נאום ראש הממשלה באו"ם: לראשונה מאז שנכנס לתפקידו, ראש הממשלה נפתלי בנט נאם היום (שני) בפני העצרת הכללית של האו"ם. נאומו של בנט, שחיבר בעצמו, עסק בעיקר במאבק בגרעין האירני ובמגפת הקורונה. בסיומו של הנאום, פנה בנט למנהיגי העולם בעברית - והדגיש את יתרונותיה של ישראל כ"מגדלור בים של חושך". בנאום לא הוקדשה תשומת לב לסוגיה הפלסטינית ולנאומו התקיף של יו"ר הרשות אבו מאזן בסוף השבוע האחרון. צפו בנאום המלא

נאום בנט – הנקודות המרכזיות:

  1. ישראל לא תתן לאירן להגיע לנשק גרעיני
  2. אירן מתכוונת לפתח יכולות גרעיניות באתרים סודיים 
  3. אירן פעלה נגד מטרות אמריקניות בעירק באמצעות מערך כטב"מים חדש
  4. ישראל נלחמת בקורונה באמצעות מודל של שלושה חלקים: הימנעות מסגר, פעולה מהירה וחיסונים מוקדם ככל האפשר
  5. אפשר לכונן ממשלה מקוטבת והטרוגנית, ראשי הממשלה בישראל משוחחים ביניהם ומגיעים להסכמות
  6. אין אזכור כלל לפלסטינים ולנאומו של אבו מאזן

בנט פתח את נאומו בדברי שבח על עם ישראל וארץ ישראל, וניסה להציג דימוי חיובי ומאיר פנים של המדינה: "ישראל היא מגדלור בלב ים סוער. לפיד של דמוקרטיה, מגוונת במכוון, חדשנית בטבעה ונחושה לתרום לעולם", אמר בנט בראשית הנאום. "חזרנו למולדתנו הקדומה. הפחנו רוח חיים בשפתנו הקדומה. שיקמנו את ריבונותנו הקדומה. ישראל היא נס של תקומה יהודית. עם ישראל חי ומדינת ישראל היא ליבו הפועם. במשך יותר מדי זמן, ישראל הוגדרה על ידי מלחמות עם שכנינו".

"אבל זו איננה מהותה של מדינת ישראל. זו איננה מהותו של עם ישראל. הישראלים לא מתעוררים בבוקר במחשבה על הסכסוך. הישראלים רוצים לחיות חיים טובים, לדאוג למשפחות שלנו ולבנות עולם טוב יותר עבור ילדינו. משמעות הדבר היא שמפעם לפעם, יתכן שנדרש לעזוב את משרותינו, להיפרד ממשפחותינו ולמהר לשדה הקרב כדי להגן על מדינתנו, בדיוק כפי שחבריי ואני נדרשנו לעשות. אין לשפוט אותם על כך. ישראלים זוכרים את הזוועות החשוכות שהיו בעברנו אבל הם נחושים להישיר מבט לעבר העתיד, לבנות עתיד טוב יותר".

ראש הממשלה, נפתלי בנט, עם הגעתו למטה האו"ם (צילום: אבי אוחיון / לע"מ‎)
בנט מגיע למטה האספה באו"ם | צילום: אבי אוחיון / לע"מ‎

בנט המשיך לדבר על הקיטוב הפוליטי שמערער את היציבות בדמוקרטיות לא מעטות ברחבי העולם, וכאן הדגיש את ההטרוגניות של הממשלה שבראשה הוא עומד, שמורכבת מאנשי ימין ושמאל יחד – " זאת הממשלה המגוונת ביותר בהיסטוריה שלנו. מה שהתחיל בתור טעות פוליטית יכול כעת להפוך למטרה, והמטרה הזו היא אחדות. היום אנו יושבים יחד סביב השולחן. אנו משוחחים זה עם זה בכבוד, נוהגים זה בזה בהגינות ונושאים מסר: דברים יכולים להתנהל אחרת. אפשר לא להסכים. זה בסדר, למעשה זה חיוני, שאנשים שונים יחשבו אחרת. זה אפילו בסדר להתווכח. כיוון שוויכוח בריא הוא עיקרון בסיסי במסורת היהודית ואחד מסודות ההצלחה של אומת הסטארט-אפ. הוכחנו שאפילו בעידן הרשתות החברתיות, אפשר להתווכח בלי לשנוא".

