ישנן שתי עובדות שהציבור בישראל כמעט ולא מכיר: הראשונה היא, שלמרות גודלה, ישראל היא אחד האזורים החשובים ביותר לשמירה על הטבע והמגוון הביולוגי בעולם. מיקומה הייחודי בין שלוש יבשות, עם אזורי אקלים שונים, הופך אותה לאחד משני האזורים החשובים ביותר בעולם לנדידה, כשבכל שנה חולפות באזורנו כחצי מיליארד ציפורים. השנייה היא, שבישראל מתקיים ציד של חיות בר – שאינו מבוטל לא בהיקפו ולא בהשפעותיו. אומנם יש הגבלות על סוגי בעלי החיים שמותר לצוד והגבלה על אזורי ציד שונים, אבל זה פשוט לא מספיק ועשרות אלפי בעלי חיים מוצאים את מותם בגלל ה"תחביב" האכזרי.

בחודש שעבר חתמה השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג על תקנות להארכת הוראת השעה האוסרות על ציד של השליו הנודד והתור המצוי. השרה הסבירה את ההחלטה ואמרה כי "לאור הנתונים המעידים על הפגיעה באוכלוסיות חיות הבר בישראל, ובעיקר השליו הנודד והתור המצוי, החלטתי להאריך בשלוש שנים את הוראת השעה שתאסור את הציד שלהם". גם השרה מסכימה כי "נושא הציד בישראל נדרש לרפורמה משמעותית", והוראת השעה נועדה לפתור מצב בלתי מתקבל על הדעת. לדבריה המשרד יתחיל בהידברות עם בעלי עניין בציד ועם הארגונים השונים על מנת לפתור את המצב.

ציד בלתי חוקי בישראל (צילום: RONY LIVNE)
ציד בלתי חוקי בישראל | צילום: RONY LIVNE

מינים נדירים ניצודים - הציידים לא נתפסים

אז מה המצב היום בישראל? בכל שנה ניצודים בישראל עשרות אלפי ציפורי בר, חלקן ממינים נדירים שנמצאים בסכנת הכחדה. דוגמה לכך הינה השליו הנודד שאוכלוסייתו צנחה בכ-80% בשלושים השנים האחרונות ועדיין אין חוק האוסר לצוד אותם אלא רק איסור זמני. מעבר לציד החוקי, מדי שנה מתרחשים בישראל אלפי מקרים של ציד לא חוקי ועל פי הערכות של רשות הטבע והגנים, ציידים מחסלים גם חיות בר בסכנת הכחדה: אלפי צבאים, ברווזים נדירים ומאות דורבנים, ארנבות וחוגלות. רק במקרים נדירים מצליחה המשטרה לשים יד על העבריינים ולהעמיד אותם לדין. לדברי הציידים עצמם, הם פוגעים רק בבעלי חיים שגורמים נזק לחקלאות או נזקים בריאותיים והפצת מחלות כמו לישמניה וכלבת.

לדברי דן אלון, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע וממובילי הקמפיין לאיסור הציד הספורטיבי בישראל: "כיום ישנם בישראל כ-2,000 ציידים המחזיקים ברישיון ציד, המונפקים ע"י רשות הטבע והגנים בכל שנה. עונת הציד הרשמית החלה בתחילת ספטמבר ותסתיים בסוף ינואר ובמהלכה מותר לצוד אפילו מינים בסכנת הכחדה. בכל שנה, במהלך עונת הציד הרשמית, ניצודים בישראל עשרות אלפי ציפורי בר. אין שום סיבה שבשנת 2021, יהיה מותר לצוד בישראל מינים של חיות בר המצויים בסכנת הכחדה לצרכי ספורט".

"בניגוד לפעילות ספורט שבה מתקיימת תחרות בין שני צדדים שמסכימים ומעוניינים בהשתתפות בפעילות, בציד אין הסכמה. יש ניצול על ידי מין דומיננטי באמצעות שימוש באמצעי סיוע כמו רובים, כלי רכב ואמצעים טכנולוגיים ללכידת בעלי חיים, מוסיף אלון. "ה'ספורט' הזה מסתיים לרוב בהרג של בעלי החיים שחלקם מצויים בסיכון גבוה מסיבות רבות אחרות. הציד אינו ספורט כי אם פעולה אלימה עם השפעות שליליות קשות על אוכלוסיות בעלי החיים בעולם ובישראל".

