שר הביטחון בני גנץ פנה היום (חמישי) ליו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, בדרישה שיפעל לאפשר את העברת הוראת השעה לחוק איחוד המשפחות. "יש לשים את הביטחון מעל לכל שיקול פוליטי", הבהיר גנץ בפנייתו. מעבר לכך, החוק יעלה להצבעה במליאת הכנסת בשבוע הבא בתמיכת כל הקואליציה, חוץ מרע"ם שקיבלה חופש הצבעה. כעת ההכרעה נמצאת בידי האופוזיציה.

עם זאת, במקביל להפעלת הלחץ על האופוזיציה, בתוך הממשלה מסתמנת פשרה ולפיה החוק יעבור והאיסור על איחוד משפחות יימשך בתמיכת כול מפלגות הקואליציה כולל רע"ם - עם הבטחה מיידית למציאת מתווה אחר לחוק בדיונים מרתוניים בוועדת החוץ והביטחון. האגוז הקשה מבחינת הקואליציה פה הוא לא מרצ אלא מנסור עבאס ורע"ם.

מהליכוד נמסר בתגובה כי "מי שביטחון ישראל חשוב לו לא מקים ממשלה עם רע"ם. מי שביטחון ישראל חשוב לו עושה מעשה ויוצא מהממשלה הזאת מיד". עם זאת, בישיבת סיעת הליכוד נשמעו כמה קולות שהתנגדו לרעיון להצביע נגד חוק האזרחות. ח"כ יובל שטייניץ אמר כי "הנזק לליכוד עשוי להיות גדול מהנזק לקואליציה". במהלך הדיון הציעו לוין וגלנט לא להתנגד לחוק הקיים, אלא להציע חוק מקיף עוד יותר. כמו כן, הציעוד לדרוש את החלפת עבאס בוועדת הפנים כתנאי להצבעה בעד החוק. 

איילת שקד בטקס חילופי השרים במשרד הפנים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
תעלה את החוק להצבעה בשבוע הבא. שרת הפנים שקד | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

ח"כ אקוניס אמר ביציאה מישיבת הסיעה כי "התקיים דיון מאד רציני והחוק הזה חשוב מאד. יש לו חשיבות לאומית כבירה ואנחנו צריכים לשקול היטב את עמדתנו". הוא הוסיף כי "הליכוד ישקול היטב את העניין ואני בטוח שהאינטרס הלאומי יגבר".

מנגד, ח"כ מיקי זוהר אמר בריאיון בשש עם עודד בן-עמי כי "עוד לא החלטנו איך להצביע, לפחות 80% ממנו חושבים שלא צריך לתת רשת בטחון לקואליציה בעניין הזה".‎ הוא אמנם הבהיר כי ההחלטה כיצד להצביע עדיין לא התקבלה, אבל הוסיף כי "אם רוצים למנוע סכנה שכזו צריך להציע הצעת אי-אמון קונסטרוקטיבית, ולהקים פה ממשלת ימין שתשמור על הערכים של כולנו". מעבר לכך, הבהיר זוהר: "אל תבואו אלינו כדי לסתום את החורים בספינה הרעועה שלכם – זה לא התפקיד שלנו".

גורם בליכוד הבהיר כי "בצעד מופקר בנט שם את מנסור עבאס בראש ועדת הפנים שאמורה להעביר את החוק שמונע הגירה פלסטינית נרחבת לישראל, ועכשיו בחוצפה הוא מבקש מהאופוזיציה לחלץ אותו ולהעביר את החוק לוועדה אחרת". הגורם הוסיף: "מה הוא רוצה מאיתנו - שיפטר את עבאס ויעביר את החוק".

גנץ הנחה את יו"ר סיעת כחול לבן איתן גינזבורג לפעול מול יו"ר הקואליציה עידית סילמן, לגיוס מלא של כלל המרכיבים הציוניים בממשלה כדי לוודא שישנו רוב לחוק. הוא אמר כי "מדובר בחוק הכרחי לשמירה על ביטחון המדינה ואופיה היהודי והדמוקרטי. יש לשים את השיקול הביטחוני מעל לכל שיקול פוליטי". גנץ ציין בפנייתו כי "גם ברגעים קשים פוליטית שמנו את ישראל לפני הכל", והבהיר כי "הוא מצפה גם מהקואליציה לפעול באחריות להעברת הצעת החוק".

הפנייה של שר הביטחון מגיעה גם על רקע כוונת חברי האופוזיציה החדשה להצביע נגדו, למרות שמדובר בהארכת חוק שמקדם אג'נדות שתואמות את תפיסת עולמם. רק לפני שלוש שנים ראש הממשלה לשעבר נתניהו הדגיש את החשיבות האדירה של החוק, שנחקק כהוראת שעה בשנת 2003 ברקע פיגועי ההתאבדות של האינתיפאדה השנייה.

הוראת החוק מתייחסת למצב שבו ערבי ישראלי מבקר בשטחים ומבקש להתחתן עם תושב האזור, ולהביאם עימם לתוך מדינת ישראל. בהוראת השעה נקבע להגביל את האפשרות להעניק לתושבי האזור אזרחות לפי חוק האזרחות, לרבות בדרך של איחוד משפחות, ואת האפשרות לתת לתושבים רישיונות לישיבה בישראל או היתרי שהייה. מלבד הטעם הביטחוני, לחוק יש גם הצדק דמוגרפי: מדובר בכלי להגבלת הגירה של אוכלוסייה ערבית לתחומי המדינה.

חברי האופוזיציה מצידם נחושים להציב בפני הממשלה החדשה מכשולים. הבוקר צייצה ח"כ מירי רגב: "נפתלי בנט ואיילת שקד ניסו לספר לנו שאפשר ללכת עם השמאל אבל להרגיש ימין. בוא נראה כמה זמן יחזיק המשחק הצבוע שלכם. תתמודדו עם חוסר האחריות והמגלומניה שהובילה אתכם להקמת ממשלת שמאל מסוכנת לישראל. הליכוד לא יכסה את ערוותכם".

ח"כ מיקי זוהר העלה ציוץ עם מסר דומה הבוקר: "אנחנו לא רשת הביטחון של הממשלה המסוכנת הזו. למעשה הם כבר בחרו ברשת ביטחון וזו הרשימה המשותפת". מנגד, שר התקשורת יועז הנדל הפנה אצבע מאשימה לחברי האופוזיציה: "איסור איחוד משפחות פלסטיניות עלול לפקוע בשל התנגדות המפלגות הערביות, הליכוד, החרדים והציונות הדתית. עד היום הצבעה מסורתית של כלל המפלגות הציוניות. מתברר שהציונות לא חשובה".