נשיא המדינה יצחק הרצוג ציין היום (ראשון) במערת המכפלה שבחברון את הדלקת הנר הראשון של חנוכה, ובזמן שנערך לשאת דברים פרצו עימותים בין מפגיני שמאל לבין המשטרה. לטענת אנשי תנועת "שלום עכשיו", השוטרים פגשו אותם בכניסה לקריית ארבע ומנעו מהם להגיע למערכת המכפלה: "מונעים מאזרחים שומרי חוק לממש את זכות המחאה".

החלטתו של נשיא המדינה לחגוג את תחילת חג החנוכה במערת המכפלה גררה ביקורת חריפה מהצד השמאלי של המפה הפוליטית. במרצ למשל תקפו את הרצוג על בחירתו בחברון כמקום שבו יציין את הנר הראשון: "השליטה בעיר שנויה במחלוקת פוליטית חריפה, עצוב שהנשיא מעמיד אותה על ראש שמחתו".

גם אנשי "שלום עכשיו" עקצו את הנשיא: "בלתי נתפס שמי שאמור להיות דמות מאחדת בוחר מכל המקומות להדליק נר במקום שהפך למעוז הכהניזם ולסמל הדיכוי והאלימות". הם אף התחייבו להגיע לחברון "ולהבהיר להרצוג שלא נעמוד מול ניסיון החנופה השקוף שלו לימין".עם זאת, המשטרה לא אפשרה לחברי הארגון להתקרב למערת המכפלה, ובלמה אותם בכניסה לקריית ארבע. אחד המפגינים, שנדחף בידי שוטר, נפגע בפניו מעמוד תאורה.

עימותים בין שוטרים ומפגיני שמאל ליד מערת המכפלה  (צילום: שלום עכשיו)
העימותים בין המשטרה למפגינים | צילום: שלום עכשיו

"בזמן שהנשיא ידליק נר עם ברוך מרזל והכהניסטים, כוחות הביטחון מונעים מאזרחים שומרי חוק לממש את זכות המחאה", זעמו ב"שלום עכשיו". "אוי לבושה לנשיא הרצוג שמכשיר את הקיצוניים שבמתנחלים, ובביקורו בחברון רומס את חופש הביטוי של מי שהיו עד לא מכבר שותפיו הפוליטיים".

הרצוג: "הזיקה ההיסטורית למערת המכפלה אינה מוטלת בספק"

על אף המחאות בחוץ, נשיא המדינה הגיע לאירוע כמתוכנן והשתתף בהדלקת הנר הראשון. "גם היום, עם כל המורכבות, ואני לא מתעלם לרגע מהמורכבות - הזיקה ההיסטורית של העם היהודי לחברון ולמערת המכפלה אינה מוטלת בספק, והכרה בזיקה הזו צריכה להיות מעל לכל מחלוקת", הצהיר הרצוג.

הנשיא הוסיף: "כשאנו מאוחדים סביב האור הנפלא של נרות חנוכה, חשוב שנקרא לכבד את הממלכתיות הישראלית ואת עקרונותיה, להקשיב יותר לאחר, לכבד את השונה, לבנות גשר ועוד גשר כדי לשמר את היחד שלנו - כמובן מבלי לפגוע בכל יחיד וקהילה, בדעותיהם ובאמונותיהם".

"לא נסכים על הכול, אבל תמיד נזכור כי 'בני איש אחד נחנו'. שלכולנו שורשים משותפים היוצאים מהמערה הזו. לצד זאת, עלינו לזכור שלא רק שורשינו יוצאים מהמערה הזאת. דווקא היום, ודווקא כאן – במרחב המקודש לבני אברהם כולם, עלינו להמשיך ולחלום על שלום, בין בני כל הדתות והאמונות בארץ הזו, ולגנות כל גוון וסוג של שנאה ואלימות".