למגפת הקורונה השפעה עצומה על חיי היום-יום של כולנו. כעת נראה כי שינויים אלה משפיעים גם על הדברים החשובים ביותר בחיינו - האמונות והערכים שמובילים אותנו. מחקר חדש שפורסם לאחרונה על ידי צוות חוקרות מישראל ומהעולם מצא שינויים מהותיים בסולם הערכים שלנו מאז פריצתה של המגפה. החוקרות מצאו כי בעוד שבשלוש השנים טרם המגפה, סולם הערכים של רוב הנבדקים נשאר זהה, עם פרוץ המגפה המצב השתנה - ואיתו הערכים. המחקר אמנם בוצע על נבדקים אוסטרלים, אך עשוי לשקף רבות גם על האוכלוסייה בישראל.

החוקרות השוו נתונים של מעל לאלפיים אוסטרלים, שהצטברו לאורך כחמש שנים בנקודות זמן שונות - אחת לשנה בין השנים 2017-2019, בתחילת התפרצות המגפה באפריל 2020 ובסוף הגל הראשון בנובמבר - דצמבר 2020. יש לציין כי המדיניות האוסטרלית נגד הקורונה הובילה לכך שבאותה עת, באזורים מסוימים, התקיימה שגרה כמעט רגילה, בעוד באחרים החלו לחזור לשגרה לאחר סגרים ממושכים.

תל אביב קורונה ישראל (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
ככל שאדם חשש יותר מהמגפה, כך הוא נעשה פחות אכפתי, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

המחקר הציג שינויים משמעותיים בין התקופה טרום התפרצות המגפה ולאחריה. לאחר התפרצות המגפה, לראשונה, נמצאה עלייה ברצון בביטחון, סדר וארגון, יחד עם משיכה למסורת וקונפורמיות. לצד זאת, נצפתה ירידה ברצון לחוות דברים חדשים, מרגשים ומהנים. סך הכול נראה כי אנשים התאימו את עצמם לסיטואציה הערכית החדשה אותה הביאה הקורונה. גם לאחר הגל הראשון, כשהשגרה חזרה לעצמה, הנטייה להחשיב ביטחון ומסורת נותרה, לצד עלייה בחשיבה ביקורתית, יצירתיות ועצמאות.

ממצא נוסף ומפתיע יותר, הוא שדווקא לאחר כמעט שנה מהתפרצות המגפה נמצאה ירידה בערכים הקשורים לאכפתיות ודאגה לזולת. אנשים הרגישו פחות קרובים לאנשים שנמצאו סביבם והיו יותר מרוכזים בעצמם. עוד נמצא קשר בין רמת הדאגה והפחד של אנשים מהקורונה לבין מידת האכפתיות שלהם מאנשים אחרים - ככל שאדם חשש יותר מהמגפה, כך הוא נעשה פחות אכפתי כלפי הסביבה שלו.

סגר בסידני, אוסטרליה (צילום: רויטרס)
הנבדקים האוסטרלים מצביעים על מגמה, האם גם בישראל? (הסגר בסידני, אוסטרליה) | צילום: רויטרס

המחקר נערך על ידי ד''ר אלה דניאל מאוניברסיטת תל אביב, פרופ' מיה בניש-וייסמן מהאוניברסיטה העברית, פרופ' ענת ברדי מאוניברסיטת רויאל הולווי, פרופ' רון פישר מאוניברסיטת ויקטוריה ופרופ' ג'ולי מאוניברסיטת מערב אוסטרליה.

ד''ר אלה דניאל מסרה: ''אם באוסטרליה, בה ההשפעה של הקורונה הייתה פחות נרחבת מישראל, אלו היו הממצאים, ניתן לשער שבמקומות כמו ישראל, שבהם האפקט של המגפה היה חזק יותר וכלל לצד הדאגה לבריאות גם פגיעה בביטחון הכלכלי של רבים, בנוסף לשיבושים ארוכים בשגרת החיים, ההשפעה תהיה משמעותית אף יותר. במילים אחרות, אם אלה הממצאים שהתקבלו באוסטרליה, יש לנו סיבה טובה לחשוב שיהיו שינויים משמעותיים גם בישראל".

לקריאת המאמר המלא, לחצו כאן