"כגודל הציפייה – גודל האכזבה": הצטרפות ממשלת רע"ם לקואליציה הייתה ללא ספק מהלך יוצא דופן שעורר הדים רבים במסדרונות הכנסת – הן מצד אלה שראו בו בשורה אמיתית של שינוי, והן מצד מי שטענו להפרת הבטחת בחירות בוטה של ראש הממשלה בנט. פעילים פוליטיים וחברתיים שתמכו במהלך סיפרו היום (ראשון) בשיחה עם N12 על האכזבה מהתוצאות: "הממשלה הנוכחית לא הצליחה לקדם סדר יום אלטרנטיבי לממשלת נתניהו".

הפעילה החברתית מייסלון ח'לאילה טענה כי החתימה של רע"מ על ההסכמים הקואליציוניים הבטיחה ניסים ונפלאות - שבפועל לא התממשו: "החתימה על ההסכמים הדגישה שהמצוקות שמדירות שינה מעיניו של הציבור הערבי יזכו למענים ופתרונות הולמים. אך בגלל המרכיבים הימיניים בקואליציה, חלק ניכר מההחלטות סונדלו, תקציבים הוקפאו ויישומם לא התאפשר. לכן הציבור הערבי לא מרגיש שינוי בצל ממשלת השינוי – כגודל הציפייה, גודל האכזבה".

יו"ר רע"ם מנסור עבאס בכנסת (צילום: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES, Getty Images)
יו"ר רע"ם מנסור עבאס בכנסת | צילום: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES, Getty Images

לדברי הפעילה, הכמיהה של הציבור הערבי להיכנס לקואליציה לא תלושה מההקשר הפוליטי ומחייבת הצבת תנאים מקדימים: "אמנם הרוב תומכים במהלך הכניסה לקואליציה, אך זה לא בכל מחיר. יש פער בין השאיפה להשפיע על מוקדי קבלת ההחלטות לבין הצטרפות לקואליציה עם הימין. עד כה רוב הציבור הערבי לא מרוצה מהניסוי של רע"ם. היו ויתורים לכל אורך הדרך, קווים אדומים נמחקו באופן סיסטמתי – וכל זה ללא תמורה".

הפעילה החברתית מונתהא מנסור, סטודנטית לתואר שני במדעי המדינה, אמרה כי הרוב בחברה הערבית לא קיבל את השילוב של מפלגות ערביות בקואליציה מלכתחילה, והסבירה: "הכשל היה צפוי בהחלט". עוד היא הוסיפה כי "ברע"ם הבטיחו שיזכו בפתרונות הולמים בנושאים הבוערים בחברה הערבית שקשורות בסוגיות אזרחיות, כמו אלימות, פשיעה ותכנון ובנייה", אך לטענתה השותפות בקואליציה לא אפשרה לממש את ההבטחות הללו.

הפגנה סמוך לאום אל פאחם (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
"אי אפשר לנתק את החיבור שבין הסוגיות האזרחיות לסוגיות הלאומיות של החברה הפלסטינית בישראל" | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

"הממשלה הציעה בפועל פירורים של פתרונות שאפילו לא מתקרבים לענות על הצורך. יכול להיות שחלו שיפורים בשיתוף נציגים מהחברה הערבית בדיונים, בהקשבה לצרכים בחברה, אך בסיטואציה שבה קביעת המדיניות נעשית על ידי נציגים מהימין, בממשלה שבמבנה שלה היא ימנית, הכל תקוע ומוקפא", היא מסבירה.

לטענתה, אחת הסיבות למה שהיא רואה ככישלון בשותפות, הוא ההתעלמות מהזהות של החברה הערבית: "הניסיון הוכיח שלא ניתן לשים את זהותה וצרכיה של החברה הערבית בצד. כמו כן, אי אפשר לנתק את החיבור שבין הסוגיות האזרחיות לסוגיות הלאומיות של החברה הפלסטינית בישראל, אבל גם הסוגיות האזרחיות שרע"ם התכוונו להישען עליהם - כשלו".

