למרות התנגדות היועמ"ש אביחי מנדלבליט, רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ הציגו היום (ראשון) את תוכנית הסיוע הכלכלית של האוצר במסיבת עיתונאים באודיטוריום של הכנסת. כפי שדיווחנו מוקדם יותר, התוכנית תכלול בין היתר: הגדלת מענקים למובטלים שהיו לפחות שלושה חודשים בבית, הגדלת פיצויים לעסקים, ביטול אגרות לעסקים בשנת 2021 והקפאת רגולציה חדשה. למרות שנתניהו הביע אופטימיות שהתוכנית תאושר בממשלה ובכנסת, היועמ"ש צפוי שלא לאשר אותה מחשש לכלכלת בחירות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

 

כתבות נוספות על התוכנית הכלכלית ב-N12:

"עד היום הבאנו הרבה תוכניות סיוע", אמר נתניהו בפתח דבריו, "אבל אזרחים ועסקים רבים עדיין צריכים עזרה וסיוע כלכלי. אני שומע, קשוב ואנחנו פועלים לעזור. חייבים להזניק את הכלכלה על ידי עידוד העסקים והעלאת הצמיחה".

לדבריו, התוכנית תכלול 9 צעדים "שיזניקו את הכלכלה ותסייע בראש ובראשונה לעסקים הקטנים והבינוניים ולמבקשי העבודה". נתניהו ציין כי חלק מהתוכנית תדרוש אישור הממשלה והכנסת, אך הוא הביע ביטחון שהרוב יתמכו בה "אפילו בהתלהבות". נתניהו הזהיר: "אם התוכנית לא תאושר - היא תידחה לחודשים רבים ואנשים לא יכולים לחכות".

מנדלבליט (צילום: Olivier Fitoussi Flash90)
היועמ"ש מנדלבליט, ארכיון | צילום: Olivier Fitoussi Flash90

שר האוצר כ"ץ הציג את עיקרי התוכנית:

  1. מענק לעסקים להזנקת הכלכלה - כל עסק שנפגע במחזור העסקים בשיעור של 25% ומעלה יקבל מענקים שבין 8,000 ש"ח ל-30,000 ש"ח. עסקים חדשים שנפתחו ב-2020 יקבלו מענק בשווי 8,000 ש"ח.
  2. מענק משקי בית להזנקת הכלכלה - 750 ש"ח לכל בוגר, 500 ש"ח לכל ילד (עד ילד רביעי) ו-300 ש"ח לכל ילד החל מהחמישי ומעלה. בניגוד לפעם הקודמת, את המענק החדש יקבלו כל משקי הבית עד העשירון השביעי.
  3. תמרוץ להחזרת מובטלי קורונה ותיקים לעבודה - מי שקיבל אבטלה ולא הועסק במשך 80 ימים וחזר לשוק העבודה - יקבל מענקים למשך ארבעה חודשים (שני מענקים בשווי דמי אבטלה ושני מענקי השלמת שכר). מעסיק שיחזיר מובטל ותיק לעבודה יקבל מענק מיוחד.
  4. מענק מיוחד לנכים - תוספת מענק בשווי 500 מיליון ש"ח.
  5. פריסת מע"מ להקלה על עסקים קטנים ובינוניים ל-6 חודשים. כל בקשה תאושר.
  6. הקלה בהלוואות לעסקים להזנקת הכלכלה - דחיית התשלום על הקרן בשנה נוספת והארכת החזר הלוואות מ-50 ל-10 שנים.
  7. דמי אבטלה לעצמאיים יינתנו לכל עצמאי שירצה בכך.
  8. הפחתת רגולציה עסקית - הארכת פטור לרישוי עסקים חדשים לשנה, רישוי עסקים בהצהרה בלבד והקפאת רגולציה חדשה לשנה.
  9. רפורמות להגדלת השקעות - קרנות הפנסיה והביטוח יוכלו להשקיע עד 50 מיליארד ש"ח בהייטק ועד 100 מיליארד ש"ח בתשתיות.

לאחר הצגת התוכנית, רה"מ תקף את במרומז את היועמ"ש מנדלבליט שהסתייג מהתוכנית בשל סעיפים שעלולים להתפרש ככלכלת בחירות. "למה זה כלכלת בחירות?", תהה נתניהו. "הקורונה נעצרת? לעצור עם החיסונים זו כלכלת בחירות? אנחנו לא נעלה על דעתנו לפגוע בבריאותם ובחייהם של אזרחי ישראל בגלל בחירות, זה לא כלכלת בחירות, זה צורך חיוני". בהמשך הוסיף: "מי שיחליט אלו אזרחי ישראל - עובדים ופקידים יגידו כמה לתת?".

ראש הממשלה נתניהו בהצהרה (צילום: N12)
נתניהו במסיבת העיתונאים | צילום: N12

שר הביטחון בני גנץ הגיב לתוכנית של נתניהו וכ"ץ וכינה אותה "תצוגת יכולות של תחמנות". בציוץ בטוויטר כתב: "לתכנית הכלכלית שישראל באמת צריכה יש שם: "תקציב מדינה", אותו נתניהו ושליחו מנעו בגופם. אחרי הבחירות, נדאג לממשלה של אנשים ישרים שיהיה אפשר לסמוך עליהם שאכפת להם מהכלכלה גם לא בקמפיין בחירות".

במשרד האוצר לא ידעו על התוכנית

אנשי האוצר לא ידעו על כוונתם של רה"מ והשר כ"ץ להציג את התוכנית הערב ושמעו על כך רק לאחר הפרסום ב-N12. בכירים במשרד האוצר אמרו כי "עלו כמה רעיונות לתוכניות סיוע, התנגדנו לרובם. לא ברור מה ההצעות שיוצגו הערב לציבור". גורמים במערכת המשפט מסרו: "נבחן את התוכנית, סעיפים שלא נעשו בתיאום עם פקידי האוצר או שמהווים כלכלת בחירות בוטה ייפסלו".

בכחול לבן תקפו את כוונת נתניהו וכ"ץ להציג את התוכנית ומסרו: "‏גם הממשלה וגם בכירי האוצר לא ראו את פרטי התוכנית, ומסיבה אחת - אין כזאת". הם הוסיפו: "ביבי מתחמן ולא מתכוון לממש כלום. עצוב מאוד שנתניהו שוב מבטיח, לא יקיים וישאיר לבד מאות אלפי ישראלים שמחכים לעזרה. אחרי הבחירות נוודא שתקום ממשלה שתורכב רק מאנשים ישרים שיעשו הכל לשקם את הכלכלה ואת הפילוג בעם".

מנדלבליט (צילום: Olivier Fitoussi Flash90)
היועמ"ש מנדלבליט עשוי לפסול את התוכנית | צילום: Olivier Fitoussi Flash90

היועמ"ש הזהיר את השר כ"ץ ביום רביעי האחרון כי הוא מסתייג מהתוכנית הזו בשל סעיפים שעלולים להתפרש ככלכלת בחירות. במכתב האזהרה ששלח מנדלבליט, ופורסם לראשונה בחדשות 13, הוא קרא לשר האוצר להיעזר באנשי מקצוע ומשפטנים לפני שהוא מאשר את התוכנית. 

עם זאת, גורמים במערכת המשפט העריכו לאחר פרסום המכתב כי לא מן הנמנע שהיועמ"ש ישקול לפסול סעיפים בתוכנית לאחר שהיא תוצג. "יש להיזהר מפני שימוש לא ראוי בכוח השלטוני ובמשאבי המדינה לתעמולה או להשגת יתרון לא הוגן למפלגה או למועמד מסוים", כתב מנדלבליט.