עבור רובנו פטריות הן רק עוד מרכיב בארוחה שאפשר להוסיף לפשטידות, לסלטים ולמרקים. אבל יש כאלו שבשבילם הן הרבה יותר מזה. מיכל פישר מנחה סדנאות של ליקוט פטריות, ד"ר שי קובו הקים פרויקט של חקר פטריות בר באוניברסיטה העברית, ודוד וג'ניפר הקימו עסק לייצור פטריות. "פטריות זו אהבה גדולה", מספרת פישר.

בשבועות אלה היומן של פישר, מדריכת טבע, מלא עד אפס מקום. ישראלים רבים נוהרים לטבע בחיפוש אחר הפטריות. "פטריות הן בעצם נישה שנמצאת בעונה מסוימת שבדרך כלל מתחילה באוקטובר עד בערך מרץ, שבה בעצם יוצאים ליערות ללקט. בחודש-חודשיים האלה המון אנשים מתקשרים", אומרת פישר.

למרות שאנחנו משתמשים בהם בסלט, הפטריות לא ממש שייכות לקטגוריית הירקות. פישר מסבירה: "הפטריות הן בעצם ממלכה בפני עצמה, היא לא צומח והיא לא חי - היא סוג של אורגניזם. הפטריות הן מערכת העיכול של הטבע. הפטריות לוקחות מהעצים מינרלים ועוד דברים שהן צריכות ומעניקות בחזרה לעצים את הדברים שהם צריכים".

קטיף פטריות (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
"פטריות הן מערכת העיכול של הטבע", אילוסטרציה | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

בישראל יש בין 750 ל-800 זני פטריות, והנתונים האלו מתבססים בעיקר על נתונים של הפרופסור ניסן בנימיני ז"ל, שהיה מומחה בתחום. כעת ד"ר שי קובו הרים את הכפפה, והפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית חוקרת בימים אלה את פטריות הבר בישראל, במטרה לעדכן את הנתונים בשנים הקרובות. "פרויקט כזה של איסוף וזיהוי גנטי של כל פטריות הבר הוא מאוד-מאוד חשוב. ייתכן שנגלה מינים חדשים או תתי-מינים שלא היו מוכרים לנו בכלל", מספר קובו. שגם פתח קורס מיוחד בפקולטה על פטריות.

גם דוד אלמליח וחברתו ג'ניפר מתעניינים מאוד בעולם הפטריות. כשהם רק בתחילת שנות ה-20 לחייהם הם כבר מחזיקים בעסק לייצור פטריות שהקימו לגמרי לבד. "החקר סביב הנושא הזה הוא חדש וזה עולם שהוא פשוט מרתק", אומר דוד.

ליקוט פטריות, נרתיקנית נאה דביקה (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
ישראלים רבים נוהרים ללקט פטריות, אילוסטרציה | צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

מה שמדהים בעסק שלהם זה שהוא הוקם לגמרי במקרה. דוד ישב משועמם בבית בתקופת הסגרים של הקורונה עד שנתקל בפייסבוק בקבוצת מגדלי פטריות. הוא החל להתעניין והסקרנות הפכה לאובססיה של ממש. כמו בעסקים רבים, ההתחלה הייתה רוויית קשיים: "חיינו בצמצום. אפשר להגיד שעד שבאמת הוצאנו פטריות ראויות לקח משהו כמו חצי שנה. עברו שבעה חודשים עד שכבר באמת התחלנו לראות תוצאות", הוא מוסיף.

"רעמת האריה" שהם מגדלים היא פטרייה יוקרתית שיכולה לסייע לחולי דמנציה ואלצהיימר, וה"בלאק פרל" מזכירה בטעם שלה בשר ונמכרת למסעדות שף יוקרתיות. והם לא רק עובדים מול עסקים, אלא מוכרים גם ערכה אישית שתאפשר לכל אחד מאיתנו לגדל פטריות בבית.