80 שנה לטבח באבי יאר: נשיא המדינה יצחק הרצוג הגיע הבוקר (שלישי) לביקור רשמי ראשון באוקראינה במסגרת תפקידו. כחלק מהביקור, שנערך על רקע האירועים לציון 80 שנה לטבח באבי יאר, ישתתף מחר הרצוג בטקס לחניכת המרכז להנצחת השואה בקייב.

"ישראלים ויהודים רבים מכל העולם מגיעים לאוקראינה כחלק ממסעות של חיבור לשורשים תרבותיים, דתיים ועסקיים", אמר הרצוג לנשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי. "לצד זאת, לעם היהודי יש גם היסטוריה קשה וכואבת כאן באוקראינה. מפרעות ופוגרומים במאות הקודמות, ועד לטבח המזוויע בבאבי יאר, שם נהיה שנינו יחד מחר, בטקס לציון 80 שנים לטבח". בטבח המזוויע, שהחל ב-29 בספטמבר 1941, נספו לפי ההערכות כ-33 אלף יהודים בתוך יומיים בלבד.

"העבר הזה מוביל אותנו להווה; הווה שכולל נשיאה חשובה ומבורכת של אוקראינה באחריות על הזיכרון וההיסטוריה של המרחב והתרבות של הקהילה היהודית שחיה כאן לאורך השנים – החל בשימור בתי העלמין היהודיים ועד הקמת מרכזי הנצחה לזכר יהודי אוקראינה שנרצחו", הוסיף הרצוג. "הדברים הללו נחוצים וראויים להערכה רבה, בעיקר משום שהם התשתית החשובה לשותפות אמיצה – כאן ועכשיו – במלחמה נגד אנטישמיות באשר היא ולבניית עתיד משותף, פורה ומבטיח". 

הנשיא הרצוג והנשיא ולדימיר זלנסקי בארמון הנשיאות  (צילום: חיים צח, לע"מ)
"לעם היהודי יש גם היסטוריה קשה וכואבת כאן", הרצוג וזלנסקי | צילום: חיים צח, לע"מ

כמו כן, נשיא המדינה הודה לעמיתו האוקראיני על "דחיפה לחקיקת החוק אשר מתנגד ונאבק באנטישמיות" ועל ההימנעות האוקראינית מהשתתפות בוועידת דרבן. הרצוג אמר גם כי הוא מצפה לחיזוק שיתופי הפעולה בין המדינות בתחומים כמו כלכלה, טכנולוגיה ואנרגיה, ובירך את העם האוקראיני לרגל 30 שנות עצמאותו.

הנשיא הרצוג הוסיף כי "בכל הנושא לסכסוך ביניכם לבין רוסיה אנחנו חוזרים ואומרים שפתרון דיפלומטי של הסכסוך הוא הפתרון הנכון". בחודש יולי פורסמו בעיתונות האירופית ידיעות כי ישראל תספק מערכות "כיפת ברזל" לאוקראינה כדי לסייע לה להתגונן ממתקפות אפשריות של רוסיה. ההערכה אז היתה כי הסבירות לכך היא נמוכה, שכן ישראל לא תרצה להסתכן בביצוע צעד שייתפס כפגיעה באינטרס הרוסי.