הרבה מאוד מכות נחתו על הרפובליקה האסלמית של אירן בשנים אחרונות. הסנקציות האמריקניות, משברים כלכליים וחברתיים והפגנות ענק נגד השלטון. משבר האקלים שפוקד את כל העולם עלול להביא על אירן מכה שיהיה לה קשה מאוד להתמודד איתה בלי עזרה ממדינות אחרות. ירידה בכמות המשקעים וניצול מופרז של מאגרי המים מביאים את אירן לאסון סביבתי וסכנה קיומית של ממש.

שלושה חוקרים קנדיים-אירניים בחנו את השינויים בנפח מי התהום במדינה, זאת על סמך נתונים שפרסם משרד האנרגיה האירני. המאמר שעסק במשבר המים באירן התפרסם בכתב העת Nature. החוקרים ממצאו כי הגידול הטבעי באוכלוסייה יחד עם ההתחממות הגלובלית וניצול לא מבוקר של המשאבים עלולים לגרום למחסור חמור במי שתייה וחקלאות בשנים הקרובות. במאה השנים האחרונות משבר האקלים הורגש בצורה ניכרת באירן והטמפרטורות במדינה עלו ב-1.8 מעלות בממוצע, 50% יותר מבשאר העולם.

משבר מים באירן (צילום: Ebrahim Noroozi, AP)
צילום: Ebrahim Noroozi, AP
בצורת באירן (צילום: החדשות12, AP)
מי התהום נגמרים, בצורת באירן | צילום: החדשות12, AP

בגלל שאירן נחשבת מדינה מדברית, משבר האקלים גם הביא לירידה משמעותית בכמות המשקעים ואידוי המים גדל. על פי המחקר, בשל מצוקת המים, בין השנים 2002-2015  גדלו מספר בארות המים באירן בכ-70 אחוזים, כשהאוכלוסייה גדלה רק ב-17 אחוזים. למרות העלייה המשמעותית במספר הבארות, כמות השאיבות ממאגרי המים הטבעיים הלכה ופחתה. לדברי החוקרים, שילוב של חפירת בורות והפחתה בשימוש במאגרי מים טבעיים עלול להעיד על ניצול יתר של מי תהום. בשל שאיבת היתר, המאגרים הגיעו לשלב שהם כמעט ומתרוקנים. יש ירידה במי האקוויפרים באזורים החקלאיים, שיותר ממחצית מכמות המים הולכת להשקיית השדות. על פי החוקרים, בשנים האמורות אבדו לאקוויפרים 74 מיליארד מטרים מעוקבים מנפח המים.

משבר האקלים באירן (צילום: החדשות12, AP)
בעיה לחקלאים, משבר האקלים באירן | צילום: החדשות12, AP

אם ההנהגה האירנית לא תתעורר ותתחיל לשמור על מי השתייה והחקלאות שלה, היא תתמודד עם נזקים סביבתיים וכלכליים. חמישית מהאוכלוסייה מועסקת בחקלאות ויש סכנה לביטחון התזונתי שלהם. בבצורת שהתקיימה במדינה לפני כעשור, הם נאלצו לייבא חיטה מארה"ב. דבר דומה יכול להתרחש אם הרשויות יגבילו בצורה משמעותית את השימוש במי השקיה.

לשימוש הלא מבוקר באקוויפרים ישנה השפעה נוספת. המהלך גורם לאדמה לשקוע. התופעה מטרידה את התושבים, כולל את תושבי הבירה טהרן. אזורים סביב העיר שוקעים בקצב של 20 סנטימטרים בשנה והתופעה מקטינה את הקיבולת של מי התהום. לניצול מזורז של האקוויפרים יש השפעות נוספות שעלולות לגרום למשבר באירן להתגבר.