האדמה רועדת: רעידות האדמה שאירעו בצפון הארץ בהפרש של 12 שעות, העלו את הכוננות לתרחיש הרסני - ונראה כי יש סיבה לדאגה. אמש (ראשון) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי רק בשבוע שעבר מופו הערים שבסיכון גבוה להיפגע ברעידת אדמה - קריית שמונה, צפת, טבריה, חצור, מגדל העמק, עפולה, קצרין, ראש פינה, בית שאן ואילת. לצד זאת, יש גם בשורה אופטימית: בקרוב תחל לפעול מערכת שתתריע מפני רעידות אדמה.

סיקור N12 - רעידות אדמה:

 רשימת הערים הזו גובשה במסגרת הדיון שקיימו בשבוע שעבר במשרד הבינוי והסיכון. על פי הדוח, בתרחיש בו תהיה רעידת אדמה חזקה בישראל - יש כ-80 אלף מבנים שמוגדרים בסיכון גבוה ונבנו לפני שנת 1985. במצב כזה 35% מהם יינזקו קשה - כלומר, נזק כבד גבוה ייגרם ל-28,600.

באותן ערים שמוגדרות בסיכון הגבוה ביותר בעת רעידת אדמה - יש 1,871 מבנים בסיכון גבוה וכ-1,020 מבנים יינזקו קשה בעת רעידת אדמה - כלומר, מדובר ב-54% מהמבנים. עוד קובע הדוח הממשלתי כי דרושה השקעה של 2 מיליארד לחיזוק המבנים בערים בסיכון גבוה, אך כתוצאה ממערכות הבחירות המתמשכות בשנתיים האחרונות - אושרו רק 70 מיליון מתוך 2 מיליארד.

בקרוב - החיישנים יתריעו לפני הגל ההרסני

על אף שנראה כי לא פועלים מספיק לחיזוק המבנים בערים שבהן יש צורך בכך, פרויקט של פיקוד העורף והמכון הגיאולוגי צפוי לספק מענה. בעוד כמה שבועות צפויים להשלים את הפריסה ברחבי הארץ ולאחר מכן - בכל פעם שיגיע גל של רעידת אדמה, החיישנים יאתרו אותו לפני שיגיע הגל הקשה יותר. ההתרעה - בין שניות לעשרות שניות, תלוי המרחק ממרכז הרעש. למשל, במקרה של רעידה בצפון ים המלח - תוך 3 שניות תהיה אזעקה בירושלים ויהיו 3 שניות להגיב, בתל אביב 18 שניות ובחיפה 30 שניות.

בעקבות רעידות האדמה שהורגשו השבוע, קיים אחר הצוהריים מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי ויעוד טלפוני עם כל סגל הפיקוד של המשטרה, והנחה לרענן את כל הפקודות, את ההנחיות ואת הנהלים שקשורים לאירוע חירום, וכן לחדד את חלוקת הסמכויות והטיפול בין כל הגורמים האחרים שעוסקים בכך.

רעידת אדמה בינונית עלולה להביא עימה לעיתים נזק והרס רב - ואף סכנה ממשית לחיי אדם. למען הפרופורציה - ההבדל בין רעידת אדמה בעוצמה 4 לבין רעידה בעוצמה 1 - הוא פי 100. "רעידות בינוניות כאלה קורות לא מעט ברחבי העולם, אך לרוב באזורים לא מיושבים", הזהיר פרופ' גבירצמן בשיחה עם N12. הוא ציין כי אילו הייתה מתרחשת רעידת אדמה בעוצמה של 6.5 למשל, בבקע ים המלח באזור טבריה, קריית שמונה - צפוי היה נזק רב גדול בכל רחבי המדינה.

היכולת שלנו לנבא את הגעתה של רעידת אדמה היא מצומצת. "נכון להיום אין דרך לנבא או להסיק מרעידות אדמה שהתרחשו במקום אחד לגבי רעידות אדמה במרחקים", הסביר פרופ‘ מרקו. על כן רעידות האדמה שנמדדו ב-48 השעות האחרונות במדינות כמו יפן, אלסקה, אפגניסטן ודרום קרוליינה - לא מהווה אינדיקציה לאזורנו.