אווירת בחירות: כמעט שנה להשבעת הממשלה – והקואליציה שהפכה לשברירית לאחר פרישת יושבת הראש סילמן שעברה לאופוזיציה מתמודדת עם שורה של מחלוקות שמאיימות על היציבות שלה. ככל שנוקפים הימים, המתיחות בממשלה גוברת - האם ישראל הולכת לבחירות? N12 עושה סדר

סיקור שוטף ב-N12

• הזירה הפוליטית: ישראל בדרך לבחירות? כל העדכונים
•  "זה לא יקרה": השרה שקד מאיימת להטיל וטו על שינוי חוקי היסוד
•  רע"ם הכריזה: השגנו הבנות עם הממשלה לשינוי האכיפה בנגב

החוק להגבלת כהונת ראש ממשלה והחוק שימנע מנאשם בפלילים להרכיב ממשלה

חבר הכנסת אלי אבידר, שהתפטר רק בפברואר האחרון וחזר לכנסת לאחר שתקף את התנהלות הממשלה והעומד בראשה, הניח את "הצעת חוק הנאשם" על שולחן הכנסת שבוע בלבד אחרי שהתפטר. 3 חודשים לאחר מכן, הוא מקשיח עמדות ומתעקש על כך שהצעת החוק תקודם כבר בשבועיים הקרובים. בסביבתו מעריכים שהממשלה בדרך ליפול, ולכן השאלה מבחינתו כרגע היא אם הבחירות יהיו עם נתניהו או בלעדיו. ההערכה הזו הביאה את אבידר לפעול להעביר את החוק עוד לפני שהכנסת תתפטר.

השר אלי אבידר (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
בסביבת אבידר מעריכים: הבחירות מתקרבות | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

למרות שעל פניו יש רוב בכנסת להצעת החוק כי הרשימה המשותפת תומכת – במפלגת ימינה של ראש הממשלה מתנגדים ואומרים שזה קו אדום, שכן ההצעה הזו היא לא חלק מההסכמים הקואליציוניים.

השרה שקד כן תומכת בחוק להגבלת כהונה של ראש ממשלה. מדובר ביוזמה של שר המשפטים גדעון סער, שתגביל את משך הכהונה ל-8 שנים לכל היותר. אלא שלמרות תמיכתה של שקד, הממשלה תתקשה להצליח להעביר את זה, כנראה בגלל המשותפת. במקרה שהחוק יעלה להצבעה, האופוזיציה ככל הנראה תכריז על המהלך כאי-אמון בצעד שייאלץ את המשותפת להתנגד להצעה.

התיקון לחוק הלאום

3 שנים לאחר המבצע שהסתבך בח'אן יונס, צה"ל התיר אתמול לפרסם את שמו של סא"ל מחמוד ח'יר אל-דין, לוחם במערך המבצעים המיוחדים של אגף המודיעין שנפל בקרב עם מחבלים בפעולה מיוחדת בעומק רצועת עזה. הלוחם הדרוזי שעוטר לאחר מותו בצל"ש הרמטכ"ל על אומץ ליבו, נולד בחורפיש – ועם פרסום זהותו פרץ שוב הוויכוח על חוק הלאום ועל הצורך בתיקונו כדי למנוע עוול לעדה הדרוזית.

שר האוצר ליברמן, שארבעה מחמישה חברי מפלגתו ישראל ביתנו תמכו בחוק בהצבעה בכנסת ביולי 2018, קרא אתמול לתקן את החוק – באמירה שעוררה סערה מחודשת. כרגע נראה שהאמירה של ליברמן לא נתפסת כניסיון רציני להפעיל הליך חקיקה, אלא כניסיון לקרוץ לקהל הדרוזי ולמצב את עצמו יותר במרכז המפה הפוליטית. שקד הבהירה הבוקר שלא תסכים לשום שינוי בעניין ושום סטייה מהסכמים הקואליציוניים.

גם שר הביטחון גנץ התייחס לסוגיה - ומפלגתו כחול לבן תעלה בוועדת השרים את הצעת "חוק השיוויון", שתכלול בתוכה הבטחה לשוויון בפני החוק וכן "לקבוע איסור הפליה בשל הטעמים הנזכרים בהכרזה על הקמת המדינה – דת, גזע ומין, וכן טעמים נוספים אשר זכו להכרה בחוקים העוסקים בשוויון וכאלה שהיוו בסיס להפליה באופן היסטורי – נטייה מינית, מעמד אישי, ארץ מוצא, גיל ומוגבלות.

אלא שהבוקר שקד התנגדה לקריאות של גנץ וליברמן וכתבה: "מציעה לחברי הקואליציה להפסיק להשתעשע במחשבה לבצע שינויים שאינם מסוכמים בחוקי היסוד. זה לא יקרה, בדיוק כפי שנקבע בהסכם הקואליציוני. אם נידרש, ימינה תעשה שימוש בזכות הוטו. מוטב להתמקד באתגרים הכלכליים והביטחוניים שלפנינו". אבידר מישראל ביתנו מיהר להגיב, ותקף את שקד בציוץ משלו:" גוש השינוי נופל קורבן לאיומיה של פוליטיקאית חסרת אלקטורט, שמיום הקמת הקואליציה מאיימת יותר מקומתה הפוליטית. חוק נאשם בפלילים יעבור כי זה התיקון שיציל את הדמוקרטיה ויקיים את הבטחתנו לציבור שהביא אותנו לשלטון".

ומה עם רע"ם?

מפלגתו של עבאס, שהקפיאה חברותה בקואליציה בשל המשבר הביטחוני והודיעה בשבוע שעבר על "הזדמנות נוספת", ממשיכה לעשות חיים לא פשוטים לממשלה. אמש הודיעה על הבנות לשינוי מדיניות האכיפה בכפרים הלא מוכרים בנגב, אבל בקואליציה טוענים שלא מדובר במשהו חדש - אלא רק במימוש הבטחות קיימות. בקואליציה גם מסבירים לגבי ההבנה על הבנייה בנגב, שכוללת בין היתר תוספת והרחבת בתים עד 70 מ"ר, שהיא החלה להתגלגל בפברואר ורק עכשיו יוצאים לביצוע.

בליכוד מיהרו לתקוף את ההסכמות וטענו ש"בנט במכירת חיסול" – ואכן בקואליציה מודעים ומודאגים מהתמונה שמצטיירת כלפי חוץ של סחטנות וכניעה לדרישות של רע"ם. יחד עם זאת בימינה מקווים שחברי המפלגה לא ישברו את הכלים מפני שהם מודעים לכך שמדובר בהבנות ישנות ולא בהסכמות שהתקבלו בניסיון לרצות את המפלגה של עבאס כדי שתחזור לקואליציה.

בקואליציה מחכים לגפרור

חילוקי הדעות בממשלה רבים, ונראה שאכן ישנם מהלכי חקיקה שייתקלו בקשיים, אבל ראשי הקואליציה מודאגים יותר דווקא מהאמירות ומהתבטאויות הלוחמניות שעלולות להצית שרפה ציבורית שיהיה קשה מאוד לכבות. המחלוקות שעד לא מכבר היו נפתרות מתחת לפני השטח ובהידברות יוצאות החוצה. חברי הקואליציה מציגים עמדות נוקשות יותר ומתבצרים בעמדותיהם ויש חשש שיפרוץ משבר חדש בעקבות האווירה שבה כל אחד רוצה להציג הישגים, גם על חשבון השותפים הקואליציוניים.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן