המחקר על מקור וירוס הקורונה: "הממשלה הסינית לא תיקח חלק בשלב השני של מאמצי המחקר של ארגון הבריאות העולמי לבירור מקורות התפרצות נגיף הקורונה", כך הבהיר הבוקר (חמישי) זנג ישין, בכיר במערכת הבריאות בסין. ישין התייחס לדיווחים השונים, שנפוצו כבר לפני חודשים רבים - בין היתר על ידי הנשיא טראמפ וממשלו, וטען בתוקף כי נגיף הקורונה התפרץ לא דלף ממעבדה בעיר ווהאן, שם פרצה המגפה לראשונה.

ישין, סגן ראש מערך הבריאות הלאומי בסין, אמר במסיבת העיתונאים הבוקר שהוא "הופתע" לראות שהאפשרות שהנגיף דלף מהמעבדה בווהאן עדיין מוצגת כאחת האפשרויות שמציג ארגון הבריאות העולמי להיווצרות והתפרצות הקורונה. בשבוע שעבר אמר ד"ר תאודורוס אדהנום גברה-יסוס, יו"ר הארגון: "שללנו מוקדם מדי את דליפת הקורונה ממעבדה".

"במובנים רבים, תוכניתו של ארגון הבריאות העולמי לחקור את מקורות נגיף הקורונה אינה מכבדת את ההיגיון הבריא, ומנוגדת למדע", אמר ישין, ואף הוסיף כי מדובר "ביהירות". "זה בלתי אפשרי מבחינתנו לקבל את התוכנית הזאת". בתגובה לטענות מחלקת המדינה האמריקנית בנושא קבע ישין: "אין עובד או חוקר או אדם הקשור למכון הווירולוגי בווהאן שנדבק בקורונה".

דבריו של גברה-יסוס בשבוע שעבר הגיעו על רקע מסקנות משלחת מחקר מיוחדת של ארגון הבריאות העולמי שנשלחה לסין בחודש ינואר 2021, באישור ובתיאום עם הממשל המקומי, שקבעו כי "לא סביר שנגיף הקורונה נוצר במעבדה". "חקרנו אם יכול להיות שהנגיף התפתח מוקדם יותר מדצמבר 2019 ואיפה הוא נוצר", סיפר אז בן אמברק מארגון הבריאות העולמי. "החקירה חשפה מידע חדש, אך לא כזה ששינה את התמונה באופן דרמטי".

ד"ר גברה-יסוס הוסיף בשבוע שעבר כי "טעויות קורות". הוא הפציר בממשלה הסינית להתיר לחוקרי הארגון לבקר שוב במעבדה בווהאן ו"להיות שקופה ופתוחה, לשתף פעולה ולמסור את הנתונים הגולמיים מהמעבדה בווהאן מהימים הראשונים שלאחר פרוץ המגפה, כפי שביקשנו". לדבריו, "תקריות מעבדה קורות, זה נפוץ. אני בעצמי עשיתי טעויות".

מקרר הווירוסים במעבדה בווהאן
מקרר הווירוסים במעבדה בווהאן

למרות המסקנות של משלחת המחקר בחודש ינואר, לפיה הנגיף נוצר לראשונה בבעלי חיים ועבר מהם לבני אדם בערך בחודש דצמבר 2019, התרבו לאחרונה ההערכות והטענות כי אולי המציאות שונה במעט. אפילו מנהיגי המדינות בגוש G7 העלו בחודשים האחרונים סימני שאלה חדשים בעניין.

בחודש שעבר פורסם כי בדוח אמריקני על מקורותיו של נגיף הקורונה מופיעה המסקנה כי הסברה שנגיף הקורונה דלף ממעבדה סינית בעיר ווהאן דווקא מתקבלת על הדעת, וראויה לבירור נוסף. לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" מפי אנשים המכירים את פרטי המסמך המסווג, המחקר נערך בחודש מאי 2020 במעבדה בקליפורניה, ובמשרד החוץ האמריקני השתמשו בו כשערכו בירור על מקורות המגפה בחודשים האחרונים לכהונת טראמפ. 

ג'ו ביידן, ארצות הברית, ארה"ב (צילום: AP)
צילום: AP

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הורה למודיעין האמריקני להיכנס לעובי הקורה ולחקור מחדש את הסוגיה. באופן טבעי, חקירה מחודשת של הפרשה מחייבת את החוקרים לבקר בסין ולאסוף שם ממצאים ועדויות שיוכלו לסייע להם בעבודתם – דבר שממשלת סין מתנגדת לו.