ישראל נכנסת ליממה של הכרעות: פחות מיממה נותרה למנדט של יאיר לפיד להקים ממשלה וראשי גוש השינוי ממשיכים גם הלילה (שלישי) במאמצים להגיע לסיכום ולהודיע שעלה בידם להרכיב ממשלה. המטרה: השבעה של ממשלה חדשה עד יום רביעי הבא. הדרמה הפוליטית השנייה תתרחש בשעות הצוהריים, אז נדע מי יהיה נשיאה הבא של ישראל. 120 חברי הכנסת יצביעו בהצבעה חשאית - יצחק הרצוג או מרים פרץ. הבוקר הודיעו כחול לבן ויש עתיד כי הגיעו להסכם: "סוכמו נושאים מרכזיים לקידום וחיזוק הדמוקרטיה".

המשא ומתן התקדם הלילה מאוד וכמעט הכל סגור, למעט המחלוקת על הרכב הוועדה למינוי שופטים: גורמים בימינה אמרו הבוקר ל-N12 כי אם מיכאלי לא תוותר על המקום בוועדה, לא תקום ממשלה. שקד הגיעה לכפר המכביה במהלך הלילה, שם מתקיימות החל מאתמול בבוקר שיחות מרתוניות בניסיון לסגור את פרטי ממשלת בנט-לפיד, שתימשכנה גם אל תוך שעות הבוקר הקרובות.

במקביל לכך, גורמים ברע"ם אמרו הבוקר ל-N12 כי הם עדיין כלל אינם קרובים לחתימה. גורם בקואליציה המסתמנת אמר כי למנסור עבאס אין אופציות בחוץ. הוא יצטרך להתפשר על חוק קמיניץ ועל נושא הבנייה הבלתי חוקית. 

לפיד שואף להצהיר שעלה בידו עוד הלילה או לכל המאוחר עד 11:00 בבוקר, כדי למנוע מיו"ר הכנסת יריב לוין לעכב את אישור הממשלה. אם כך יקרה, לוין יוכל להודיע על הקמת הממשלה החדשה כבר הבוקר וההשבעה תתקיים ברביעי הבא. אם יודיע אחרי נעילת ישיבת הכנסת, ההשבעה עשויה להיות רק ביום שני שלאחר מכן.

כתבות נוספות ב-N12:

צוותי המשא ומתן ישבו אתמול לאורך היום עם הנציגים השונים, ונרשמה התקדמות במגעים עם כל המפלגות. לקראת אמש הצטרף לשיחות גם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן. סלע המחלוקת בדרך להקמת הממשלה נמצא סביב זהות נציג הקואליציה בוועדה למינוי שופטים, אחרי ששלשום התנתה איילת שקד את תמיכתה בממשלה בקבלת המקום שהובטח למרב מיכאלי בוועדה.

איילת שקד (צילום: פלאש/90 )
דורשת מקום בוועדה לבחירת שופטים. שקד | צילום: פלאש/90
גדעון סער בכפר המכביה (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
גדעון סער בכפר המכביה | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

גורמים בימינה הביעו כעס על אי הנכונות של מפלגות השמאל להתפשר בסוגייה והבהירו: "שיחליטו אם הם רוצים ממשלה או לא". לקראת השעה 23:00 אתמול הגיע המשא ומתן בין הצדדים לטונים גבוהים עם צעקות מצד שקד, שמיועדת להיות שרת הפנים ומתעקשת לשמור על מקומה בוועדה.

צוותי המשא ומתן טרם מצאו פתרון לסוגייה, אך זהו טיבן של שעות אחרונות של משאים ומתנים וההערכה היא שהפערים בין הצדדים לא ימנעו את הקמת הממשלה. בניסיון להגיע להסכמות, הצדדים מחפשים פתרונות יצירתיים - ביניהם פשרה שלפיה שקד תהיה חברת כנסת בוועדה או ששני חברי הכנסת בוועדה יהיו מגוש הימין. רק אם זה לא יקרה, מיכאלי תוחלף בשקד.

בינתיים בליכוד נערכים להצלחת המגעים ולהקמת קואליציה. חבר הכנסת יואב קיש מטעם הליכוד התראיין הבוקר לגלצ ואמר: "התרחיש הסביר ביותר - שתקום קואליציה. הכל הצגות, כולם מחויבים להקמת הממשלה. עם המחירים העצומים ששילמו, הם לא יכולים ללכת לאחור".

מסתמן: עבאס יעמוד בראשות ועדת הפנים

גם יו"ר רע"ם מנסור עבאס הציג רשימת דרישות משלו והצהיר מחוץ לחדר המשא ומתן: "אהיה חלק מהקואליציה. הכיוון נכון אבל אי אפשר להגיד שנסגר עד שנסגר". רע"ם ככל הנראה לא תקבל את תפקיד סגן שר הפנים, אך נציגיה דורשים סמכויות נרחבות במשרד הפנים לטובת הרשויות הערביות. שקד, שמיועדת לכהן כשרת הפנים, לא נותנת את הסכמתה לכך.

