13 ימים לסיום המנדט: בעוד קצת פחות משבועיים המערכת הפוליטית תיכנס לשלב חדש - 21 ימים שבהם ניתן להקים ממשלה רק באופן אקטיבי, בעזרת 61 חברי כנסת שיחתמו כי הם תומכים במועמד מסוים להרכיב ממשלה, ואחריהם הכנסת תפוזר אוטומטית וישראל תלך לבחירות בפעם החמישית. במערכת הפוליטית יש לא מעט תרחישים - מופרכים יותר או פחות - וכולם יודעים שבבחירות נוספות לרוב המפלגות יש רק מה להפסיד ובסבירות גבוהה הן לא יובילו לפרימת הפלונטר הפוליטי.

אופציית סער: אחרי שנפתלי בנט הוריד מהשולחן את האפשרות לממשלת השינוי, הגוש שיכול להקים ממשלה בלי נתניהו מונה 61 חברי כנסת, הבעיה היא שעשרה מתוכם הם מהמפלגות הערביות. ממשלה שתורכב מהרשימה המשותפת ורע"ם בשמאל ועד לתקווה חדשה בימין וגדעון סער יכהן כראש ממשלה ראשון ברוטציה היא אפשרית אבל קלושה. סער לפי שעה לא מעוניין בממשלה כזאת.

גדעון סער (צילום: אלי דסה)
צילום: אלי דסה

החייאת גוש השינוי: למרות שביש עתיד מאמינים, לפחות באופן תיאורטי, כי ניתן לשכנע את בנט לחזור בו מהסירוב להקים ממשלה עם מרצ, העבודה ורע"ם, במפלגתו של לפיד חוששים לתת אמון ביו"ר ימינה. החשש העיקרי היה ונותר איילת שקד, מי שעל פי הדיווחים הציבה לבנט אולטימטום ובעצם גרמה לו לחזור לחיקו של נתניהו. אם בסיבוב הראשון נתניהו רצה ללכת לבחירות ולפיד להקים ממשלה, עכשיו התמונה התהפכה והתרחיש המועדף על לפיד הוא דווקא בחירות. מחשש שנתניהו יצליח להרכיב ממשלה בזמן שהמנדט נמצא אצל הכנסת.

אופציית בנט: גם היום קיימת האפשרות שנפתלי בנט ירכיב את הממשלה הבאה. לשם כך נדרשות 61 חתימות של חברי כנסת שיגידו לנשיא כי הם מסמיכים את יו"ר ימינה להרכיב את הממשלה. ברגע שייגמר המנדט כדאי לשים עין על לפיד ולראות האם ביש עתיד ינסו לקדם חוקים נגד נתניהו ומה יעשה בנט בתגובה.

נפתלי בנט ויאיר לפיד בהשבעת הכנסת (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
נפתלי בנט ויאיר לפיד | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

נתניהו זז הצידה אבל נשאר בבלפור: מאז שנתניהו הפר את ההסכם הקואליציוני, סירב להעביר תקציב והוליך את ישראל לבחירות, האפשרות שבכל זאת הוא יכהן כראש ממשלה שני ברוטציה עלתה, ונתניהו אפילו הציע זאת בקולו לבנט. אלא שברגע שבנט שלל את האפשרות לממשלת השינוי הוא מגיע למשא ומתן מול הליכוד עם קלפים הרבה פחות טובים. מי שכן יכול למצוא את עצמו על כס ראש הממשלה הוא בני גנץ, שכן נתניהו כבר הציע לו את התפקיד אך ההצעה כללה סעיפים כמו ביטול הפריטטיות, והישארות של משפחת נתניהו בבלפור. בכחול לבן ובליכוד מכחישים את המשא ומתן.

נתניהו לא הציע לגדעון סער רוטציה, על אף ניסיונות התיווך בין השניים. הבעיה העיקרית בין שני האישים הללו היא חוסר אמון. יו"ר תקווה חדשה יצטרך לוודא שלא מדובר בניסיון עוקץ ושרגע אחרי ההצעה נתניהו יחזור בו וסער יצא קירח מכאן ומכאן.

בין שתי האפשרויות, נתניהו היה מעדיף לתת את הרוטציה לגנץ אבל כרגע ממתינים בליכוד לראות כיצד יסתיים המבצע כדי להבין אם נתניהו חותר לבחירות או לא. אם ראש הממשלה ירגיש כי הוא יוצא מחוזק מהמערכה הוא יעדיף סבב בחירות נוסף, בסבירות גבוהה בחירות אישיות. אך אם הוא ירגיש שסבב הלחימה מוריד את סיכויו לנצח הוא יחתור לממשלה כלשהי, גם אם לראשונה אחרי 12 שנים הוא לא יעמוד בראשה.