בלי שום בדיקה או סינון: באתר הליכוד עלה בימים האחרונים מאגר שבו ניתן לחפש לפי שם פרטי ושם משפחה מי פקוד למפלגה - כך פרסם אמש (רביעי) העיתונאי בן כספית. המאגר מעלה חשש לפגיעה חמורה בפרטיות, כמו גם לאפשרות של כל מעסיק, שכן, קרוב משפחה או כל אדם אחר לבדוק מי התפקד ולעשות בכך שימוש.

יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו בכנסת (צילום: Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images)
ראש האופוזיציה בנימין נתניהו בכנסת | צילום: Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images

בעקבות הפרסום, הרשות להגנת הפרטיות פרסמה הודעה נחרצת ולפיה - דרשה ממפלגת הליכוד להסיר מיידית את הממשק: "בהמשך לפרסומים בתקשורת, הרשות להגנת הפרטיות פנתה למפלגת הליכוד והורתה לה להוריד לאלתר את הממשק שהועלה בימים האחרונים לאתר המפלגה, המאפשר לכל אדם לבדוק מי מאזרחי ישראל התפקד למפלגה. בעקבות דרישת הרשות, הממשק כבר אינו פעיל. במקביל, בהתאם לסמכויות העומדות לרשותה, ממשיכה הרשות לבחון את כלל היבטי האירוע ומדגישה הן למפלגות והן לספקים החיצוניים המעניקים להן שירותים להקפיד למלא אחר הוראות חוק הגנת הפרטיות והתקנות מכוחו".

מדובר במנוע חיפוש פשוט שצריך להזין בו שם ושם משפחה בלבד, לסמן "אני לא רובוט" - וכך לדעת אם פקוד למפלגה אדם תחת השם הזה. אם האדם אכן פקוד, ניתן לדעת מהו אזור מגוריו וגם את ארבעת הספרות האחרונות של מספר תעודת הזהות שלו.

המנגנון הזה נועד, ככל הנראה, כדי לאפשר לאדם לוודא שהוא רשום ויכול להצביע בפריימריז. עם זאת, מנוע החיפוש הזה לא דורש שום פרט זיהוי - כך שכל אדם יכול לבדוק שמות של אנשים אחרים. גם במפלגות אחרות יש אמצעים מהסוג הזה, אבל הן דורשות פרטים מפורטים יותר, או שולחות קוד זיהוי לטלפון הנייד.

לאחר הפרסום החלו להעלות ברשתות החברתיות צילומי מסך עם שמותיהם של אנשים ידועים שהופיעו במאגר. עם זאת, צריך לציין שבנוגע לחלק מצילומי המסך שהועלו, מי שהתפקד הוא אדם עם שם זהה, ולא בהכרח אדם ידוע.

ספר הבוחרים של הליכוד (צילום: טוויטר)
ספר הבוחרים של הליכוד | צילום: טוויטר

ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, מספרת על הסכנות החמורות שמאגר כזה מאפשר: "הדבר הזה הוא חמור מפני שהוא מאפשר לכל אדם, כולל מחוץ לישראל, כולל מדינות עוינות, להתחיל לבדוק כל מיני דברים. כשאני מכניסה את השם שלי למאגר מסוים, לא משנה אם התפקדתי לליכוד או הצטרפתי לתכנית אשראי - הציפייה הסבירה שלי היא שהמאגר הזה יהיה גלוי בפני כמה אנשים שאחראים עליו, לא בפני כל מי שרוצה לחטט".

"אני יכולה גם בתור מעסיקה לברר אם העובדים התפקדו למפלגה - למרות שזה לא מידע שאני אמורה לדעת עליהם", המשיכה ד"ר אלטשולר. "זה במובן של פרטיות קלאסית, היכולת שלי לחטט בתוך המאגר הזה וללמוד ממנו כל מיני דברים. זו בוודאי פגיעה בפרטיות. המחשבה שלא ניתן בוודאות לדעת מי הוא אותו אדם אם יש רק שם אדם, איזור המגורים ו-4 ספרות אחרונות של מספר תעודת הזהות - לא נכונה. היום באמצעים סבירים אפשר לעשות זיהוי חוזר".

אלטשולר הוסיפה: "השורה התחתונה היא שיש לנו פה בעצם ממשק שמאפשר נגישות למאגר מידע שיש בו פרטים אישיים. האפשרות הזאת לגשת למאגר המידע פתוחה לכל מי שרוצה, בלי שהוא צריך לעשות שום דבר. אני אתמול חיטטתי שם במאגר מלא זמן, אף אחד לא שם לב. אף אחד לא ידע, לא שאל אותי מי אני ומה האינטרס שיש לי".

הליכודניקים (צילום: החדשות 12)
מתפקדי הליכוד. הפרטים שלהם נחשפו | צילום: החדשות 12

"כל הדברים האלה הם מאוד בעייתיים מבחינת פגיעה בפרטיות, אבל הסיפור בעיניי הוא לא פגיעה בפרטיות. הסיפור הוא השימוש בדאטה על בוחרים כדי להשפיע על הבחירות. פעם אחרי פעם אנחנו מגלים שהם לא יודעים לשמור עליו. הם לא מבינים דברים בסיסיים - למי לתת הרשאות גישה? למי לאפשר לגשת למאגר? איזה פרטי מידע חייבים למחוק אחרי זמן ואסור לשמור אותם? כל הדברים האלה מאוד מטרידים והבעיה היא שזה קורה פעם אחרי פעם", המשיכה.

איזה שימוש בעייתי אפשר לעשות במאגר?

"בוא נתחיל בדוגמה המצחיקה אבל האמיתית. אנחנו יודעים שאפילו בתוך הימין עצמו משפחות נקרעות בגלל ויכוחים פוליטיים. למה שאני אוכל להיכנס למאגר הזה ולדעת האם בני משפחה שלי התפקדו ולאיזה מפלגה? שכנים, חברים, למה הדבר הזה אפשרי לסתם מישהו שמתעניין?", תהתה אלטשולר.

"הדבר השני והוא יותר משמעותי בעיניי זה מקומות עבודה. נניח שאני עובדת התעשייה האווירית ולחצו עליי מאוד להתפקד לליכוד. אני לא רציתי להתפקד לליכוד, אבל עכשיו יותר שלא התפקדתי. הבוס שלי יכול פשוט לחטט פה בתוך המאגר ולדעת מי מעובדיו התפקד. או לחלופין, סתם, אני בוסית שמאוד שונאת את ביבי ואני לא רוצה שהעובדים שלי יתפקדו לליכוד. האם זה ענייני? האם זה דבר הגיוני? כל השאלות האלה הופכות להיות בעייתיות".

ספר הבוחרים של הליכוד (צילום: טוויטר)
ספר הבוחרים של הליכוד | צילום: טוויטר

"השכבה הנוספת זה גורמים עוינים. כל מידע כזה, מידע על המערכת הפוליטית או מידע על יחסי כוח בתוך מדינת ישראל, מידע שניתן לזיהוי חוזר על פוליטיקאים ואנשי ציבור, למה אנחנו נותנים לידיים שלהם כל כך בקלות את המידע הזה? מה המשמעות של אבטחת מידע בצבא ובצנזורה, כשהמידע פתוח דרך ממשקים של מפלגות לא אחראיות".

מהליכוד נמסר בתגובה: "מדובר בתקלה טכנית, עד לתיקון התקלה האתר הוסר מהאוויר".