פשרה במחלוקת על העלאת שכר המינימום? שר האוצר אביגדור ליברמן מוכן להכפיל את המענק מס ההכנסה השלילי מ-800 שקל ל-1,600 שקל בממוצע במטרה לקבל את תמיכת מפלגות העבודה ומרצ ל"עסקת החבילה" – כך דיווחנו אמש (רביעי) ב"מהדורה המרכזית".

מענק מס ההכנסה השלילי מהווה למעשה חלק מתוכנית אחרת - תוכנית בנט-ליברמן להקלת יוקר המחיה. על פי התוכנית, כ-300 אלף העובדים הזכאים למענק עבודה (מס הכנסה שלילי) יקבלו תוספת לאותו המענק. סכום התוספת הממוצעת עמד על 800 שקל לכל עובד לפי התוכנית המקורית, וכעת ליברמן מוכן כאמור להכפיל אותו ל-1,600 שקל. עם זאת, המטרה היא בכלל לאפשר להעביר תוכנית אחרת - "עסקת החבילה" שתואמה מול נציגי המעסיקים וההסתדרות אך הביאה להתנגדות של העבודה ושל מרצ.

שר האוצר אביגדור ליברמן בכנסת (צילום: רויטרס)
מנסה לפתור את המשבר עם מרצ והעבודה, שר האוצר ליברמן | צילום: רויטרס

ליברמן פנה בימים האחרונים למפלגות והסביר כי במקום לפתוח את ההסכם מול המעסיקים, ניתן לפתור את המחלוקת באמצעות שימוש בתקציב המדינה וכך לפתור את הפלונטר הפוליטי. כמו כן, ייתכן שגם פתרון למחלוקת עם שר הביטחון בני גנץ על חוק הפנסיות התקציביות ישתלב במסגרת אותם המגעים.

מהי "עסקת החבילה" – ומה סלע המחלוקת?

עסקת החבילה שהביאו ליברמן ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי אושרה ביום ראשון בממשלה אחרי שאושרה לפני כשבוע וחצי בוועדת שרים לחקיקה. היא כוללת העלאה מדורגת של שכר המינימום ל-6,000 שקל עד 2025, לעומת כ-5,300 שקל כיום. עם זאת, לפי ההצעה ההעלאה תהיה ל-5,400 שקל בלבד באפריל 2022, מה שמהווה תוספת זעומה של כ-54 אגורות לשעה בלבד.

במרצ ובעבודה תומכים לעומת זאת בהצעה להעלות את שכר המינימום ל-6,500 שקלים בחודש או ל-40 שקלים לשעה, וכן מתנגדים לתיקון לחוק שעות העבודה והמנוחה המאפשר כעת למעסיקים "העסקה גמישה" יותר - שלטענתם עשויה לבוא על חשבון העובדים.

ניצן הורוביץ ומרב מיכאלי (צילום: צילום מרב מיכאלי: Gili Yaari | צילום ניצן הורוביץ: Tomer Neuberg, פלאש/90 )
יסכימו לפשרה של ליברמן? הורוביץ ומיכאלי | צילום: צילום מרב מיכאלי: Gili Yaari | צילום ניצן הורוביץ: Tomer Neuberg, פלאש/90

במפלגותיהן של מרב מיכאלי ושל ניצן הורוביץ התנגדו לאישור עסקת החבילה ויצאו מאז נגדה. "למי שמרוויח שכר מינימום זה להיות או לחדול", אמרה שרת התחבורה מיכאלי. "ההבדל בין לקנות אוכל הביתה או לא. הממשלה לא יכולה להרשות לעצמה לפגוע בשכר המינימום". מנגד איים ליברמן: אם תשנו לי את התוכנית - היא לא תהיה בכלל.

גם אם הממשלה תתגבר על המחלוקת בנוגע לשכר המינימום, שלל סוגיות נוספות עומדות לפתחה של הממשלה אחרי שורה של משברים שהתגלו בשבועות האחרונים. בין היתר שר הביטחון בני גנץ מחרים את הקואליציה על רקע הפנסיות התקציביות, בתקווה חדשה דורשים להעביר את "חוק נתניהו", ברע"ם דורשים לעצור את חוק האזרחות וגם אלי אבידר הקשה על הקואליציה עם התפטרותו.