משבר האקלים נותן את אותותיו  ודורש אינספור דרכים יצירתיות לייצר אנרגיה ירוקה והפחתת זיהום. אחת מהדרכים היא להשתמש דווקא בפסולת שמצטברת ברפתות או לולים ולהפוך אותה לחשמל. זה בדיוק מה שקורה בפרויקט של קבוצת  דוראל וקיבוץ להב, בו מפיקים אנרגיה מהפרשות בעלי חיים.

חברת האנרגיה הקימה פרויקט להפקת חשמל מביו גז בשיתוף קיבוץ להב. מיזם ביו גז להב מיועד לתת פתרון קצה לטיפול בהפרשות של בעלי חיים, באמצעות ניצול הפוטנציאל האנרגטי של הצואה לייצור ביו גז וממנו חשמל. הטכנולוגיה להפקת ביו גז היא טכנולוגיה רווחת בעולם לטיפול בשפכים חקלאיים ובכלל ושפכי בע"ח בפרט. תהליך הטיפול מתבסס על תהליך טבעי וביולוגי של פירוק חומרים אורגניים בפסולת חקלאית, בתהליך עצמו  משתחרר גז ופחמן דו חמצני.

"הפתרון המדובר מאפשר שימוש יעיל בפרש החיות המהווה מטרד", קובי צמח, מייסד ומנכ"ל דוראל תשתיות סביבתיות. "המתקנים תורמים להפחתת זיהום הקרקע ומקורות מים, הפחתת זיהום האוויר והפחתת פליטת גזי החממה, וכן מפיקים חשמל ירוק ממקור מתחדש. אחרי הכל, פסולת אף פעם לא חסרה".

ביו גז להב (צילום: דוראל)
ביו גז להב | צילום: דוראל

יוסי כהן, מנהל עסקי בקיבוץ להב: "המתקן בלהב שעובד ללא הפסקה, ומוזן בפסולת בעלי-חיים לאורך כל היום ע"י משאית ששופכת אותה לבור ויסות מתחת לאדמה, מאפשר ייצור חשמל עם נצילות אנרגטית גבוהה של גז נקי וירוק, ובכך מונע זיהום אוויר ומקדם טיפול ירוק, יעיל ואיכותי בפסולת. אנחנו שמחים לתת לפרויקט חשוב מסוג זה בית אצלנו בלהב, ולקדם הפקת אנרגיה ירוקה ככל הניתן".

פרויקט להב מייצר  630 קוט"ש (קילוואט-שעה) ממקורות פסולת שונים. עיקר הפוטנציאל האנרגטי טמון בפרש בע"ח מחזיריות להב ומרפתות הקיבוצים הסמוכים: בית קמה ודביר. היתרה  מגיעה ממקורות נוספים, כגון רפתות נוספות באזור,  פרש לולים, גפת זיתים, חומר אורגני צמחי, פסולת חקלאית ועוד. הכוונה היא כי החשמל שייווצר יימכר ויוזרם לרשת החשמל הארצית. המתקן המיוחד בלהב מקבל כ- 100-120 טון פסולת חקלאית ביום.

התהליך האינטנסיבי של יצירת החשמל אורך 35 ימים שבסופם מתקבלים שני תוצרי לוואי חיוביים נוספים: הראשון הוא דשן (מוצקים ונוזלים), בו נעשה שימוש לדישון שדות וגידולים והשני הוא חום שיורי, שנוצר כתופעת לוואי בתהליך ואותו ניתן לנצל לצרכי המתקן, לבתים פרטיים או למכבסות תעשייתיות.

ביו גז (צילום: משה תייר, קיבוץ להב)
ביו גז | צילום: משה תייר, קיבוץ להב

"הקמת מתקן הביו גז הינו תהליך ארוך יחסית, שדורש אישורים רגולטוריים מגורמים שונים. כמו כן,  נדרשת תמיכה בתעריף בשל  עלויות ההקמה והוצאות התפעול".  אומר קובי צמח, מנכ"ל דוראל תשתיות סביבתיות "עם זאת, מדובר בפתרון  קצה חיוני המקנה גם פתרון לזבל אורגני מוניציפלי, בעיקר למשקים, רפתות וחקלאים. התחום כולו נמצא בפריחה בעיקר באירופה, כאשר מדינות רבות רוצות להסתמך על ייצור מקומי של אנרגיה והפקת גז ולהפחית את התלות בגז שמקורו במדינות אחרות".