בשנים האחרונות מנהלת רשות העתיקות חפירה ארכיאולוגית רחבת היקף מדרום מזרח לתל יבנה, במסגרת פרויקט של רשות מקרקעי ישראל להרחבת העיר. בחפירה נחשף פסיפס מרהיב בן כ-1,600 שנה ובנוסף נחשף אזור תעשייה רחב ידיים, שהיה פעיל לאורך מאות שנים. לדברי הארכיאולוגים ד"ר אלי הדד, ליאת נדב-זיו וד"ר ג'ון זליגמן שניהלו את החפירה, זו הפעם הראשונה שביבנה נחשפה רצפה שכזו, ונשמרה בצורה כזאת. להערכתם, "יתכן שהרצפה הייתה חלק מבית מגורים מפואר, שהיה שייך לשכונת אמידים ששכנה בסמוך לאזור התעשייה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רצפת הפסיפס הצבעונית, המתוארכת לתקופה הביזנטית (המאות ה-5-4 לספירה) ובה רצפה מעוטרת בדגמים גאומטריים וצבעוניים ובעלת מסגרת מלבנית שחורה. "בתחילה לא הבחנו כלל כי מדובר ברצפה צבעונית", מספרים הארכיאולוגים. "חשבנו כי מדובר ברצפת פסיפס לבנה פשוטה של עוד מתקן תעשייתי. אבל נקודות שחורות שבצבצו מהפסיפס, רמזו לנו כי הוא צבעוני, ויש להסיר את שכבת הפטינה הלבנבנה שהצטברה עליו במשך השנים. מנהל השימור נכנס לעבודת ניקיון של הפסיפס באמצעות חומצה מיוחדת ולתדהמת כולנו, נתגלה שטיח צבעוני של רצפת פסיפס, שעוטר בדגמים גאומטריים".

הפסיפס שנתגלה ביבנה (צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות)
צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות

לאחר תיעוד של הפסיפס בשטח, שרטוטו וצילומו, הוא הוצא והועבר באופן זמני לסדנת הפסיפסים של רשות העתיקות במוזיאון רוקפלר, בו עבר טיפול ושימור בעזרת מומחי מנהל השימור של הרשות. בשיתוף פעולה בין רשות העתיקות לעיריית יבנה, הפועלת להנגיש את הארכיאולוגיה לתושבים, ובסיוע רשות מקרקעי ישראל, והוא יוצג ברחבה הסמוכה להיכל התרבות של יבנה. בימים אלה, עובדת העירייה על הכנת התשתית בה יונח הפסיפס, לרווחת תושבי יבנה והציבור הרחב. עבודות השימור של הפסיפס והצבתו במקומו החדש יתבצעו לפי טכנולוגיה עתיקה, ויעשה שימוש בחומרים דומים בהם השתמשו בעת העתיקה. 

הפסיפס שנתגלה ביבנה (צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות)
צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות

ראש העיר יבנה, צבי גוב-ארי, אמר כי "שימור הארכיאולוגיה והזיכרון הינם ערכים חשובים בחייה של העיר יבנה, לה היסטוריה מפוארת. בעידן של קידמה והתפתחות מואצת בכל תחומי החיים, חשוב כי גם הדורות הבאים יזכו להכיר מקרוב את שלבי ההתפתחות שעברה העיר לאורך התקופות השונות. נמשיך לפעול בשיתוף רשות העתיקות על מנת להבטיח חשיפה של הממצאים לציבור הרחב והעמקת הלמידה והידע בכל הקשור לעברה וחשיבותה ההיסטורית של העיר".

דייגו ברקן, ארכיאולוג מחוז תל אביב ברשות העתיקות מברך על שיתוף הפעולה הפורה עם רשות מקרקעי ישראל ועיריית יבנה, לרווחת הציבור. "אני שמח שהפסיפס יוצג במקום מרכזי בעיר, כך שערכי המורשת יישמרו ויונגשו לקבל הרחב".