הודעת הפרישה מהקואליציה של ח"כ ג'ידא רינאוי-זועבי ממרצ הדהימה את ראשי הקואליציה, והובילה לטלטלה פוליטית דרמטית – שעשויה לקחת את ישראל לבחירות. בשעה זו מופעלים לחצים עליה על מנת שלא תפרוש, או לכל הפחות לא תצביע בעד פיזור הכנסת בשבוע הבא. בכירים בממשלה מודים שנפילתה הפכה לבלתי נמנעת.

גורמים בכירים בקואליציה יבהירו לראשי מפלגותיהם שלא יסכימו לשום ויתורים לרינאוי-זועבי. לשיטתם, היא הביאה לסוף ממשלת השינוי, ומרגע שאמרה בריאיון למהדורה המרכזית שהגיעה לנקודת האל-חזור – היא גזרה על הממשלה "מוות ודאי" בטווח של ימים עד שבועיים.

אביר קארה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90)
אם פיזור הכנסת יהיה על הפרק - ינסה להקים ממשלת ימין בכנסת הנוכחית. קרא | צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90

לגישתם, הממשלה לא תוכל להתקיים כשהיא תלויה בגחמותיה בעניין ירושלים או בנושאים ביטחוניים. לדברי אותם גורמים, חברת הכנסת ממרצ תירשם כמי שהחזירה את נתניהו לשלטון. לפי החוק, אם הממשלה נופלת בקולותיהם של ריאנוי-זועבי ושל עידית סילמן – המשמעות היא שבנט יישאר ראש ממשלת המעבר.

בתוך כך, ח"כ אביר קרא אמר לגורמים שהוא משוחח אתם, שבעקבות ההתפתחויות הפוליטיות – אם הכנסת תתקדם לעבר פיזור הוא יפעל להקמת ממשלת ימין בכנסת הזו בראשות נתניהו. אם נתניהו יגיע ל-59, יהיה לחץ כבד מאוד על חברי תקווה חדשה אולי בכל זאת להשלים ל-61 וליצור ממשלה אחרת.

שר החוץ לפיד שוחח הערב עם חברת הכנסת רינאוי-זועבי, והשניים קבעו להיפגש ביום ראשון הקרוב. עוד קודם לכן, המסרים שהועברו אליה מסביבת לפיד – באופן ישיר ולבני משפחתה – שאנשי משרד החוץ ביצעו את הבדיקות סביב מינויה לקונסולית בשנגחאי. מאותם בירורים, לדבריהם, עלה שאין קשיים משפטיים בנושא.

נפתלי בנט, יאיר לפיד (צילום: לע"מ)
עודכנו על הפרישה מהפוש של N12. לפיד ובנט | צילום: לע"מ

בסביבת לפיד התרשמו שבימים האחרונים, רינאוי-זועבי החלה לקבל באופן הולך וגובר מסרים שהמינוי שלה לא בהכרח ייצא לפועל, מאחר שהבקשה הוגשה רק לפני שלושה שבועות לנציבות שירות המדינה – שאפילו לא החלה דיון בנושא. אותם גורמים מאשימים שיש מי שלוחש על אוזנה שהיא לא תתמנה בסופו של דבר. גורם בקואליציה אמר: "פרישתה לא נובעת מאידיאולוגיה – אלא מכיסאולוגיה".

ישראל בדרך לבחירות? הזירה הפוליטית

בזירת המפלגות הערביות, מתרחש מאבק מאחורי הקלעים בין רע"ם לבין הרשימה המשותפת סביב הודעת רינאוי-זועבי. במשותפת בירכו בפניה על המהלך שלה, והסבירו לה שיתקבל בברכה גם בציבור הערבי. הם קוראים לה להשלים את המהלך – ולהצביע בעד פיזור הכנסת. ברע"ם מבינים את המשמעויות, ומנסים לחסום אותה – באמצעות הצעה לשריון ברשימת המפלגה בבחירות הבאות.