

ההקלטות שנאספו נותחו באמצעות אלגוריתמים יעודיים של בינה מלאכותית. קולות הצמחים נשמעו כמעין קליקים, והתוכנה שהוכנה למדה להבחין בין סוגי הצלילים השונים, ולזהות עבור כל הקלטה את סוג הצמח ואת מידת המצוקה שהוא שרוי בה.

צמחים משמיעים קולות (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
"פריצת דרך", צוות החוקרים מאוניברסיטת תל אביב | צילום: אוניברסיטת תל אביב

"שמנו קץ למחלוקת בת שנים רבות", הצהירה פרופסור הדני, "מהממצאים עולה כי העולם מלא בקולות של צמחים, וכי הצלילים הללו מכילים מידע". הדני שיערה כי יצורים אחרים בטבע מסוגלים לשמוע את הצמחים ולהפיק ממנו מידע רלוונטי. היא הוסיפה: "ייתכן שבעתיד יוכל גם האדם להשתמש בידע כזה. ככה למשל מגדל ידע מתי הצמח מתייבש ויש להשקותו".

צמחים משמיעים קולות (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
הצלילים שמפיקים הצמחים מכילים מידע | צילום: אוניברסיטת תל אביב

הממצאים פותחים צוהר לעריכת מחקרים נוספים, כאלה שיבדקו למשל כיצד עובד המנגנון באמצעותו הצמחים משמיעים קולות ואילו זנים בעלי היכולת הזו.