הפעילות של קרן וקסנר, שמממנת לימודים בהרווארד עבור בכירי המגזר הציבורי, הופסקה בשנה שעברה בין היתר בשל קמפיין של ארגוני ימין, אך היום (שלישי) היא חזרה לפעול. מאחורי הקמפיין נגד הקרן עמד גם יאיר נתניהו, בנו של ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, שכתב ללא הרף נגד הקרן ובין היתר כינה אותה "כת של פדופילים" ועל כך נתבע לדין.

לפני עשרה ימים בדיוק עזב נתניהו את משרתו והנה, באורח פלא, חזרה הקרן לפעילות מלאה. היום הופץ חוזר למשרדי ממשלה שמזמין את המנהלים לשלוח ולהמליץ על מנהלים בכירים ללימודים בהרווארד במימון הקרן.

בנימין נתניהו ויאיר נתניהו (צילום: AP)
בנו של נתניהו השמיץ את בוגרי הקרן ונתבע במיליון שקלים | צילום: AP

נזכיר כי בין היתר למדו בקרן הרמטכ"ל אביב כוכבי, ח"כ יאיר גולן, עמוס ידלין ובכירי הממסד הרפואי. ארגון "אם תרצו" עתר לבג"ץ וטען כי ההשתתפות בתוכניות הקרן היא מתנה אסורה לעובדי מדינה – טענה שנדחתה בהמשך בבית המשפט. נדמה שכעת, אחרי תקופת נתניהו, החשש הממסדי לשיתוף פעולה עם קרן וקסנר נעלם והשגרה חזרה לה.

ח"כ שלמה קרעי מהליכוד הגיב לפרסום ותקף את התקשרות המדינה עם קרן וקסנר: "שנה אחרי שהופסקה ההתקשרות עם קרן וקסנר בעקבות דיון שיזמתי בכנסת, ממשלת השמאל של בנט לפיד וסער מחזירים אותה למשחק. בושה. נאבק בכך מהכנסת. הקרן להנדסת משרתי הציבור הזו צריכה להישאר בחוץ. ממשלת שמאל על מלא - עוד הוכחות".

קרן וקסנר הוקמה ונקראת על שם המיליארדר היהודי אמריקאי לזלי וקסנר, הבעלים של "ויקטוריה סיקרט" ומי שהיה מזוהה עם המפלגה הרפובליקנית. הרעיון היה לתמוך בישראל דרך שדרוג השירות הציבורי, לממן לבכירי המערכות השונות מלגה מלאה במסגרת לימודי מנהל ציבורי לתואר שני באוניברסיטת "הרווארד" בארה"ב. לבכירים אחרים בנו תוכנית מרוכזת בת חודש.

בעבר נחשף בחדשות 12 כי ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, בזמן היותו אזרח פרטי, קיבל לפני כ-15 שנה 2.3 מיליון דולר מקרן וקסנר תמורת כתיבת שני מחקרים על הסכסוך במזרח התיכון ועל מנהיגות. אחד המחקרים הוגש במלואו, 267 עמודים, ואולם המחקר השני הוגש רק כתקציר. ברק לא חשב להחזיר חלק מהכסף והקרן מצידה לא דרשה אותו בחזרה.

תגובת נציבות שירות המדינה: "בעקבות הפניה בזמנו לבג"ץ על כך שהקשר עם מלכ"רים לא מוסדר, התקיימה עבודת מטה משותפת לנציבות שירות המדינה ולמשרד המשפטים, לגיבוש נוהל להתקשרויות עם מלכ"רים. פתרון סוגיית ההתקשרויות הייתה תלויה בבג"ץ, ולא ניתן היה להשלים את העבודה כל עוד לא ניתן פסק דין בעניין השאלה מה נחשב מתנה. בעקבות פס"ד הבג"ץ שניתן לפני כשבוע, אנו יכולים להיכנס עתה לגיבוש סופי של הנוהל.

"ללא קשר לכך, נכנסנו לתקופת נגיף הקורונה. בעקבות הנחיות משרד הבריאות בדבר הקפאת נסיעות לחו"ל-בכלל, ובעקבות הנחיית המל"ל בדבר איסור גורף על נסיעות בתפקיד לחו"ל לכלל עובדי המדינה–בפרט, נאלצנו להקפיא את הרישום לכל תכניות ההכשרה בחו"ל, לרבות התכניות של קרן וקסנר. כעת, לאחר שקרן וקסנר החלה את ההרשמה לקראת השנה הבאה, הופץ אתמול חוזר למשרדים לאיתור מועמדים. יודגש כי גם עתה יובהר לנרשמים כי המשך התהליך תלוי בהוראות משרד הבריאות באשר לקורונה, ככל שיהיו כאלה בהמשך".