חברת brain.space הישראלית אשר עוסקת בניתוח ומיפוי נתונים על פעילות המוח האנושי, מצטרפת למשימת החלל הקרובה של אקסיום שבמסגרתה ישוגר איתן סטיבה. brain.space תבצע ניסוי ראשון מסוגו שיבחן את השפעת תנאי המיקרו-גרביטציה בחלל על הקוגניציה האנושית. היא תעשה זאת בעזרת קסדה שמנטרת את הפעילות המוחית של האסטרונאוטים בתחנת החלל.

החל מה-5 באפריל ולמשך שבוע, האסטרונאוטים במשימת Ax-1 יבצעו שורה של משימות בזמן שהם חובשים את ערכת האאג (EEG) של החברה אשר תתעד את הפעילות המוחית שלהם, על מנת לבחון את השפעת תנאי הקיצון בחלל על מצבם הקוגניטיבי. 

בנוסף החברה מודיעה על גיוס סבב סיד בגובה 8.5 מיליון דולר בהובלתMangrove Capital. ההשקעה תאפשר להמשיך ולפתח טכנולוגיה לניטור וניתוח פעילות מוחית כפי שמנטרים היום מדדים פיזיולוגיים רבים, כמו מדדי דופק במהלך פעילות ספורטיבית. 

החברה תיקח חלק במשימת החלל AX-1 של חבר תAXIOM space ופרויקט רקיע של קרן רמון בהובלת איתן סטיבה. האסטרונאוטים שייקחו חלק בניסוי יבצעו דגימות של הפעילות המוחית שלהם בשלוש פעימות - פעימה ראשונה לפני הטיסה, על כדור הארץ, פעימה נוספת בתחנת החלל ופעימה שלישית כאשר יחזרו מהמשימה. באמצעות השוואה בין הנתונים שייאספו בשלוש הפעימות הללו, ניתן יהיה לבחון האם וכיצד הושפע התפקוד הקוגניטיבי של האסטרונאוטים במהלך המסע.

קסדה חדשנית תעקוב אחר שינויים בפעילות מוחית  (צילום: brain.space)
קסדה חדשנית תעקוב אחר שינויים בפעילות המוחית של האסטרונאוטים | צילום: brain.space

הפיתוח של  Brain.space מאפשר לבצע ניטור מוחי מדויק מ-115 חיישנים, לעומת 19 כמקובל כיום. המערכת מאפשרת לאסטרונאוט לבצע לראשונה ניטור מוחי בעצמו, ובכך פותרת את הסרבול הקיים במערכות ה-EEG המסורתית שדורשת שימוש בג׳ל ולבישה מורכבת. השימוש בטכנולוגיה של ריבוי חיישנים יבשים, אוטומציה ושיטות ניתוח נתונים מתקדמות, מאפשרים לפלטפורמה לפנות למגוון רחב של שימושים, שירותים ויישומים בהם משולב המוח האנושי. 

"שמנו לעצמנו למטרה ליצור שיטה פשוטה ונגישה להבנת המוח האנושי ולפשט את פענוח הנתונים הנמדדים ממנו", אומר מנכ"ל החברה יאיר לוי. "בין אם זה נעשה במעבדות מחקר, מרכזים רפואיים, חברות פיתוח תוכנה או כמובן בחלל.  לשם כך שיננו לגמרי את האופן שבו רושמים נתונים של פעילות מוחית, ופיתחנו מערכת EEG עם חיישנים יבשים, שהיא אמינה וקלה לתפעול. במערכת שפיתחנו כל תהליך הלבישה נעשה באופן אוטומטי לחלוטין וכך מבטיח הפעלה קלה, מהירה ומדויקת. אנחנו נרגשים לצאת לניסוי המהפכני בתחנת החלל הבין לאומית, ולחשוף לעולם מידע שישפיע על מסעות החלל בעתיד".