החוגלות שנמצאו בביתו של החשוד (צילום: דוברות המשטרה)
חוגלות שנתפסו בבית של צייד | צילום: דוברות המשטרה
הצבייה ההריונית שנלכדה (צילום: רועי ארד, רשות הטבע והגנים)
צילום: רועי ארד, רשות הטבע והגנים

לדבריו ציד שמכוון לבעלי החיים הגדולים מותיר גורים וגוזלים יתומים, לרעוב למוות. בהרבה מאוד מהמקרים הציד אינו מאופיין בהרג מהיר ואפקטיבי אלא פגיעה קשה שמותירה את החיה פצועה וסובלת סבל רב וממושך, עד למותה. קולות הירי, גם אם אינו פוגע בבעלי החיים, בשילוב ניסיונות דריסה ופעולות ציד נוספות - גורמות ללחץ אדיר שמפריע למהלך החיים שלהם.

כאמור בישראל מתקיימת מערכת אקולוגית עדינה ומורכבת הנתונה לאיומים שונים כמו פיתוח מואץ של תשתיות, דיור, תעשייה ועוד. מכאן שחיות הבר השונות נאלצות להתמודד עם הרס וקיטוע של בתי גידול טבעיים, כניסה של מינים פולשים ומתפרצים, מיעוט מקורות מזון ומים נקיים ועוד. בתקופה זו, השמירה על הטבע והסביבה קריטית לנוכח משבר האקלים.

במשרד להגנת הסביבה נערכים לחוקק חוק האוסר על ציד ספורטיבי: "תקנות להגנת חיית הבר קובעות רשימה של חיות המותרות בציד לאדם בעל רישיון ציד ובלבד שהוא פועל בכפוף למגבלות הקיימות בתקנות אלה, כגון איסור ציד בלילה, או בשיטות ובאמצעים שהוגבלו. מדיניות המשרד להגנת הסביבה ידועה מזה שנים והיא להביא לצמצום פעילות הציד. על כן, מעת לעת וככל שהדבר מתאפשר, נערכים תיקוני חקיקה בתיאום עם רשות הטבע והגנים ובהסתמכות על ידע מקצועי נוסף שנצבר. המדיניות נקבעת בשילוב על ידנו בשיתוף עם רשות הטבע והגנים ולהם יש סמכות להגביל פעילות ציד ולצמצם פגיעה בחיות הציד הגם והם מותרים לציד בתקנות – וזאת באמצעות קביעת תנאים מגבילים במסגרת רישיונות הציד שהם מוסמכים להוציא".

מעצר וחיפוש בביתו של צייד צבאים (צילום: דוברות מתפ״ש)
20 חודשים מאסר נגזרו על האדם שניסה לצוד את הצבי | צילום: דוברות מתפ״ש

ציד של ציפורים: תיעוד קשה לצפייה

התפקיד של רשות הטבע והגנים הוא כאמור לפקח על התחום על ידי הוצאת רישיונות ואכיפת החוקים שעברו בכנסת: "במדינת ישראל ציד ברישיון הנו חוקי. רישיון ציד מונפק על ידי רשות הטבע והגנים בהתאם לתקנות להגנת חיות הבר", אומרים שם. "על המחזיק ברישיון ציד להיות במעקב תמידי שרישיון הציד ורישיון הנשק מהמשרד לביטחון פנים בתוקף. השמירה על הטבע חשובה לחיים כיום ולמען הדורות הבאים. החובה המוטלת על כולנו לשמור על הטבע ועל חיות הבר חלה ביתר שאת על ציבור הציידים המחויב לנקוט בזהירות יתרה על מנת להימנע מפגיעה בטבע הישראלי. פגיעה בחיות בר שלא לפי החוק והתקנות עשויה לסכן את המערכת האקולוגית העדינה עד מאוד במדינה הקטנה שלנו". 

"כל הפחתה של הציד 'הספורטיבי' היא מבורכת", אומרת יעל ארקין מתנו לחיות לחיות. "לצערנו, עדיין יש מינים המותרים בציד, בצד הרתעה לא מספקת נגד ציידים שצדים בניגוד לחוק. בצד הנימוקים להפסקת הציד של מינים כמו התור המצוי, בגלל סכנת הכחדה, אנחנו חייבים להזכיר שאין שום הצדקה לאפשר ציד בכלל, כלפי כל בעל חיים. מדובר בתחביב אכזרי שעולה בחייהם של מאות ואלפי בעלי חיים בשנה, בלי כל הצדקה. אנחנו מקווים שבצד הארכת האיסור המבורכת, יפעלו בממשלה ובכנסת לאיסור הציד הספורטיבי, ברוח הצעת החוק שהוגשה בכנסת הקודמת, ונמשיך לפעול לשם כך יחד עם ארגוני בעלי החיים והסביבה השותפים איתנו במאבק".