מה עולה לכם בראש כשאתם חושבים על קיפודים? הם קטנים, שמנמנים, מאנפפים עם האף ונחשבים למקור בלתי נגמר של סרטונים ויראליים באינטרנט. מבין כל היונקים הקטנים שאנחנו עשויים להיתקל בהם מחוץ לבית, הם בהחלט בין האהובים ביותר. לעומת זאת, בניו זילנד, היצורים הקטנים והמחודדים הללו נחשבים ל"מכונות הרג" של ממש.

ניו זילנד נחשבת לגן עדן לקיפודים. בעוד במדינות אירופה קיפודים ניצודים על ידי שועלים ושאר טורפים, בניו זילנד לא היה להם כמעט ממי לפחד. בניו זילנד הם נחשבים לחיות מחוץ לשרשרת המזון, מה שמתיר להן להסתובב בחופשיות ובנחת ביערות ובפארקים. מספריהם גדלים בהתאם.

קיפוד (צילום: רויטרס)
טורף עשרות חיות קטנות ביום | צילום: רויטרס

מלבד כמה זנים שונים של עטלפים, בניו זילנד אין זכר ליונקים שמקורם באי עצמו. כשלאי, על ידי האדם, הגיעו חתולים, עכברים, סמורים ועוד יונקי קרקע, הם זרעו הרס בכל רחבי ניו זילנד. הם צדו והרגו זנים נדירים והביאו להכחדת זנים על ידי אכילת ביצים מקנים שנבנו על הקרקע.

קיפודים נחשבים לחלק מרכזי מהבעיה בניו זילנד. קיפוד אחד עשוי לצוד זנים שונים של לטאות, ביצי ציפורים ולהביא לחיסול המוני של צרצרים - זן שייחודי כיום לניו זילנד. אחד המחקרים אף מצא 283 רגלי צרצרים בבטן של קיפוד אחד. "המשמעות - קיפוד אחד זלל 60 בעלי חיים ביום אחד", סיפר אחד החוקרים.

הניסון למנוע מקיפודים להגיע לשמורות הטבע בניו זילנד הפך למשימה קריטית של הרשויות. במדינה אף יצאו ביוזמה מרחיקת לכת בניסיון להקטין משמעותית את מספר הטורפים שמקורם אינו בניו זילנד עד לשנת 2050. נעשה שימוש במלכודות, ציד ואף שימוש ברעל. הקמפיין נחל הצלחה באזורים מסוימים סמוך לחופים, אך בפנים האיי המשימה קשה הרבה יותר.

המשימה לצמצם את אוכלוסיית העכברים, הסמורים ושאר הטורפים הפולשים התקבלה בהבנה בקרב הציבור בניו זילנד. עם זאת, באשר לקיפודים התמונה שונה לגמרי. קיפודים, איך לא, הם חמודים נורא.

המדינה עם הדרכון החזק בעולם (צילום: Dmitri Ogleznev, shutterstock)
פועלים לסילוק הקיפודים, ניו זילנד | צילום: Dmitri Ogleznev, shutterstock

גם כיום, אין הערכה מדויקת כמה מונה אוכלוסיית הקיפודים ברחבי ניו זילנד. עם זאת, לשם השוואה, בניו זילנד יש יותר קיפודים מאשר בבריטניה כולה. יש מי שהציעו להעמיס קיפודים על ספינות ולשלוח אותם בחזרה למקורם - אירופה. שם, מצבם של הקיפודים פחות טוב ואוכלוסייתם מצטמצמת בעקביות.

יש בקרב המדענים כאלו שמרחמים על הקיפודים. בכל זאת, לא מדובר באשמתם לכך שהביאו אותם מאירופה לאי בו הם יוכלו לשגשג - ובכך להפוך לאיום של ממש. "אנחנו לא שונאים קיפודים. הם מעניינים, חכמים ויצורים כריזמטיים. אף אחד לא רוצה לראות קיפוד סובל".

הקיפוד החמוד בעולם (צילום:  adomeitfilm)
מה הם אשמים? | צילום: adomeitfilm

מנגד, יש מי שנחושים לצאת נגד אותה "מכונת הרג": "אנחנו לא מחפשים פשוט להרוג יצורים. אנחנו מנסים להפוך את המצב לטוב יותר עבור הזנים שמסביב. יש לנו מטרה והיא לשמור על החיות שאמורות להיות באזור הזה". בנוסף, הבהירו: "ברגע שעושים זאת פעם אחת, צריך לעשות זאת כמו שצריך. התוצאה הטובה ביותר שאפשר לקוות אליה היא הכחדה מוחלטת של אוכלוסיית הקיפודים מהאזור. ברגע שנעשה את זה, ההרג ייפסק".