"לא מצליחים לקדם סדר יום חלופי, אפילו ביבי לא הרשה מצעד דגלים בסדר הגודל שהיה השנה"

ג'פער פרח, מנהל מרכז מוסאוא

גם מנהל מרכז מוסאוא, ג'עפר פרח, טוען כי "הממשלה הנוכחית לא הצליחה לקדם סדר יום אלטרנטיבי לממשלת נתניהו". עוד אמר כי "שקד, אלקין וליברמן רמסו את רע"ם וחברי מרצ והעבודה. זה לא רק גנאים וזועבי – עצוב מה שקרה לגבי לסקי ולרב קריב. הכיבוש נמשך, הגזענות משתוללת והאלימות המשטרתית נגד ערבים התרחבה בהנהגת בר-לב. אפילו ביבי לא הרשה מצעד דגלים בסדר גודל שהיה השנה".

מצעד הדגלים בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
"אפילו ביבי לא הרשה מצעד דגלים בסדר גודל שהיה השנה" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

בהמשך יצא גם נגד שר הביטחון גנץ, שלדבריו סידר לחבריו תוספת תקציבית של מיליארדים בזמן שבחברה הערבית ממתינים לכספים. כמו כן, התקומם על כך ש"חוק האזרחות הוארך, לא הוכרו כפרים לא מוכרים בנגב – ובחוצפה רצו לחייב אותנו לתמוך בחוק המתנחלים".

לראשי המועצות המקומיות ובקרב ההנהגה המקומית יש ביקורת רבה על הניסוי הפוליטי של מפלגת רע"ם. בהיג' מנסור, ראש מועצת עוספייה, דווקא חושב שמדובר בהצלחה: "בעיניי הניסיון היה מוצלח, למרות שהיו חריקות". עוד הוסיף כי "כעת בתודעה הישראלית יש מקום לסקטור ערבי בממשלה – חשוב שהשילוב הזה יחזור על עצמו, למרות שהימין לא אהב". לעומתו, ראש עיריית סכנין ד"ר ספואת אבו-רעיה, טוען כי רוב החברה היהודית עדיין לא מקבלת את המפלגות הערביות כשותפות מלאות.

הפרשנים והעיתונאים

גם העיתונאי ודיע עואודה תמך במהלך ואמר כי מדובר ב"שינוי תודעתי חשוב לכל הדעות". לדבריו, "גם אם הממשלה תיפול, רע"ם פרצה דרך – וניסיונה יישאר צרוב עמוק בתודעה. בחברה הערבית בישראל יש הרבה שתומכים ברעיון של להשפיע על הפוליטיקה ולא להישאר על הספסל". עוד הוסיף כי "אחרי סכסוך בן מאה שנים – לא היה מצופה שאינטגרציה באווירה פוליטית מורעלת תצלח את הדרך בצורה חלקה. אולם, התקווה היא שברע"ם ילמדו מניסיונם ומטעויותיהם".

יושב ראש מפלגת רע"ם מנסור עבאס וחה"כ מאזן גנאים (צילום: Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images)
"גם אם הממשלה תיפול, רע"ם פרצה דרך" | צילום: Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images

"אין פרטנר", מסכם בשתי מילים הפרשן הפוליטי פאלח חביב, ומרחיב: "הקו הפוליטי שרע"ם נקטה בו הוביל את עבאס לצעד אמיץ בהחלט, שרבים רואים בו היסטורי. חלק בלתי מבוטל רואים בו גם צעד קיצוני שגרם למפלגה לוותר על ערכים רבים בתמורה ל'פירורי תקציבים'". עוד הוא הוסיף: "מה שמדאיג אותי יותר, ואמור להדאיג כל אדם המאמין בשותפות על בסיס כבוד הדדי, הוא ניסיונות הדה-לגיטימציה שמובילים 'אבו יאיר' (נתניהו) והימין הקיצוני כדי להפיל את הקואליציה".

בנימין נתניהו במליאה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"דואג מניסיונות הדה-לגיטימציה שמובילים 'אבו יאיר' והימין הקיצוני" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מרחיב טען כי כל אמירות ה-"אין פרטנר" מצד נתניהו נועדו לשרת מטרה אחת ויחידה: החזרתו לשלטון. "הם לא מנסים לחבל בשותפות הפוליטית שהיא לגיטימית לכל דבר, אלא מנסים לפגוע ולקבור כל שיתוף פעולה עתידי בין ערבים ליהודים בקואליציה", הדגיש. "בימין של נתניהו הכול מותר בשביל לחזור לשלטון – וזה מדאיג מאוד".