אבו מאזן (צילום: ap)
אבו מאזן. בנט לא התייחס כלל לנאום שלו | צילום: ap

עם סיום הדברים הללו עבר בנט לדבר על הקורונה ועל הטיפול במגפה בישראל, פרק שלו הקדיש זמן רב ובמהלכו הציג את מודל שלושת השלבים בטיפול במגפה. הראשון -  החובה ש"המדינה תישאר פתוחה" משום שישראל "שילמה מחיר פיזי ונפשי עצום – סגרים ובידודים לא יוכלו לעבוד בטווח הארוך". הכלל השני במודל הוא חיסונים מוקדם ככל האפשר. כאן הדגיש בנט את מענק הבוסטר לאזרחי המדינה ש"מגן פי 7" על מי שמקבל אותו לעומת אלה שלא. והכלל השלישי – "להסתגל ולפעול במהירות". לדבריו, "הקמנו צוות משימה לאומי שמתכנס כל יום על מנת לעקוף ביורוקרטיה ממשלתית, לקבל החלטות מהירות וליישמן מידית.

 אירן מפיצה שפיכות דמים, לא ניתן לה להגיע לגרעין 

בשלב הזה עבר בנט לדבר על הכוונות השליליות של אירן ועל התעצמותה: "ישראל, מוקפת על ידי חיזבאללה, מיליציות שיעיות, הג'יהאד האסלאמי וחמאס. ארגוני טרור אלה חותרים לשלוט במזרח התיכון ולהפיץ את האסלאם הקיצוני ברחבי העולם.  מה משותף לכולם? כולם רוצים להשמיד את המדינה שלי והם כולם נתמכים על ידי אירן. הם זוכים למימון, לאימונים ולנשק מצד אירן. מטרתה הגדולה של אירן ברורה לחלוטין לכל מי שעיניו פקוחות: אירן חותרת לשלוט באזור והיא חותרת לעשות זאת תחת מטריה גרעינית. במשך שלושת העשורים האחרונים, אירן הפיצה שפיכות דמים והרס ברחבי המזרח התיכון, מדינה אחר מדינה: לבנון, עיראק, סוריה, תימן ועזה".

איברהים ראיסי, אירן (צילום: רויטרס)
נשיא אירן ראיסי. "אכל עוגות אחרי שטבח בעמו" | צילום: רויטרס

"מה משותף לכל המקומות האלה? הם כולם מתפרקים. האזרחים שלהם – רעבים וסובלים. הכלכלות שלהם – קורסות. בדומה למגע של מידאס, למשטר האירני יש את מגע המולא. כל מקום שאירן נוגעת בו – הופך לכושל. אם אתם חושבים שהטרור של אירן מוגבל רק לישראל – טעות בידיכם. רק השנה, אירן החלה להפעיל יחידת טרור קטלנית חדשה – נחילים של כטב"מים קטלניים חמושים בנשקים קטלניים שיכולים לתקוף כל מקום ובכל זמן. הם מתכננים לכסות את שמי המזרח התיכון באמצעות הכוח הקטלני הזה".

"אירן כבר השתמשה בכטב"מים הקטלניים האלה, שנקראים שאהד-136, כדי לתקוף את ערב הסעודית, מטרות אמריקניות בעירק וספינות אזרחיות בים, והרגו אזרח בריטי ואזרח רומני. אירן מתכננת לחמש את שלוחותיה בתימן, בעיראק, בסוריה ובלבנון במאות ולאחר מכן באלפי רחפנים קטלניים כאלה. הניסיון מראה לנו שמה שמתחיל במזרח התיכון, לא מסתיים שם".

חדר מוניטורים בתחנת כוח הגרעינית בבושהר, אירן (צילום: רויטרס)
חדר המוניטורים בבושהר | צילום: רויטרס

"נציגים נכבדים, ב-1988, אירן הקימה "ועדת מוות" שהורתה על רצח המוני של 5,000 פעילים פוליטיים. הם נתלו על מנופים. "ועדת המוות" הזו הורכבה מארבעה אנשים. איברהים ראיסי, נשיאה החדש של אירן, היה אחד מהם. ראיסי גם פיקח על רצח של ילדים אירנים. הכינוי שלו הוא "התליין מטהראן" כיוון שזה בדיוק מה שהוא עשה – טבח בעמו שלו".

