"הזמנתי את הנשיא לישראל, הנושא האירני דחוף ולא סובל דיחוי": ראש הממשלה נפתלי בנט ערך אמש (שישי) תדרוך לעיתונאים לאחר הפגישה שקיים בבית הלבן עם נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן. בנט גילה כי מצא בבית הלבן חבר - וכי נוצר ביניהם קשר אישי וחם, והדגיש כי ישראל וארצות הברית מחויבות ונחושות למנוע מאירן להגיע לנשק גרעיני. בנט הזמין את הנשיא ביידן לבקר בישראל בחלוף הגל הנוכחי של הקורונה. בשעות הלילה הוציא הבית הלבן הודעה על הפגישה ובה הבהיר: "ביידן הדגיש כי רק פתרון שתי המדינות יפתור את הסכסוך הישראלי פלסטיני".

"הייתה פגישה מצוינת - במיוחד זו שבארבע עיניים", אמר בנט לעיתונאים על הפגישה, שהייתה בעיקרה פגישת עבודה. "הייתה תחושה שאנחנו מכירים תקופה ארוכה. מצאתי מנהיג שאוהב את ישראל, יודע בדיוק מה הוא רוצה וקשוב לצרכים שלנו".

עוד הוסיף והבהיר ראש הממשלה: "גם ביידן וגם אנחנו נחושים שאירן לא תגיע לנשק גרעיני אף פעם. אני שמח שאנחנו מסכימים על היעד ובדרגי העבודה נפתח את ערוצי שיתוף הפעולה. אין הרבה זמן. הנושא דחוף ולא סובל דיחוי".



לדבריו של בנט, נוצר בינו לבין ביידן "קשר אישי, ברמת להרים טלפון. הזמנתי את הנשיא לישראל ברגע שנתגבר על הדלתא. אני מודה לנשיא על הנחישות לקיים את הפגישה ועל הקשב והמיקוד בעיצומו של אירוע אמריקאי לא פשוט".

הבית הלבן: "ביידן הדגיש כי הוא תומך בפתרון שתי המדינות"

בשעות הלילה הבית הלבן פרסם הודעה רשמית, וסיכם את הפגישה. "המנהיגים דנו באתגרים הקריטיים ביותר העומדים בפני המזרח התיכון, כולל האיום שמציבה אירן", נכתב בהודעה. "הנשיא הבהיר את התחייבותו להבטיח שאירן לעולם לא תפתח נשק גרעיני. המנהיגים בחנו צעדים להרתיע ולהכיל את ההתנהגות האזורית המסוכנת של איראן. הם חזרו על התחייבויותיהם לפעול באופן בונה ולהעמיק את שיתוף הפעולה לטיפול בכל ההיבטים של ביטחון ישראל נגד אירן ואיומים אחרים".

עוד הוסיפו בבית הלבן: "הנשיא וראש הממשלה בנט שוחחו גם על האתגרים חסרי התקדים שמציגה מגפת הקורונה, הן בבית והן ברחבי העולם. הם הסכימו כי הצוותים שלהם יישארו בקשר הדוק כדי לשתף ידע חדש בכל הנוגע לאתגר הגלובלי הדחוף הזה".

לדברי הבית לבן, בנט וביידן גם "דנו בתפיסות העולם שלהם בנוגע למאמץ לשלום, ביטחון ושגשוג לישראלים ולפלסטינים. הנשיא הדגיש את חשיבות הצעדים לשיפור חייהם של הפלסטינים ותמיכה בהזדמנויות כלכליות גדולות יותר עבורם. הוא גם ציין את חשיבות ההימנעות מפעולות שעלולות להחריף את המתחים, לתרום לתחושת חוסר הוגנות ולערער את המאמצים לבנות אמון. הנשיא ביידן אישר שוב את תפיסתו כי פתרון שתי המדינות במשא ומתן הוא הדרך היחידה המשתלמת להשגת פתרון בר-קיימא לסכסוך הישראלי-פלסטיני".

זמן קצר לאחר הפגישה, התייחס ביידן לביקורו של בנט בבית הלבן וצייץ: "היה לי לכבוד לארח את ראש הממשלה הישראלי בבית הלבן היום. חיזקנו את השותפות התמידית בין שתי האומות שלנו והדגשתי את המחויבות הבלתי מעורערת של ארצות הברית לביטחונה של ישראל". 

 
גורם מדיני: "ביידן היה מאוד ממוקד וחד, הוא היה מאוד חם. הייתה אווירה טובה"

מטעם גורם מדיני נמסר לאחר הפגישה: "האמריקאים באירוע היסטורי לא קל. הם יצאו מגדרם מתחילת הביקור. הפיגוע בקאבול קרה זמן קצר לפני הפגישה המתוכננת. האמריקאים מיד הבהירו שהם רוצים לקיים את הפגישה ולכן הוחלט על הדחייה. זו הייתה פגישת עבודה".

הגורם סיפר גם על האווירה בפגישה בין בנט לביידן: "הוא אדם נורא נחמד והוא היה מאוד ממוקד וחד. מיד הייתה אווירה טובה. פעמיים נכנסה מישהי לנסות לזרז, והוא אמר: 'יש לי פה חבר. אנחנו צריכים להמשיך'. ביידן באמת אוהב את ישראל. זה הדור הוותיק של הדמוקרטים. הוא היה מאוד חם וממש הפציר שכשצריך - אפשר להרים טלפון ישיר".

