היום שאחרי נתניהו מתקרב? על רקע הדיווחים על ההתקדמות במשא ומתן להסדר טיעון בתיקי ראש הממשלה לשעבר, בקואליציה ובאופוזיציה מתחילים להיערך לאפשרות שבנימין נתניהו יפרוש מתפקידיו הציבוריים. ההערכה היא שהממשלה הנוכחית תתחיל למעשה לספור את קיצה לאחור, וגם הרוטציה בין ראש הממשלה נפתלי בנט לשר החוץ יאיר לפיד תעמוד בסימן שאלה.

על אף שאיש לא יודע כיצד יסתיים המשא ומתן, ההיערכות להסדר אפשרי כבר החלה להשפיע על המערכת הפוליטית. "אם נתניהו הולך, הכול פתוח", אמרה אתמול (שבת) שרן השכל מתקווה חדשה באירוע "שבתרות" בחדרה. "אין פה שום שאלה. יש אנשים חרוצים, אנשים באמת אידיאולוגיים וטובים בתוך הליכוד. כל אדם אחר מהליכוד שהיה מחליף את נתניהו בראשות הליכוד, בין אם היו עורכים פריימריז, קרוב לוודאי שהייתה ממשלה שמתגבשת".

גם השר אלי אבידר מישראל ביתנו הצביע על סדקים מסתמנים בקואליציה בשיחה שקיים אתמול בבוקר עם פעילים: "אם בנט ימנע את אישור ועדת החקירה לצוללות המשמעות היא אחת. בנט עומד לנעוץ סכין בגב למחנה השינוי. שימו לב למגמות, אלקין מקשיח עמדות, בנט עוצר את נושא הצוללות. בימינה, ובחלק מתקווה חדשה, איש הישר בעיני יעשה. צריך להעיר את האנשים כי אנחנו בדרך לבחירות".

אביגדור ליברמן במליאת הכנסת  (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
"המפץ הגדול של המפה הפוליטית", ליברמן נערך ליום שאחרי נתניהו | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"משמעות הדבר שנתניהו מסתלק, גם אם באופן זמני, מהחיים הציבוריים, זה המפץ הגדול של המפה הפוליטית הישראלית", הרחיב שר האוצר אביגדור ליברמן בריאיון ל"פגוש את העיתונות" אתמול בערב. הוא הוסיף כי יש אין-ספור אפשרויות, אך הסביר כי הליך הפריימריז בליכוד יקח כמה חודשים והוא מאמין שהממשלה תמשיך לתפקד. כמו כן, רמז ליברמן כי יש אפשרות שבבחירות הבאות ירוצו יחד ימינה, תקווה חדשה, ישראל ביתנו וחלקים מהליכוד.

ומה יקרה בתוך הליכוד?

אם נתניהו אכן יחתום על עסקת טיעון שנושאת איתה קלון הוא ייאלץ להיפרד מכל תפקידיו הציבוריים, המשמעותי שבהם הוא כמובן מעמדו כיו"ר הליכוד. אחרי שנים שבהם לא היה קרב אמיתי בליכוד, חוזרים המחנות וההכנות לפריימריז אפשרי.

רשימת חברי הכנסת שכבר הודיעו שירוצו לראשות הליכוד ביום שאחרי נתניהו ארוכה, וכוללת את ישראל כ"ץ, ניר ברקת, יולי אדלשטיין, צחי הנגבי, מירי רגב ואבי דיכטר. שאלה מעניינת היא מה יעשה גלעד ארדן, שנחשב למועמד מרכזי ולפופולרי בליכוד. הערכה היא שהליכודניקים ירצו לבחור במישהו שיוכל להרכיב ממשלה בכנסת הזאת, ואילו ארדן מכהן כעת כשגריר ישראל באו"ם.

