לקראת לילה ארוך של הצבעה על התקציב וחוק ההסדרים: נמשכים המגעים בין הגורמים בקואליציה לקראת ההצבעה על תקציב המדינה שיעלה הערב (חמישי) להצבעה בקריאה ראשונה בכנסת. המחלוקות בממשלה על חוק ההסדרים של שר האוצר ליברמן נמשכות – כשבמוקד הרפורמות ברגולציה, בחקלאות והרפורמה להעלאת גיל הפרישה לנשים. הבוקר צפויים כל גורמי הקואליציה הרלוונטיים להמשיך במגעים הקואליציוניים להשגת הסכמות על חוק ההסדרים.

הרפורמה בחקלאות

בהתאם להמלצת יועמ"ש הכנסת, הושגה הבוקר פשרה בין משרדי האוצר והחקלאות לבין נציגי החקלאים. בהתאם להסכמות, הרפורמה על חוק הטלת הביצים תוצא מחוק ההסדרים. בכל הנוגע לתחום הפירות והירקות צפויים הדברים להישאר כפי שדרשו השרים ליברמן ופורר, והתמיכות לחקלאים יישארו בתקציב ובחוק ההסדרים. ההצבעה על רפורמת ההטלה, שביקשה להתיר לכל חקלאי לגדל ולשווק ביצים באופן חופשי וללא פיקוח (כפי שנהוג היום), תתקיים בנפרד מחוק ההסדרים - בעוד כמה חודשים.

אתמול התקיימה פגישה נוספת בין שר החקלאות עודד פורר (ישראל ביתנו) עם שר הביטחון בני גנץ וסגנו אלון שוסטר, שהתנגדו למתווה המוצע של הרפורמה בחקלאות. בהמשך נפגש פורר גם עם חברי כנסת נוספים ממפלגות הקואליציה – וכל זאת לאחר פגישה לילית שהתקיימה בין נציגי החקלאים לבכירי משרדי החקלאות והאוצר.

רק לפני ימים אחדים הבהירו גורמים בסביבתו של ח"כ רם שפע (העבודה), אחד המתנגדים לרפורמה, שעדיין אין כל התקדמות בנושא הרפורמה בחקלאות. "כרגע זה תקוע, וסיכוי די גבוה שזה יפוצץ את העסק אם הם לא יירדו מהעץ", הוסיפו.

חבר הכנסת רם שפע (צילום: דוברות הכנסת)
צילום: דוברות הכנסת
מחאת החקלאים נגד הרפורמה בענף החקלאות (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

עוד נמסר מטעם גורמים במפלגת העבודה כי הם "מאוד מאמינים בתקציב ורוצים להעביר אותו". לדבריהם, יש פה תקציב עם הישגים חברתיים גדולים שיעזרו להרבה חלקים במשק ובחברה הישראלית, "אבל לא נוכל לעשות את זה כשיש פה רפורמות שעוברות בלי דיון מסודר בכנסת".

הרפורמה להעלאת גיל הפרישה לנשים

גם בנוגע למהלך להעלאת גיל הפרישה לנשים מסתמנת התקדמות בין הצדדים. גורמים שונים טוענים כי במשרד האוצר כבר מבינים שיש צורך ניכר לפצות נשים שנפלטו ממעגל העבודה בגיל הגבוה -57, ושהרפורמה במתכונתה הנוכחית תפגע בהן בכך שתדחה את קצבת הזקנה שלהן מגיל 62 לגיל 65. הבוקר הוחלט כי גיל הפרישה אכן יועלה, אך הנשים שייפגעו יפוצו.

בהודעה מטעם משרד האוצר וחברות הכנסת רייטן, רוזין, ועבי ובן ארי, אשר הובילו את המאבק במתווה הרפורמה, נמסר כי הושגו הסכמות - גיל הפרישה לנשים יועלה ויורחב הסיוע לנשים מבוגרות מוחלשות. בין היתר נקבע כי תורחב משמעותית רשת הביטחון החברתית בסך של מאות מיליוני שקלים, לרבות מענקים ייחודיים לנשים מוחלשות בגילים מבוגרים - במטרה לצמצם את ההשפעות האפשריות של המהלך.

ח"כ רוזין: (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

לפני יומיים אמרה ח"כ נעמה לזימי (העבודה) בשיחה עם N12 כי היא וחברות כנסת נוספות מתנגדות לרפורמה במתווה הנוכחי שלה. היא ביקשה להבהיר כי הן לא מתנגדות לרפורמה ברמה העקרונית, אך כן הדגישה את הצורך לערוך בה מספר שינויים ולוודא שאינה מביאה לפגיעה בנשים מאוכלוסיות מוחלשות.

ח"כ לזימי הבהירה שאחת הסוגיות המהותיות שהן מבקשות לקדם הן מס הכנסה שלילי לנשים, שגילן יתקרב לגיל הפרישה החדש. כך לדוגמה, אישה שתכננה לפרוש בגיל 62 ובהתאם לחוק החדש תוכל לפרוש רק בגיל מאוחר יותר, תוכל לצמצם את היקף משרתה, ולקבל מענק שיפצה אותה על אובדן אחוזי המשרה החסרים.

