בצל המתיחות הפוליטית ההולכת וגוברת, הכנסת צפויה להכריע היום (שני) בגורלה של הוועדה המסדרת שתפקידה לקבל החלטות הנוגעות לפעילות הכנסת עד שתוקם קואליציה. לפי הצעת הליכוד, גוש הימין וגוש השינוי יזכו כל אחד בעשרה מושבים, ולצדם נציג אחד של ימינה ונציג של רע"ם. מנגד, גוש מתנגדי נתניהו דורש כי בידיו יהיו 16 נציגים, בידי תומכי נתניהו 14, נציג אחד לרע"מ ושניים לימינה, ובכך תהפוך סיעתו של בנט ללשון מאזניים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ויו"ר ימינה נפתלי בנט צפויים לשאת היום הצהרות בפתח ישיבות הסיעה בכנסת, שבהן יתייחסו למאמצים להקמת ממשלה חדשה. ל-N12 נודע כי גם יו"ר רע"ם מנסור עבאס צפוי לשאת אחר הצהריים הצהרה לתקשורת.

נפתלי בנט (צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90)
לאן פניו של בנט? | צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90

מוקדם יותר היום זימן אליו נתניהו את כל שרי הליכוד בניסיון לתאם עמדות וללכד את השורות לקראת השבועיים המכריעים, אך בהמשך ביטל את הישיבה. במקביל, בסביבתו של לפיד ממשיכים להכין את הקרקע להקמת ממשלה ביום שאחרי פקיעת המנדט של נתניהו והיום הוא צפוי להיפגש בכנסת עם ראשי הרשימה המשותפת איימן עודה ואחמד טיבי.

אמש קרא נתניהו לבנט להצטרף להצעת הליכוד להקמת הוועדה המסדרת. "האפשרויות שלפנינו חדות וברורות - ממשלה שעיקרה שמאל או ממשלת ימין יציבה וחזקה", הוא אמר בסרטון שפרסם. "אפשר להקים אותה ולכן אני קורא גם לבנט וגם לגדעון סער - תצטרפו אלינו, בואו נקים את הממשלה הימנית שישראל זקוקה לה".

בסביבת נתניהו, שנותרו לו 15 ימים למלאכת הרכבת הממשלה, לא מוותרים - והופכים כל אבן בדרך להקמת קואליציה בראשותו, גם אם הסיכויים לכך נראים לא גבוהים עד קלושים. כך, למשל, בליכוד פנו לאחרונה לח"כ איתמר בן גביר מהציונות הדתית - והציעו לו שנתניהו ימנה אותו לשר למרות שהצהיר שלא יעשה זאת במהלך מערכת הבחירות - אם יתמוך בהקמת ממשלה בתמיכת רע"ם. אלא שבן גביר השיב ואמר שלא ישתף פעולה עם מי שלדבריו "תומך בפגיעה בחיילים".

אמש דיווחנו במהדורה המרכזית כי המבוי הסתום בדרך להקמת ממשלה בראשות נתניהו הוביל לכך שבגוש הימין העלו רעיון לקיים בחירות ישירות לראשות הממשלה. יו"ר ש"ס, השר אריה דרעי, הציע לקיים בתוך שבועות בחירות כאלה, ללא בחירות נוספות לכנסת - ושוחח על כך עם יו"ר ימינה, נפתלי בנט. השיטה החדשה-ישנה הזו לבחירת ראש ממשלה, "שווקה" לבנט בין היתר בשיחה הממושכת שערך היום עם דרעי - והוא זה שהעלה אותה כאחת מכמה אפשרויות פעולה במהלך פגישתו עם נתניהו בשבוע שעבר.

נתניהו השתכנע לתמוך ביוזמה, ומקווה שיחד עם בנט - יהיה לו רוב לכך, כשחוק בנושא צפוי להיות מוגש על ידי ש"ס כבר היום. תמיכת נתניהו ביוזמה כזו, שתצריך, כאמור, שינוי חקיקה מהיר, נובעת גם מהערכתו שאם ייכשל במאמצים להרכיב ממשלה ב-16 הימים שנותרו לו - תקום ממשלה בהנהגת בנט ולפיד. נתניהו מעריך שרע"ם נוטה לתמוך בממשלה כזו על פני בחירות נוספות.

אמש כינס לפיד מסיבת עיתונאים שכללה התייחסות למהלכיו הפוליטיים שעשויים להוביל להקמת ממשלה ביום שאחרי פקיעת המנדט של נתניהו - כזו שינהיג במשותף עם בנט. לפיד פרס את חזונו ואמר כי הכוונה היא להקים ממשלה שתאגד מפלגות ימין, מרכז ושמאל.

"בשנתיים האחרונות, הפוליטיקה גרמה פה רק שנאה וזעם, זיהמה את הפצעים של החברה הישראלית והתפקיד שלנו - לרפא את הפצעים", אמר לפיד. "אני רוצה להצטרף לנפתלי בנט: מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה בחירות חמישיות. היא חייבת ממשלה. לא ממשלת ימין, לא ממשלת שמאל. ממשלת אחדות ישראלית. בממשלת האחדות הישראלית יהיו שלוש מפלגות ימין, שתי מרכז ושתי מפלגות שמאל".

"דיברתי עם כולם, נפגשתי עם כולם ואמשיך להיפגש", המשיך לפיד. "כולם מבינים שהגיע הזמן לשינוי. יש אצלנו נכונות אדירה ואני לא זוכר שום דבר דומה לזה. איך נעבוד יחד? הגון ונקי. לא בשביל עצמנו - אלא בשביל אזרחי ישראל. לא נרמה זה את זה, זו תהיה ממשלה יציבה כי אנחנו מאמינים בטוב משותף. כולנו מאמינים שצריך יותר מיטות אשפוז, יותר תשתיות, פחות אלימות במגזר הערבי ופחות פרוטקציה למקורבים. יש להקים ממשלה יציבה שמאמינה בשיתוף פעולה. זה משהו שלא ראינו הרבה זמן - וזה יכול לקרות בעוד שלושה שבועות".