במליאת הכנסת הקרובה צפויה שרת הפנים איילת שקד מימינה לעלות להצבעה את חוק האזרחות, שמונע איחוד משפחות בין פלסטיניים לערבים ישראלים. למרות שמדובר בהארכת חוק שמקדם אג'נדות שתואמות את תפיסת עולמם, חברי האופוזיציה החדשה מתכוונים להצביע נגדו. רק לפני שלוש שנים ראש הממשלה לשעבר נתניהו הדגיש את החשיבות האדירה של החוק. אז מה השתנה? הרצון להביך את בנט וממשלתו החדשה.

חוק האזרחות והכניסה לישראל נחקק כהוראת שעה בשנת 2003 ברקע פיגועי ההתאבדות של האינתיפאדה השנייה. ההוראה מתייחסת למצב שבו ערבי ישראלי מבקר בשטחים ומבקש להתחתן עם תושב האזור, ולהביאם עימם לתוך מדינת ישראל. 

בנימין נתניהו ונפתלי בנט (צילום: רויטרס)
שקד תעלה את ההצבעה במליאה הקרובה | צילום: רויטרס

בדברי ההסבר לחוק נכתב: "מסתמנת מעורבות גוברת והולכת בעימות זה של פלסטינים שהם במקור תושבי האזור, אשר נושאים תעודות זהות ישראליות בעקבות הליכי איחוד משפחות עם בעלי אזרחות או תושבות ישראלית, תוך ניצול מעמדם בישראל המאפשר להם תנועה חופשית בין שטחי הרשות לישראל". 

לפיכך, בהוראת השעה נקבע להגביל את האפשרות להעניק לתושבי האזור אזרחות לפי חוק האזרחות, לרבות בדרך של איחוד משפחות, ואת האפשרות לתת לתושבים רישיונות לישיבה בישראל או היתרי שהייה. מלבד הטעם הביטחוני, לחוק יש גם הצדק דמוגרפי: מדובר בכלי להגבלת הגירה של אוכלוסייה ערבית לתחומי המדינה. 

"אנחנו לא רשת הביטחון של הממשלה המסוכנת הזאת"

נתניהו, שצפוי ככל הנראה להצביע נגד החוק, עמד על משמעותו בישיבת ממשלה משנת 2018 שנגעה לחוק הלאום: "בלי חוק הלאום אי אפשר להבטיח לדורות את עתידה של ישראל כמדינת לאום יהודית. חוק הלאום מונע למשל את הניצוח של סעיף איחוד המשפחות שמכוחו נקלטו בארץ רבבות רבבות פלסטינים מאז הסכם אוסלו והחוק הזה עוזר למנוע את המשך הכניסה לישראל של פלסטינים ללא בקרה, וייתכן שהחוק הזה יוכל לסייע לנו לבלום כניסה עתידית של מסתננים. הדברים הללו ואחרים מתרחשים בפני שחוקי המדינה עיגנו בחוק יסוד רק את זכויות הפרט ללא שום איזון חוקתי של המרכיב הלאומי שלנו ולכן חוקקנו את חוק הלאום כדי להבטיח את היותה של מדינת ישראל כדי להבטיח שהיא לא רק דמוקרטית אלא גם מדינת הלאום של העם היהודי ושלו בלבד".

מירי רגב איילת שקד (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
מירי רגב איילת שקד | עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90

מאז עבר החוק על ידי ממשלתו של שרון, הוא הוארך כל פעם בשנה אחת – ונתמך באופן מוחלט על ידי הימין. רק בשנה שעברה האריכה הקואליציה של נתניהו את החוק ברוב של 41 חברי כנסת.

חרף זאת, נראה כי חברי האופוזיציה נחושים להציב בפני הממשלה החדשה מכשולים. הבוקר צייצה חברת הכנסת מירי רגב: "נפתלי בנט ואיילת שקד ניסו לספר לנו שאפשר ללכת עם השמאל אבל להרגיש ימין. בוא נראה כמה זמן יחזיק המשחק הצבוע שלכם. תתמודדו עם חוסר האחריות והמגלומניה שהובילה אתכם להקמת ממשלת שמאל מסוכנת לישראל. הליכוד לא יכסה את ערוותכם".

חבר הכנסת מיקי זוהר העלה ציוץ עם מסר דומה הבוקר: "אנחנו לא רשת הביטחון של הממשלה המסוכנת הזו. למעשה הם כבר בחרו ברשת ביטחון וזו הרשימה המשותפת". אתמול כתב זוהר בתגובה לציוץ של השרה שקד: "כיבוי השרפות שאתם הבערתם, הוא לא חלק מהמטרות שלנו". 

מנגד, שר התקשורת יועז הנדל הפנה אצבע מאשימה לחברי האופוזיציה: "איסור איחוד משפחות פלסטיניות עלול לפקוע בשל התנגדות המפלגות הערביות, הליכוד, החרדים והציונות הדתית. עד היום הצבעה מסורתית של כלל המפלגות הציוניות. מתברר שהציונות לא חשובה".  

השר זאב אלקין מתקווה חדשה התייחס הבוקר לסוגיה ואמר: "זה נשמע לכם נורמלי לשחק באזרחי מדינת ישראל בשביל תרגיל פרלמנטרי? זה לא כדורגל, זה החיים של כולנו".

על אף שמדובר בהצעה מטעם הממשלה, ח"כ מוסי רז ממרצ מתכוון להצביע נגד הארכת החוק. בציוץ שהעלה הבוקר כתב: "מדובר בחוק מפלה המטיל מגבלות על האזרח הערבי, הקובע במי מותר לו ובמי אסור לו להתאהב, ורואה בכל אזרח ערבי איום ביטחוני ודמוגרפי". 

למרות הקשיים הצפויים בהעברת החוק הראשון של הממשלה, יו"ר רע"מ מנסור עבאס אמר הבוקר בגלי צה"ל:  "אנחנו עובדים כדי לספק פתרון הולם לחוק האזרחות, ולמצוא פשרה שתספק את כולם. לא צריכים אף קול מהאופוזיציה כדי לפתור את הבעיה הזו". כמו כן, טען עבאס כי הקואליציה לא שברירית - ויציבה יותר מהקודמת.