בנט וביידן לוחצים ידיים בחדר הסגלגל (צילום: רויטרס)
לוחצים ידיים. ביידן ובנט בפגישתם הראשונה | צילום: רויטרס

"ביידן אדם פוליטי במובן הטוב של המילה", הוסיף הגורם, "הוא מאוד ישיר. בנט תיאר לו את ההקשר של ההחלטה שקיבל באירוע הקמת הממשלה, והסביר שישראל הייתה על סף בחירות חמישיות, עם פייק ניוז וקמפיינים של השחרה ובנט הרגיש שאנחנו קורעים את המדינה. כשהוא כינס את משפחתו ברעננה, לפני ההחלטה, הוא אמר לילדים שיגידו עליו דברים רעים - שהוא בוגד ואופרטוניסט - אבל עושה את זה בשביל המדינה. ביידן חווה דברים דומים".

"הגענו מאוד חדים על המטרות שלנו. יש תחושה של הרבה רצון טוב וגמישות מחשבתית", מסר הגורם ופירט את יעדי הביקור: "יצירת קשר אישי ובלתי אמצעי בין בנט לנשיא ובין הצוותים, לשתף אותם באופן עמוק באסטרטגיה מול אירן - ושהנשיא ידגיש שאיראן לא תגיע לפצצה, הוראה נשיאותית בעניין ויזות לישראלים – ולנעול את חידוש המלאי של כיפת ברזל".

בנט וביידן בחדר הסגלגל‎ (צילום: אבי אוחיון / לע"מ‎)
"מישהי נכנסה לזרז וביידן אמר: 'יש לי פה חבר'" | צילום: אבי אוחיון / לע"מ‎

הנושא העיקרי בפגישה בין השניים היה הנושא האירני. "ראש הממשלה מאוד שמח שביידן אמר בקולו שלאירן לעולם לא יהיה נשק גרעיני. בנט הציג את המטרה האזורית של לדחוק את אירן בהדרגה, ולמנוע לצמיתות את יכולת הפריצה לנשק גרעיני".

"האנלוגיה שבנט נתן היא אנלוגיית המלחמה הקרה", פירט הגורם, "ישראל מדינה תוססת וחזקה כלכלית ואירן מדינה רקובה עם משטר רקוב ופער גדול מול האזרחים. בנט תיאר את תהליך בחינת המדיניות שנעשה כשהוא נכנס לתפקיד - ותיאר את האסטרטגיה המקיפה שמבצעים".

"בנט הבהיר שישראל מתנגדת להסכם הגרעין. האמריקאים ימצו את הערוצים הדיפלומטיים של הסכם הגרעין, אבל יש גם אופציות אחרות. התחושה בחדר הייתה שהסיפור האירני מאוד חשוב. ההבדל מבחינת ישראל הוא שזה קיומי ולא רק אסטרטגי. האווירה האמריקאית היא לא אופטימית לגבי ההסכם. ישראל בנקודה קשה מאוד. בציר ההעשרה אירן התקדמה מאוד. יש דברים שאי אפשר לבטל. אי אפשר להשכיח ידע". 

ביידן הורה לקדם את סוגיית הפטור מוויזות לישראלים, נתניהו לא הוזכר 

בכל האמור לנושא הפטור מוויזות לישראלים עם הגעתם לארצות הברית, מסר הגורם כי הנשיא ביידן נתן הנחיה לבצע זאת – וכי ההחלטה תעבור לביצוע על ידי השרים הרלוונטיים. עוד נמסר מטעמו כי סוכם על מיליארד דולר סיוע לחימוש מחודש של מערך כיפת ברזל וכי היו בקשות קונקרטיות בתחום ההתעצמות.

בכל האמור לסוגיית הקונסוליה בירושלים – הצדדים חלוקים: "זה עלה בפגישה אבל העמדה של בנט ידועה - לישראל יש בירה והיא בירתה בלבד. זה לא נכון שתיפתח קונסוליה כי זה מאותת במעשים שמחלקים את ירושלים. זו סוגיה לא פתורה מולם. כשאין אירוע - לא צריך בכוח לשפוך עליו נפט", הובהר.

בנט וביידן בחדר הסגלגל‎ (צילום: אבי אוחיון / לע"מ‎)
ראש הממשלה בנט והנשיא ביידן בפגישתם האישית | צילום: אבי אוחיון / לע"מ‎



עוד נמסר ששני הצדדים נחושים "לא להגדיר את מערכת היחסים סביב בנייה בשטחים" וכי "ברור לכולם שלא נתפרע בבניה אבל גם לא נקפיא. יש שורה של עולמות שבנט היה רוצה לקדם מול הרשות הפלסטינית, בעיקר בהיבט הכלכלי".

בנושא עזה, בנט העלה את המחויבות בעניין השבויים והנעדרים והוסבר כי ההיתקלות שבה נחטף הדר גולדין הייתה בזמן הפסקת אש בתיווך האמריקאים. לדברי הגורם, אין לבנט כוונה לחזור לעזה: "הוא מצפה שלא יירו משם טילים, שלא יצברו טילים ושיוחזרו השבויים והנעדרים. אם נירדם בשמירה בעזה נגיע למודל חיזבאללה".

עוד צוין כי שמו של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, לא עלה אפילו פעם אחת בפגישות שנערכו.