"אחת העדות לטבח הזה אמרה בעדותה שכשראיסי היה מסיים סבב של רציחות הוא היה עורך מסיבה, לוקח לכיסו את כספם של אלה שהוא הרגע הרג ואז היה יושב לאכול עוגות שמנת. הוא חגג את הרצח של עמו שלו על ידי זלילה של עוגות שמנת. וכעת ראיסי הוא נשיאה החדש של אירן. זה האדם שאנחנו מתמודדים איתו".

"בשנים האחרונות, אירן זינקה קדימה במחקר ובפיתוח הגרעיני שלה, ביכולות הייצור וההעשרה שלה. תוכנית הגרעין של אירן נמצאת בנקודה קריטית. קווים אדומים נחצו. מתעלמים  מהפיקוח. תקוות השווא הוכחו ככוזבות. אירן מפרה את הסכמי ההגנה של סבא"א וחומקת מעונש. הם מטרידים את המפקחים ומחבלים בחקירות שלהם – והם חומקים מעונש. הם מעשירים אורנים לרמה של 60%, שזה צעד אחד מחומר בדרגת נשק – והם חומקים מעונש".

נאומו הראשון של נפתלי בנט באו"ם (צילום: AP)
עצרת האו"ם | צילום: AP

"יש ראיות שמוכיחות בבירור את כוונתה של אירן לייצור נשק גרעיני באתרים סודיים בטורקוזאבאד, טהרן ומריבן, אבל מתעלמים מהן. תוכנית הגרעין של איראן הגיעה לקו פרשת מים וכמותה גם הסובלנות שלנו. מילים לא עוצרות את סיבוב הצנטריפוגות".

"יש את אלה בעולם שנדמה כי הם רואים את חתירתה של אירן לנשק גרעיני כמציאות בלתי נמנעת, או שפשוט נמאס להם לשמוע על זה. לישראל אין את המותרות הזו. אנחנו לא נתעייף. אנחנו לא נאפשר לאירן להשיג נשק גרעיני".

נאומו הראשון של נפתלי בנט באו"ם (צילום: AP)
ראש הממשלה בנט באולם העצרת הכללית | צילום: AP

"אני רוצה לומר לכם משהו: אירן היא הרבה יותר חלשה ופגיעה ממה שנדמה. הכלכלה שלה שוקעת, המשטר שלה רקוב ומנותק מהדור הצעיר, הממשלה המושחתת נכשלת אפילו באספקת מים לחלקים נרחבים במדינה. ככל שהם נחלשים יותר, כך הם נהיים קיצוניים יותר. אם ננסה לחשוב יחד, אם אנחנו רציניים לגבי עצירת הדבר הזה, אם נשתמש בכל התושיה שלנו, נוכל לנצח. וזה מה שאנחנו נעשה".

לקראת סיום דבריו הדגיש בנט את החשיבות של הסכמי אברהם שכוננו עם מדינות מוסלמיות במפרץ ובאפריקה: "לא הכול שחור במזרח התיכון. לצד מגמות מדאיגות, ישנן גם קרני אור. בראש ובראשונה, הקשרים הגוברים שישראל יוצרת עם מדינות ערביות ומוסלמיות. קשרים שהחלו לפני 42 שנים עם הסכם השלום ההיסטורי של ישראל עם מצרים, שהמשיכו לפני 27 שנים עם הסכם השלום של ישראל וירדן, ולאחרונה עם "הסכמי אברהם" שנרמלו את היחסים עם איחוד האמירויות הערביות, בחריין ומרוקו. יהיו עוד".

יאיר לפיד מבקר באיחוד האמירויות (צילום: רויטרס)
שר החוץ לפיד באיחוד האמירויות. בנט: "יהיו עוד הסכמים" | צילום: רויטרס

"בגיל 73 הצעיר והבשל, יותר ויותר מדינות מבינות את ערכה של ישראל ואת מקומה המיוחד בעולם. יש חברים שעמדו לצדנו מראשית הדרך. ארצות הברית היא ידידה אמינה וארוכת שנים של ישראל, כפי שראינו פעם נוספת לפני ימים אחדים בקונגרס. לצד חברינו הוותיקים, אנו רוכשים חברים חדשים במזרח התיכון ומעבר לו".

בנט סיים את דבריו עם מסר אופטימי, ובחלקו אף בעברית: "ישראל היא אומה של תקווה גדולה, אומה שהביאה את מסורת התורה לחיים בישראל המודרנית, אומה של רוח בלתי שבירה. מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך. המגדלור בלב הים הסוער נישא אל על, הוא עומד חזק ואורו בוהק חזק מאי פעם".