על פי תרחיש אחד, נתניהו יישאר בתפקיד יו"ר הליכוד עד שיתקיימו פריימריז לתפקיד בקרב כלל מתפקדי הליכוד. אופציה אחרת היא שנתניהו יעזוב את תפקידו כיו"ר הליכוד מיד עם החתימה על הסכם הטיעון, ובמקרה כזה מי שימונה אוטומטית במקומו הוא חיים כץ - זאת מתוקף מעמדו כיו"ר מרכז הליכוד.

לאחר שכץ ימונה זמנית לתפקיד, מהר מאוד צפויה להתכנס ישיבת מרכז הליכוד ובה ייבחר יו"ר זמני למשך 90 יום לכל היותר – עד לקיום פריימריז לתפקיד היו"ר הקבוע. כל המועמדים לראשות הליכוד יתמודדו גם על תפקיד היו"ר הזמני, אבל ייתכן כי יהיו גם חברי כנסת נוספים שיציגו את עצמם כמועמדי פשרה עד לבחירת יו"ר קבוע.

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
רשימת מועמדים ארוכה להנהגת הליכוד אחריו, ראש האופוזיציה נתניהו | צילום: רויטרס

סביר להניח שהיו"ר הזמני שייבחר ינסה להקים קואליציה חדשה כדי להגיע לפריימריז כראש ממשלה, אך כלל לא בטוח שיצליח בכך. שאר המועמדים לראשות הליכוד צפויים להתנגד למהלך כזה, ולדרוש לבחור קודם יו"ר קבוע בפריימריז ורק לאחר מכן להתאחד תחתיו להרכבת ממשלה. עד שזה יקרה צפויים לחלוף כמה חודשים, וייתכן שגם ניסיונות לדחות או לשבש את ההליך יעכבו אותו ואף יגרמו לו לעבור לשדה המשפטי. נכון לעכשיו, ההערכה היא שרק באזור הקיץ ניתן יהיה להתחיל לדבר בפועל על ממשלה חדשה.

השלבים למעשה:

  1. נתניהו חותם על עסקה, מתפטר מהכנסת ומתפקידו כיו"ר הליכוד (בהנחה שאכן יתפטר)
  2. יו"ר מרכז הליכוד, חיים כץ, הופך ליו"ר ארעי
  3. כץ מכנס את המרכז, שם ייבחר יו"ר זמני. כל המתמודדים על ראשות המפלגה יתמודדו אלא אם יגיעו לפשרה על מועמד מוסכם עד לפריימריז
  4. אחרי כ-90 יום יתקיימו בחירות פנימיות ליו"ר קבוע על ידי כלל המתפקדים 
  5. תצוף מחדש השאלה אם להקים ממשלה חדשה - בכנסת הנוכחית, ללכת לבחירות או להישאר באופוזיציה

אוחנה: לא פוסל התמודדות

שר האוצר לשעבר ישראל כ"ץ אמר אתמול בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי יתמוך בכל החלטה שיקבל נתניהו, והדגיש כי אם תיחתם עסקת טיעון הוא מתכוון לרוץ לראשות הליכוד ולהקים ממשלה חדשה. "אני מכיר אותו עשרות שנים ברמה הפוליטית והאישית, ודאי שזה יהיה רגע משמעותי, דרמטי, אפילו עצוב", הוסיף. "זה יהיה רגע מאוד עצוב במידה וזה יהיה בדרך הזאת. אני לא חשבתי שזה יגיע לזה".

 

ראש הממשלה נתניהו וישראל כ"ץ (צילום: N12)
"יהיה רגע מאוד עצוב", כ"ץ עם נתניהו | צילום: N12

גם שר המשפטים לשעבר, אמיר אוחנה, אמר כי אינו פוסל את האופציה שיתמודד על ראשות הליכוד לאחר שיראה מי המועמדים האחרים. יחד עם זאת, הוא הביע תקווה שנתניהו לא ילך להסדר טיעון – והסביר זאת בכך שהוא מאמין שניהול המשפט עד תומו חשוב כחלק מהליך לתיקון מערכת המשפט שצריך לדבריו להתקיים.