חברי הכנסת של מרצ יצאו היום (שני) במתקפה חריפה נגד החלקים הימניים בקואליציה על רקע המחלוקות בנושא חוק האזרחות, ובעיקר כנגד שרת הפנים איילת שקד. "אני מרגיש שכל נושא חוק האזרחות זו הפרה מפורשת של ההסכם אתנו, ולכן יש לראות בזה הפרה של ההסכם הקואליציוני", הבהיר ח"כ מוסי רז. "ההרגשה היא שדורסים אותנו. אני בהחלט מרגיש ככה".

"מצד אחד יש רצון מאוד ברור שהממשלה הזאת תחזיק מעמד ומצד שני תחושה של חשש, שהחד צדדיות הזאת וחוסר היושר שמפגינים כמה מאנשי הימין בקואליציה יפרק את העסק", הוסיף ח"כ רז. "אני חושב שהבנת בעצמך מי אנשי הימין האלה, איילת שקד מפגינה חוסר אמינות כלפינו חד וחלק. אני מאוד מעריך את השרה שקד, אבל היא חתמה אתנו הסכם והיא תצטרך לקיים אותו".

"אני לא אוהב לדבר במונחים של פירוק הקואליציה, אני מאמין שהיא תישאר משום שאנחנו אנשים אחראים, אבל אני חושב שזה חובט בקואליציה ופוגע בה", הוסיף ח"כ רז. הוא הבהיר כי מרצ לא תצביע בעד חוק האזרחות במתכונת שאושרה בוועדת השרים לחקיקה, והוסיף כי "חבל שמעמידים את הדברים בצורה כזו, כי ברגע שהממשלה מתנהגת בחוסר יושר כלפינו, מחר זה יהיה חוסר יושר כלפי אחרים וזה מזעזע את אמות הסיפין".

הטענות של חברי מרץ מגיעות לאחר שאתמול אישרה ועדת השרים לחקיקה את "חוק האזרחות" של ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית). לראשונה נרשם שיתוף פעולה מעשי בין חברי קואליציה ימנים לחברי אופוזיציה. לאחר הדיון, שר החוץ יאיר לפיד הגיש ערר - והחוק לא יובא לכנסת לפני שידונו בו בממשלה.

מרצ (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מתקפה נגד שקד. ישיבת סיעה של מרצ בכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

החוק אושר בוועדה בניגוד לעמדת השרים זנדברג, אלהרר וכהן, כאשר השר נחמן שי נמנע. ‏גדעון סער אמר לנציגי מרצ, שהתנגדו לחוק יחד עם נציגי רע"ם: "לא תצליחו למנוע את אישור החוק הזה. כמה שתעלו יותר גבוה ככה תיפלו יותר חזק".

גם ח"כ מיכל רוזין הודתה שהתאכזבה מהתנהלות הממשלה ושקד בנושא חוק האזרחות. "יש לי טענות כלפי איילת שקד, בוודאי, היא לא עמדה בהתחייבות שלה כלפינו", ציינה. "הטענה עכשיו זה בואו תצביעו שוב ואז אני אקיים". היא הבהירה כי "יש פה משבר אמון מבחינתנו, ולכן העובדה שהיא הולכת וסוגרת את זה עם ח"כ מאופוזיציה, אני חושבת שכל הקואליציה צריכה להיות מוטרדת מזה".

ח"כ רוזין הוסיפה כי "אנחנו באנו בצורה הכי משתפת פעולה, מתוך הבנה שנכנסנו לממשלה שיש בה ימין ושמאל. הגענו להבנות ולהסכמות, אנחנו הצבענו בעד החוק וגם רע"ם, אבל בגלל ח"כ מימינה זה נפל". היא הבהירה כי "אין לי האשמה כלפי כל הימין, האשמה שלי היא כלפי שרת הפנים איילת שקד בנושא חוק האזרחות. אנחנו מבינים וגם הימין מבין שהפרת האמון הזאת תפגע בסופו של דבר בכל המערכת הפוליטית, וגם בהם".

גם ח"כ ג'ידא רינאוי זועבי יצאה נגד העברת חוק האזרחות במתכונתו הנוכחית. "אחרי שבוע מאוד קשה שכל המדינה עברה, במיוחד החברה הערבית הבדואית בנגב, אנחנו מגיעים למצב שבו אנשים שיושבים על הקרקעות שלהם נקלעים לסיטואציה הזאת", אמרה. היא חזרה על הסיכומים שהושגו עם הקמת הממשלה בעניין חוק האזרחות, וציינה כי איילת שקד לא ביצעה את חלקה בסיכומים. "יש לי טענות כלפי הקואליציה כולה בנושא הזה, כלפי ראש הממשלה וכלפי שרת הפנים", הבהירה ח"כ זועבי.

"במקום לקדם את הנושא דרך המתווה שסוכם, באה שרת הפנים וחוברת לרוטמן. אני יודעת מה אני הולכת להצביע, אני אצביע כמובן נגד ההצעה הזאת", הוסיפה ח"כ זועבי. "אני חושבת שאם חברי הקואליציה מימין לא יבינו את עומק השבר של הציבור הערבי בעקבות מה שקרה בנגב, זה יכול להוות סמן מאוד מאוד מטלטל". היא ציינה כי איננה יודעת על ניסיונות לפרק את הממשלה, אך הבהירה כי התנהלות הממשלה בנגב הוא דבר שעליו היא "לא מוכנה לעבור לסדר היום".

ח"כ יאיר גולן, שדברים שאמר לאחרונה עוררו סערה בתוך הקואליציה ומחוצה לה, נשמע היום הרבה יותר מפוייס. "בראשית כהונת הממשלה הגענו לסיכום בהרבה מאמץ ועמל, בעייני סיכום הגון עם ראש הממשלה עצמו. הסיכום הזה אומר שלא מביאים את החוק בגרסתה של איילת שקד אלא מחדשים את התקנות הקיימות במשך חצי שנה, ובזמן הזה עובדים על חוק חדש", אמר. "אני חושב שזה היה פתרון הגון וראוי, ופשוט צריך לחזור אליו".

ח"כ גולן הוסיף כי "אני לא אוהב ביטויים דרמטיים. אני חושב שמה שקורה בממשלה הזאת זה משא ומתן ראוי ותקין, ככה דמוקרטיה מתפקדת, עם פשרות ואיזונים בין כלל המרכיבים". לדבריו, "כמו שהגענו עם ראש הממשלה לפשרה הגונה כך צריך גם בנושא הזה, צריך לחזור לאותה הפשרה ההגונה".

"מה שצריך להגיד זה שאם רוצים לשבת ביחד, וכל עוד יושבים ביחד, צריך להגיע לפשרות", הוסיף ח"כ גולן. "זה הרעיון של דמוקרטיה - במקום שאחד כופה את רצונו על האחר, מגיעים לפשרות. זה הכי דמוקרטי, הכי הגון ובעייני גם הכי אנושי וצודק".