נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הבהיר כי ישראל תשמור על חופש פעולה בכל מצב – עם או בלי הסכם גרעין עם אירן, כך אמר היום (שני) רה"מ נפתלי בנט. לדבריו, בשיחת טלפון שבו בירך את ביידן על מבצע החיסול של מנהיג דאעש בסוריה הם שוחחו בעיקר בנושא אירן והשיחות שעורכות המעצמות בווינה לחידוש הסכם הגרעין.

"אני מעדיף לא להתייחס לתוכן הדברים עצמם – העמדה שלנו ידועה", אמר בנט. "אני הבעתי אותה מספר פעמים, ואתמול הבעתי אותה בממדים ובזוויות חדשות קצת". רה"מ הוסיף וסיפר כי הוא הזמין את ביידן לביקור בישראל והוא "ישר אמר שישמח להגיע כבר השנה וזה דבר משמעותי. הוא חבר אמת של ישראל".

שיחות הגרעין של המעצמות בווינה (צילום: רויטרס)
שיחות הגרעין בווינה | צילום: רויטרס

סוגיית הגרעין האירני עמדה במרכז השיחה בין השניים, ובנט סיפר כי "אני הבהרתי, ושמחתי גם שהוא הבהיר בצורה מפורשת, שישראל תשמור על חופש פעולה בכל מצב". רה"מ הדגיש כי "אנחנו נשמור על חופש פעולה ללא קשר למה יהיה, עם או בלי הסכם. אלו דברים שגם אמרתי לו בעבר. אני אומר את זה כי זו נקודה חשובה מאוד שהיא ביסוד המהלך שלנו ביחס לאירן".

גורם מדיני: 70% מבעיותיה של ישראל מקורן באירן"

בתוך כך, גורם מדיני טוען כי ישראל "שינתה תפיסה" ביחס שלה לסוגיית הגרעין האירני וביחס לעימות מול הרפובליקה האסלמית. "עד עכשיו הפוקוס על איראן היה רק בנוגע לגרעין", אמר אותו גורם. "ב-2015 נחתם הסכם וב-2018 ארה"ב יצאה מההסכם. אנחנו ירשנו פה בור מאוד גדול, כי לא היה 'פלאן B' פנימי שלנו. הקצנו מאות מיליוני שקלים כדי לסגור את הפער, המודיעיני והמבצעי. אנחנו סוגרים במהירות את הפער".

אותו גורם הוסיף: "70% מבעיותיה של ישראל מקורן באירן שמממנת 100% מתקציב חיזבאללה והג'יהאד האסלאמי, וכ-20% מחמאס. הם השכילו במשך כ-30 שנה להציב מסביבנו את כל הגורמים הללו ולהטריד אותנו. המטרה שלהם היא להפוך את חיינו כאן לחים קצרים, מרירים, עלובים וקשים. הם רוצים שנוטרד ואכן הוטרדנו. שיחקנו לידיהם.

חיסול מנהיג דאעש בסוריה (צילום: AP)
חיסול מנהיג דאעש בסוריה | צילום: AP

"במשך שנים נלחמנו נגד זרוע אירנית במימון אירני. כמה זה נוח זה שאנחנו מתקוטטים על גבולות המדינה, עסוקים בחמאס, בג'יהאד אסלאמי ובחיזבאללה בכל העשור האחרון, משותקים ולא עושים כלום אל מול שורש הדברים, כשהם יושבים שם 1000 ק"מ בניחותא בלי בעיה".

לדברי אותו גורם מדיני, ישראל נמצאת במערכה ארוכה, עקבית ורבת ממדים להחלשת אירן: קודם כל בממד הכלכלי, באמצעות שלל פעולות - כלכליות, מדיניות, סיכוליות, חשאיות וגלויות, בסייבר ובתחומים נוספים. "המטרה מבחינתנו היא להטריד אותם אצלם בבית, כדי שיהיו עסוקים בעצמם", הוסיף הגורם. "שהם ייחלשו ויהיו בעלי פחות כסף ואנרגיה כי הם ראשית הצירים. המערכה תהיה מתמשכת, היא לא תקרה בשנה אחת ולא בשנתיים".

על רקע התחממות היחסים בין ישראל לטורקיה וביקורו הצפוי של הנשיא יצחק הרצוג במדינה, אמר אותו גורם מדיני כי "עם טורקיה אנחנו נתקדם בזהירות מאוד גדולה - לאט לאט. הם לא חברים גדולים של אירן בלשון המעטה, אז אנחנו צריכים לא לגזור עלינו איזושהי טהרנות שתמנע מאתנו לפעול ולייצר בריתות".

נשיא טורקיה ארדואן (צילום: רויטרס)
גורם מדיני: "עם טורקיה אנחנו נתקדם בזהירות מאוד גדולה - לאט לאט" | צילום: רויטרס

רה"מ בנט התייחס לביקורו הצפוי של הרצוג בטורקיה ואמר כי "הכול כמובן נעשה בתיאום. כרגע, דברים קורה בצורה מאוד איטית והדרגתית". בנט הוסיף: "אני רוצה להגיד מילה טובה מאוד על הנשיא הרצוג. בעיניי, הנשיא עושה עבודה יוצאת מן הכלל, הוא נכס מדיני יוצא מן הכלל לפתרון בעיות. אנחנו בקשר של אמון מוחלט. אני לא זוכר מתי בפעם האחרונה היה קשר כזה".

בנט על פרשת פגסוס: "רוצה כלי כזה – צריך להסדיר שימוש בו"

"אתה רוצה כלי כזה כשנלחמים במשפחות הפשע ובעבריינות חמורה. איפה בדיוק עובר הקו זו סוגיה שצריך להסדיר - זה הלקח מהדבר הזה", אמר בנט בתדרוך לעיתונאים על רקע הפרסומים שהמשטרה עשתה שימוש בתוכנת פגסוס למעקב אחרי פוליטיקאים, אנשי ציבור ואזרחים. בנט הוסיף: "אני לא רוצה לוותר על הכלי עצמו, אלא להסדיר את השימוש בו".

"צריך להבין את עוצמת הסכנה של משפחות הפשיעה בישראל. זה אוכל אותנו מבפנים, הפרוטקשן מכרסם ביסודות החברה", אמר בנט בתדרוך לכתבים. "בחברה הערבית, זה דבר שהוזנח וצריך לטפל בזה. זה הרבה יותר גרוע ממה שחשבתי. צריך את כל הכלים בשביל לטפל בזה, אבל להשתמש בכלים האלו בזהירות ובצורה מאוד מבוקרת".