מנסור עבאס בכפר המכבייה (צילום: N12)
עבאס בכפר המכביה | צילום: N12

כחלק מההסכם המסתמן עם רע"ם סוכם על מינוי עבאס ליו"ר ועדת הפנים ועל תוכנית כלכלית לעשור למגזר הערבי שתתוקצב ב-30 מיליארד שקל. במוקד המחלוקות עומדת דרישת רע"ם להכרה ב-14 יישובים בדואיים בנגב. באגף הימני בגוש השינוי מוכנים להכיר בשלושה יישובים שנתניהו כבר הכיר בהם. יו"ר רע"ם דורש בנוסף את ביטול או הקפאת חוק קמיניץ, אך נציגי בנט ולפיד מוכנים לתת מעט פחות.

מחלוקת שככל הנראה נפתרה היא זו סביב תיק החקלאות שיישאר בידי ישראל ביתנו לאחר שסוכם כי כחול לבן תקבל במקומו את תיק המדע. עוד מסתמן כי גם תיק הנגב והגליל יישאר אצל ליברמן. במקביל, בעבודה ובמרצ מנהלים מאבק נגד דרישת תקווה חדשה שההסכם הקואליציוני יכלול הסכמה על פיצול תפקיד היועמ"ש.

נציג תקווה חדשה, ח"כ זאב אלקין, בכפר המכביה (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
זאב אלקין בכפר המכביה | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90
יאיר לפיד, יש עתיד (צילום: AP)
מגבש מנגנונים להבטחת הרוטציה. לפיד | צילום: AP

מוקדם יותר אמש דווח כי צוותי המשא ומתן עומלים על גיבוש מנגנונים להבטחת קיום הרוטציה על ראשות הממשלה. במחנה השמאל חוששים שברגע שנתניהו יזוז הצידה, יהיה קל מאוד להפיל את הממשלה ולהסתדר בלי לפיד ולכן מחפשים פתרונות בדומה לאלו שסוכמו בממשלת נתניהו-גנץ. בין היתר הוחלט שאם אחד הגושים יתמוך בהצבעת אי-אמון, הגוש השני יזכה בראשות הממשלה.

נשיא או נשיאה?

במקביל לדרמה הפוליטית סביב הקמת הממשלה המסתמנת, יתקיימו היום הבחירות לנשיאות המדינה בישיבה מיוחדת שתחל בשעה 11:00 במשכן הכנסת. את זהות הנשיא או הנשיאה נדע כנראה בסביבות השעה 13:00. פרץ והרצוג עמלים שניהם בתקופה האחרונה כדי לשכנע כמה שיותר חברי כנסת, אך בסופו של דבר הבחירות הן חשאיות - והכול יכול לקרות מאחורי הפרגוד.

כדי להיבחר לנשיאות צריך לקבל 61 קולות, ואם אף מועמד לא מגיע לרף המיוחל - נערך סיבוב נוסף. אומנם יש רק שני מועמדים, אך עדיין יכול לקרות מצב שאף אחד לא ישלים 61 קולות בגלל חברי כנסת שלא הצביעו, או שייווצר תיקו בין המועמדים - ואז ייערך סיבוב שני. בסיבוב הזה מספיק לקבל את מרבית הקולות, גם אם זה פחות מ-61. במקרה של תיקו, תתקיים הצבעה נוספת - ואם גם אז לא תהיה הכרעה, ייערכו בחירות חוזרות בתוך חודש.

יצחק (בוז'י) הרצוג בכותל
בוז'י הרצוג בכותל
מרים פרץ (צילום: Hadas Parush/Flash90, פלאש/90 )
מרים פרץ מחוץ לביתה | צילום: Hadas Parush/Flash90, פלאש/90

מי שמתמודד לתפקיד הוא יצחק הרצוג, שכיהן 15 שנה כחבר כנסת, היה מועמד לראשות הממשלה מטעם מפלגת העבודה וכיום משמש כיו"ר הסוכנות היהודית. הרצוג, בנו של הנשיא השישי חיים הרצוג ונכדו של הרב הראשי הראשון יצחק אייזיק הלוי הרצוג, מכיר מקרוב את המערכת והבירוקרטיה, והתכונן זמן רב למערכה הזו.

מולו מתמודדת מרים פרץ - אשת חינוך, כלת פרס ישראל ומדליקת משואה. פרץ קמה מהשכול לאחר שאיבדה את שני בניה במלחמות ישראל והפכה לסמל לאופטימיות בכל בית בישראל. אם תיבחר, היא תהיה האישה הראשונה בתפקיד נשיאת המדינה. היום, בהצבעה חשאית בכנסת, אחד או אחת מהם ייכנסו לבית ברחוב הנשיא בירושלים במקום ראובן (רובי) ריבלין.

שני המועמדים יגיעו למשכן הכנסת בשעות הבוקר ויוכלו לשהות עם קרוביהם באולמות זהים באגף החדש בכנסת. הם יוכלו לצפות במהלך ההצבעה מהיציע המיוחד במליאה. מזכירת הכנסת תקריא את שמות חברי וחברות הכנסת - והם ייגשו בזה אחר זה להצביע, לפי סדר שמות המשפחה. כל חבר כנסת יכול לשים במעטפה פתק עם השם המועדף, או פתק לבן.