מאז החליטה חברת הכנסת עידית סילמן לפרוש מהקואליציה, באופוזיציה מנסים ביתר שאת להוכיח לציבור כי הכנסת משותקת. מכיוון שיחס הכוחות בין המחנות עומד על 60-60, ויש קושי גדול לקואליציה להעביר חוקים חדשים, מה שאומר שאכן יש מצב של שיתוק בכנסת ישראל. "ממשלה שאין לה רוב בכנסת ואין לה רוב בעם - נחליף אותה ונתקן", כך מסרו אתמול (שני)  בסוף ישיבת סיעת הליכוד. 

בהמשך לכך, האופוזיציה קיבלה אתמול שתי החלטות שיקשו מאוד על הקואליציה: הראשונה היא לא לתמוך בחקיקה של הממשלה באופן גורף, גם אם מדובר בהטבות מס או בחוק "ממדים ללימודים" - מלגה המיועדת ללוחמים משוחררים ומעניקה סיוע של שני שלישים משכר הלימוד לתואר ראשון ושני. לאחר מכן הבהירו בליכוד שאם הצעת החוק ממדים ללימודים תידון במליאה, הם יקיימו דיון סיעתי מיוחד לפני ההצבעה.

בנט וביבי במליאת הכנסת (צילום: ערוץ כנסת)
בנט וביבי במליאת הכנסת | צילום: ערוץ כנסת

בנוסף, בישיבת מפלגות האופוזיציה הוביל יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' מדיניות חדשה שנועדה לאלץ את הרשימה המשותפת "לבחור" אם היא בקואליציה או באופוזיציה. על פי ההצעה שהתקבלה, אם תמשיך המשותפת לתמוך בהצעות חוק של הממשלה, האופוזיציה לא תשתף איתה יותר פעולה. כזכור, בכנס הקודם חברו חברי הכנסת הימניים של האופוזיציה עם חברי הכנסת מהשמאל לטובת אישור בית החולים בסח'נין, והקמת ועדת חקירה לשיבוץ מורים ערבים.

המטרות של המהלך הן:
1. להבליט את התלות של הקואליציה ברשימה המשותפת ולהציג אותה כמי שמאפשרת את המשך קיום הממשלה. 
2. להפעיל לחץ על המשותפת כדי שתבחר להיצמד לאופוזיציה ולשתק את הממשלה.

חברת הכנסת עידית סילמן ואיילת שקד (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
חברת הכנסת עידית סילמן ואיילת שקד | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

החסרון מבחינת האופוזיציה הוא שאם זה לא ילך, היא תתקשה להנחיל הפסדים לקואליציה מכיוון שחלק משמעותי מההצעות שהעבירה היו של המשותפת. אגב, החרדים הסכימו להעברת המסר אבל בפועל יתקשו להחרים את המשותפת, אחרי ששם התחייבו לבלום את הרפורמות של הממשלה בתחום הדת והמדינה.

ראש הממשלה נפתלי בנט וראש האופוזיציה בינימין נתניהו נפגשו אתמול לראשונה מאז פתיחת כנס הקיץ, ראש בראש מעל הדוכן במליאה, כשבמרכז העימות החברות של רע"מ בקואליציה. "חברי רע"ם רוצים עוד וחברי רע"ם מקבלים עוד", אמר נתניהו בנאומו. הוא המשיך להאשים: "רע"ם דרשה הרחבה דרמטית של הבנייה הבלתי חוקית בנגב, וקיבלה". בנט השיב כשנאם על הדוכן: "הרעיון הוא לקבע מספר יישובים חוקיים בהסכמה – אני גאה בזה, זה טוב להם וטוב לנו".

חוק האזרחות נפל: חברי הרשימה המשותפת חוגגים (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
הצעת חוק האזרחות במליאת הכנסת | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

הצרות של בנט לא התחילו במליאה, מוקדם יותר אתמול הצהירה שרת הפנים איילת שקד שתתנגד לכל חקיקה שלא בהסכם הקואליציוני. משמע: אין סיכוי לשנות את חוק הלאום או את החוקים למניעת כהונת ראש ממשלה עם כתב אישום. היה סוער גם בישיבת הסיעה של ימינה כשבנט הוציא את סילמן שסירבה להתחייב כי תתמוך במינויו של כהנא לתפקיד שר או סגן שר. "את לא מובכת לבוא"? שאל אותה.