הזינוק בגל התחלואה בעקבות התפשטות וריאנט אומיקרון, לא רק הביא לעומסים כבדים על יכולת הקיבולת של בתי החולים - אלא עלול גם להשפיע על איכות הטיפול הרפואי, כך עולה מתוצאות המחקר שבוצע בשנת 2019 במרכז הרפואי "שיבא", בשיתוף עם חברת הסטארט-אפ הישראלית MedAware. המחקר שנערך בקרב למעלה מ-1,000, חושף כי למעלה מ-3,700 מקרים היו טעויות או כשלים במתן תרופתי.

הסיכוי של רופא לשגיאה במתן תרופות כפולה במשמרות כפולות

עוד עולה מהמחקר כי הסיכוי של רופא שנמצא בעומס עבודה לרשלנות רפואית במתן תרופות גדול פי 8. בנוסף, הסיכוי של רופאים שעבדו במשמרות כפולות לטעות במרשם כפול מזה של רופאים שעבדו במשמרת בודדת.

כמו כן, טעויות אנוש אינן מסתכמות רק במתן מרשמי תרופות בידי רופאים - אלא גם במקרים של מתן עירוי (אינפוזיה) למטופלים, ובעיקר בקושי לאתר את התקלות באמצעות מערכות הבקרה הקיימות כיום בבתי חולים. המחקר, שהשלימה חברת MedAware רק לאחרונה במסגרת שיתוף פעולה עם ענקית הציוד האמריקנית Baxter International, גילה כי 25% מהתקלות שנמצאו באמצעות מערכת ה-AI של חברת MedAware לא היו מתגלות באמצעות הכלים לאיתור חריגות הנמצאים בשימוש בתי החולים.

תיעוד של העומס במחלקת הקורונה בבית החולים לניאדו (צילום: החדשות 12, החדשות12)
עומס במחלקת הקורונה. תמונת ארכיון | צילום: החדשות 12, החדשות12

חריגות קשות גם במתן עירוי תרופתי

המחקר נמשך לאורך קרוב לשנה וכלל נתונים של כ-3.8 מיליון מקרי מתן עירוי תרופתי באמצעות משאבות החברה האמריקנית ב- 45 בתי חולים שונים. מסך כלל הנתונים, עולה כי ב-44,819 מקרים היו חריגות בשימוש בעירוי התרופתי. כמחצית מהמקרים (52%) היו חריגות קשות שהפעילו את ההתרעה של המערכת וב-23% מהמקרים הפעילו התרעות על חריגות "רכות" יותר.

אינפוזיה, אילוסטרציה (צילום: RF123, חדשות)
כשלים עלולים להיווצר גם בעירוי | צילום: RF123, חדשות

ד"ר גידי שטיין, מנכ"ל חברת MedAware שמשמש גם כרופא בכיר במחלקה פנימית בבית החולים "מאיר" בכפר סבא: "במקרים של כשל כזה, התוצאה עלולה להיות הרת אסון למטופל ולהוביל, במקרים קיצוניים, גם למקרי מוות. לכן, אין ספק כי תקופות כפי שאנו מצויים כיום, של עומסים גבוהים על בתי החולים ועל הצוות הרפואי המגיעים עד קצה הקיבולת שלהם כתוצאה של גל תחלואה גבוה, מכיל פוטנציאל גבוה עוד יותר לאפשרות של מקרים של טעות במתן תרופתי".

לאור המחקרים המציגים תמונה ברורה לגבי היקף הטעויות והנסיבות המובילות לביצוע שלהן, במהלך מתן תרופתי או עירוי, השאלה, שיש לשאול, לטענת ד"ר שטיין, אינה האם טעויות אנוש קורות ומדוע, אלא מה ניתן לעשות כדי למנוע את הסיכוי כי תקלות כאלה יקרו ויפגעו באיכות הטיפול הרפואי במטופל.  

פרופ' איל צימליכמן, סמנכ''ל חדשנות וטרנספורמציה במרכז הרפואי שיבא, אשר היה בין כותבי המחקר, אמר כי "המערכת של MedAware היא דוגמה מצוינת לטכנולוגיית AI שפותחה יחד עם שיבא, על מנת לתת כלים תומכי החלטה לרופאים בשטח ולהעניק למטופלים שירותי רפואה טובים ובטוחים יותר. אין כל ספק שבעתיד טכנולוגיות AI יהוו חלק בלתי נפרד מהעולם הרפואי. כחלק מתפיסת החדשנות של שיבא, באמצעות זרוע החדשנות ARC, אנו מעצבים כבר היום את רפואת המחר".