אחרי החשיפה במהדורה: בג"ץ קיבל היום (חמישי) את עמדת היועץ המשפטי לממשלה ושר החינוך יואב גלנט לפיה לשר עומדת הסמכות שלא להעניק השנה את פרס ישראל לפרופ' עודד גולדרייך בשל התייצבותו לימין תנועת החרם על מדינת ישראל (ה-BDS). שופטי בג"ץ העניקו לשר גלנט חודש נוסף על מנת לבדוק את סוגיית חתימתו של גולדרייך על עצומה הקוראת להפסיק שיתופי פעולה של מוסדות או תוכניות הקשורים לאיחוד האירופי עם אוניברסיטת אריאל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"לאחר שעיינו בעתירה ושמענו את טיעוני הצדדים", נכתב בהחלטה, "מצאנו בשלב זה לקבל את עמדת היועץ המשפטי לממשלה לפיה יש לאפשר לשר החינוך לבחון מידע שהגיע לידיו אך לפני יומיים, ושעניינו עצומה שעליה חתם פרופ' גולדרייך ואשר התפרסמה אך לפני כשבועיים ימים (רשמנו לפנינו הצהרתו של פרופ' גולדרייך כי חתימתו על העצומה נעשתה בחודש ינואר השנה, עוד לפני ההחלטה על זכייתו בפרס)".

עוד נכתב בהחלטה כי העצומה שעליה חתם גולדרייך קוראת לאיחוד האירופי להפסיק שיתופי פעולה של מוסדות או תוכניות הקשורים לאיחוד האירופי עם אוניברסיטת אריאל. "פרופ' גולדרייך הצהיר באמצעות בא כוחו כי הוא עומד מאחורי חתימתו הנ"ל, ובנוסף הצהיר והבהיר כי אינו תומך בתנועת ה-BDS", לשון השופטים.

פרופסור עודד גולדרייך
פרופסור עודד גולדרייך

בהחלטה צוין עוד כי "קריאה לחרם עשויה בנסיבות מסוימות, ומבלי לקבוע מסמרות בשלב זה, להיכנס בגדרן של אותן נסיבות חריגות שבהן 'ניתן יהא לשקול שיקולים שאינם מקצועיים גרידא'".

לאחר שבשבועות האחרונים החליטה הוועדה להעניק את פרס ישראל לפרופסור עודד גולדרייך ממכון ויצמן על פועלו בנושא סיבוכיות חישובית, השר יואב גלנט, שאמון על הנושא, גילה כי גולדרייך חתום על פנייה לפרלמנט הגרמני הקוראת לבטל את ההכרה בתנועת החרם על ישראל (ה-BDS) כתנועה אנטישמית. יתרה מזאת, בין היתר גם נטען שגולדרייך הגדיר את חיילי צה"ל כפושעי מלחמה.

השר יואב גלנט, ארכיון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
יבחן מחדש את הבחירה. השר גלנט | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

לאחר שהתקבלה ההחלטה, פנה גלנט לחברי הוועדה ודרש מהם לבחון מחדש את הענקת הפרס לגולדרייך, בהינתן העניין. "מצב הדברים שבו הפרופסור יקבל בידו האחת מהמדינה את הפרס היוקרתי ביותר, ובידו האחרת מקדם את ענייניה של תנועה החותרת תחת קיומה של ישראל - הוא אבסורדי ובלתי מתקבל על הדעת".

גולדרייך עצמו אמר ל-N12 אחרי הפרסום כי כלל לא ידע שהוא נבחר לקבל את הפרס: "אני לא יודע שום דבר ואני לא רוצה לדבר. אני לא יודע על מה מדובר. לא עדכנו אותי על הזכייה. אני לא מוכן להגיב על מה שאני לא יודע. אני לא יודע על מה מדובר ולכן אני לא יודע להגיב".

תנועת "אם תרצו" מסרה אחרי החלטת בג"ץ: "למרות ששופטי בג"ץ כלל לא היו אמורים להתערב בשיקול דעתו של שר החינוך בדבר הענקת פרס ישראל, הרי שהחלטתם לצדד בשר גלנט ולא לאפשר לפרופ' המכפיש את מדינת ישראל ומקדם חרמות אקדמיים עליה לזכות בפרס המיוחל, נכונה בהחלט. מדינת ישראל לא צריכה להרים על נס את עוכריה, אלא להוקיע אותם. אסור שגולדרייך יקבל את פרס ישראל גם בעתיד".