הרפורמה ברגולציה

בעוד שניכר כי הרפורמה בחקלאות והרפורמה להעלאת גיל הפרישה קרובות לפתרון שיהיה מקובל על כל הצדדים, מוקד המחלוקת העיקרי כרגע בקרב חברי הקואליציה היא הרפורמה בתחום הרגולציה. על פי המתווה בחוק ההסדרים, הכוונה היא להקים רשות רגולטורית תחת משרד ראש הממשלה. עיקר תכליתה של הרפורמה נועדה להביא להפחתת הנטל הרגולטורי על העסקים בישראל. גם הבוקר נראה כי אין פתרון בעניין.

גורמים רבים בקואליציה, ובראשם חברי הכנסת ממרצ, מביעים התנגדות נחרצת למהלך וטוענים שהדבר אינו יכול להיות חלק מחוק ההסדרים – ועליו לעבור תהליך חקיקה מסודר במושב החורף של הכנסת. המתנגדים לחוק טוענים שהגוף החדש דווקא יגדיל את הנטל על פעילות משרדי הממשלה, ויביא להתנהלות חסרת מומחיות ולא מקצועית בתחומים רבים.

אביגדור ליברמן, ניצן הורוביץ (צילום: יונתן זינדל, מרים אלסטר, פלאש/90 )
אביגדור ליברמן, ניצן הורוביץ | צילום: יונתן זינדל, מרים אלסטר, פלאש/90

אתמול התקיימה פגישה מיוחדת בעניין במשרד ראש הממשלה, שביקש ממנכל משרדו, יאיר פינס, לטפל בנושא באופן אישי. לפי שעה עדיין אין כל התקדמות ממשית בנושא ומתקיים ויכוח בנוגע לאפשרות לפיצול הרפורמה מחוק ההסדרים. אחת האפשרויות המוצעות בנוגע ל"ריכוך" הרפורמה מבקשת לקצץ בסמכויות של רשות הרגולציה החדשה – כך שלא תפגע בסמכויות שרי הממשלה בתחומים השונים.

בישיבת ראשי המפלגות אתמול נזף שר החוץ לפיד בשר הבריאות ויו"ר מפלגת מרצ ניצן הורוביץ. יו"ר יש עתיד הבהיר להורוביץ שהוא מצפה ליישור קו עם המשמעת הקואליציונית ואילו הורוביץ הבהיר לו שהוא מגבה את המאבקים שמנהלים חברי הכנסת ממפגלתו.

אתמול בערב הודיעה מפלגת מרצ בחשבון הטוויטר הרשמי שלה כי היא מגבה את חברות וחברי הכנסת של הסיעה בעמדתם שלא לתמוך ברפורמות החקלאות, הרגולציה והעלאת גיל הפרישה לנשים. בין היתר נכתב כי "מתוך מחויבות לשלמות הקואליציה – קוראת הנהלת מרצ לחברי הסיעה להגיע להסכמות" , אך אם לא יגיעו לסיכום שיהיה מקובל עם האוצר, הם יזכו לגיבוי "לעשות כל פעולה שתידרש, לרבות אי-תמיכה בחוק ההסדרים".

לקראת לילה לבן: יהיה רוב לקואליציה?

לקראת ההצבעה הלילה בכנסת מסתמן כי יחסי הכוחות בין הקואליציה והאופוזיציה צפויים להיות כמעט שווים. אם בזמן מושב הכנסת האחרון היו רבות מההצבעות צמודות ויצרו חיים קשים עבור הקואליציה, ייתכן שהלילה יהיה הדבר קשה אף יותר. כך למשל, יו"ר מפלגת העבודה ושרת התחבורה, ח"כ מרב מיכאלי, עדיין נמצאת בארה"ב לאחר לידת בנה אורי.

אתמול שוחחה מיכאלי עם רה"מ בנט, בשיחה שעסקה בעיקר בחוסר המוכנות של חברי מפלגתה לתמוך בחוק ההסדרים השנוי במחלוקת. בנט הביע בפני מיכאלי דאגה מהמצב במפלגתה ובקואליציה, אך היא הבהירה לו שהכול מטופל ומתנהל מרחוק בצורה טובה ובטוחה.

בנימין נתניהו, מליאת הכנסת (צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ/דני שם טוב)
בנימין נתניהו, מליאת הכנסת | צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ/דני שם טוב

בעוד שהשרה מיכאלי עדיין נמצאת בארה"ב, מי שדווקא חזר אתמול מחופשה ארוכה בהוואי שבארה"ב הוא ראש האופוזיציה בנימין נתניהו. יו"ר הליכוד חזר בתום חופשה בת כמעט 3 שבועות – וצפוי להצביע על התקציב מיציע המבודדים בכנסת.