לפני שמונה חודשים אותר לראשונה בפתח תקווה טרמיט-העל הפורמוסני, שנחשב לאחד הטרמיטים המזיקים ביותר בעולם. הבוקר (רביעי), בתום מבצע ניטור מורכב, הצליח המשרד להגנת הסביבה ללכוד אותו בתחנת ניטור תת-קרקעית מיוחדת.

לכידת הטרמיט היא בעלת חשיבות רבה, שכן הדרך היעילה היחידה להדברתם היא על-ידי האכלתם בפתיונות מעכבי גדילה שקוטלים את כל הקן. האכלת הטרמיטים מתאפשרת בעזרת לכידתם בתחנות ניטור תת-קרקעיות מיוחדות, בהן ניתן להכניס פיתיונות רעילים שיופצו לקן כולו.

מקורו של הטרמיט הפורמוסני (Coptotermes Formosanus) במזרח אסיה, אורכו 12-15 מ"מ, צבע גופו צהוב-חום וראשו בצבע חום-דבש. הטרמיט נחשב בעולם כטרמיט-על, בעל יכולות האכילה והריבוי הגבוהות ביותר מבין מיני הטרמיטים הידועים לאדם. גודל מושבה אחת מגיע למיליוני פרטים, והם עלולים להגיע למרחק של עד 100 מטר מהקן. הטרמיט, שפעיל במיוחד בתנאים של חום ולחות הנפוצים בישראל, אינו מסוכן לבני אדם, אך מהווה סכנה לתשתיות תת קרקעיות ומסוגל לגרום נזק כבד למוצרי עץ, פלסטיק, בטון ומתכות רכות.

המשרד להגנת הסביבה מחפש טרמיטים בפתח תקווה (צילום: גל זגרון, המשרד להגנת הסביבה)
המשרד להגנת הסביבה מחפש טרמיטים בפתח תקווה | צילום: גל זגרון, המשרד להגנת הסביבה

במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי בימים הקרובים צפוי להתחיל מעוף הכלולות של הטרמיט ומבקשים מהציבור ומדבירים מקצועיים לדווח על תצפית המעוף. מעוף אחד, שנחשב לתופעת טבע יפה, יכול להכיל אלפי פרטים הנמשכים למקורות תאורה ואינו מסוכן לאדם. ד"ר גל זגרון, מנהלת אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה מסרה: "מדובר בהזדמנות של פעם בשנה לצפות בטרמיט מגיח מהקן באדמה ובעץ ומתעופף באוויר". לדבריה: "מכיוון שמדובר במין פולש חדש, חשוב לאתר את כל המקומות שבהם יש מושבות של הטרמיט הפורמונסי באופן מיידי, זאת על מנת לנסות ולמנוע את התפשטות והתבססות המזיק בכל הארץ".

כדי להודיע/ליצור קשר על מנת לדווח על בעיה, ניתן לשלוח מייל למשרד להגנת הסביבה: PestControl@sviva.gov.il