מרווח נשימה לקואליציה: כלפי חוץ, פועלים הפוליטיקאים החרדים נגד הממשלה כאיש אחד, אבל מאחורי הקלעים – התמונה שונה. הערב (ראשון) חשפנו כי בחודשים האחרונים התנהלו מגעים חשאיים בין צמרת הממשלה לבין מי שהציג עצמו כנציגם של כמה אדמו"רים, ובראשם האדמו"ר מגור. תכלית השיחות: הממשלה תעצור את החקיקה אנטי-חרדית – והח"כים החרדים יתנו לממשלה שקט בכנסת למשך חצי שנה.

במסגרת המגעים החשאיים, התקיימו בין היתר מפגשים בין שר החוץ יאיר לפיד והרב יצחק שפירא, מחותנו של האדמו"ר מגור. הרב שפירא טוען כי לא הגיע לפגישות רק בשמו של האדמו"ר, וכי ייצג בפגישות "שורה של אדמו"רים ורבנים חשובים".

הסיפור הופיע בתחילה לאו דווקא כאירוע פוליטי – בשיחה שערך הרב שפירא עם הנשיא יצחק הרצוג. שפירא העלה בפניו את הסוגיה שמפריעה יותר מכל לאדמו"ר – רפורמת הטלפונים הכשרים, שמקודמת במשרד התקשורת. בשלב זה הציע הרצוג להעלות את הנושא בפני ראש הממשלה בנט – ובשיחה שקיים עם ראש הסגל של בנט, טל גן צבי, עלה לראשונה הרעיון לקידום העסקה הפוליטית.

העסקה שעלתה על הפרק היא הקפאת החקיקה האנטי-חרדית בכנסת, ובראשה אותה רפורמה בטלפונים הכשרים – ובתמורה תקבל הקואליציה חצי שנת שקט. המשמעות של הדברים בפועל היא הימנעות המפלגות החרדיות בהצבעות "לא חשובות", ואפילו תמיכה ישירה בהצבעות "חשובות".

משה גפני, אריה דרעי ויעקב ליצמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
משה גפני, אריה דרעי ויעקב ליצמן בכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

במהלך השיחות ניתנה הסכמה שאם בנט ולפיד יתמכו במהלך אז הוא ייצא לפועל. לפי שעה הסתיימו המגעים ללא הסכמות – בין היתר בשל יציאת הכנסת לפגרה וכן בשל דרישת כמה רבנים לחודש נטול התבטאויות אנטי-חרדיות בקואליציה.

כעת צריך להמתין ולראות אם יתחדשו המגעים במושב הכנסת הבא בקיץ, שאותו מסמנים בקואליציה כמושב מאוד בעייתי ורווי מחלוקות. שאלה חשובה נוספת היא אם מי שנחשב ליריב הפוליטי העיקרי של החרדים, שר האוצר ליברמן, בכלל היה מודע לשיחות ואם נתן להן את הסכמתו. בנוסף, על רקע הדיווח הזה חשוב לזכור את פרישתו הצפויה של ח"כ ליצמן, נציגו של האדמו"ר מגור – ואולי ניתן לזהות כאן אפילו הקדמה לפריימריז אפשרי על מקומו.

בכיר באגודת ישראל התייחס לפרסום: "הפגיעה בטלפון הכשר שמובילה הממשלה באמצעות השר הנדל אכן חמורה ומסוכנת, אך הדיבורים על הודנא ומגעים עם הממשלה רחוקים מהמציאות. זו ממשלה שיש להפיל ולא לחזק".

חבר הכנסת לשעבר אריה דרעי אמר למקורביו: "פנו אליי עם המגעים האלה לפני כמה שבועות, ודחיתי אותם על הסף - וכך גם גפני, מפני שאנחנו נחושים להפיל את הממשלה הרעה הזו. לגבי אגודת ישראל - שהם יסבירו את עצמם".