נתניהו שופע הבטחות למגזר הערבי בתקווה לקולות, אלא שהבטיח מאז ומתמיד - ולא בהכרח קיים: "הזדמנות לעידן חדש ביחסי יהודים וערבים", הצהיר נתניהו היום (רביעי) בביקורו בנצרת, העיר הערבית הגדולה בישראל. אלא שהבטחותיו להשקעות במגזר כפי שלא נראו בעבר ולעידן חדש של שוויון וכבוד, הן דווקא לא כל כך חדשות. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בהודעה מטעמו של נתניהו בנובמבר 2019,  כשהיה ברור שישראל צועדת לעבר מערכת בחירות שלישית תוך שנה, התבשר הציבור על הקמת "צוות שיגבש תוכנית למיגור האלימות בחברה הערבית בתוך 90 יום". המלצות וועדת המנכ"לים, בהובלת ממלא מקום מנכ"ל ראש הממשלה, הגיעו לבסוף באיחור - רק ביולי 2020. 

הפגנות החברה הערבית נגד האלימות והפשיעה (צילום: דוד כהן, פלאש 90, פלאש/90 )
הפגנה של ערבים-ישראלים נגד הפשיעה במגזר. ארכיון | צילום: דוד כהן, פלאש 90, פלאש/90

בנובמבר השנה, הבטיח נתניהו להביא את אותן מסקנות, לאחר תיקונים בהתאם להמלצות חברי הכנסת הערבים, להצבעת הממשלה. אלא שהיציאה לסבב הבחירות הנוכחי שוב הקפיאה את המהלך. בינתיים, בשנה שעברה נפתחו חקירות משטרה בעניין 111 מקרי רצח בחברה הערבית, לעומת 94 מקרים ב-2019.  

רצח האישה בעראבה
שוטרים בעראבה לאחר שחשוד רצח את גרושתו בכפר

זו גם לא הפעם הראשונה שנתניהו מבטיח להתמודד עם הפשיעה בחברה הערבית. ביום עיון בכנסת בפברואר 2012, אמר: "הגיע הזמן לעשות פעולה של הגברה משעמותית של האכיפה ביישובים הערבים והערים הערביות בישראל. הגיע הזמן לעשות את זה". 9 שנים חלפו מאז. 

התקציבים לחברה הערבית - בעיקר כאלו שהובטחו בעבר ולא מומשו

ומה לגבי תקציבים "שלא נראו כמותם" עבור המגזר הערבי? למעשה, מדובר בעיקר במחזור של תקציבים שכבר הובטחו. ב-25 באוקטובר החליטה הממשלה להאריך בשנה את תוכנית החומש למגזר בשל הקושי לאשר תוכנית חדשה במהלך משבר הקורונה. עיקר הכסף שם הוא בעיקר תקציב שלא נוצל במסגרת התוכנית הקודמת, 922. 

בהקשר זה חשוב לציין שתוכנית 922 הייתה תוכנית לפיתוח כלכלי במגזר הערבי, שיזם אגף התקציבים באוצר, בהיקף של 15 מיליארד שקלים, בזמן כהונת נתניהו והייתה באמת התוכנית הגדולה אי פעם להשוואת תקציבים למגזר. אלא שבפועל, נוצלו פחות מ- 4 מיליארד. הממשלה אישרה למעשה להשתמש ב-3 מיליארד שקלים שהוקצו כבר לתוכנית שהחלה לפעול ב-2016 ולא נוצלו ועוד כ-1.7 מיליארד שח לפיתוח תשתיות שחלקם היו אמורים להינתן בכל מקרה. 

התמיכה עולה. כפר ערבי בגליל, ארכיון (צילום: פלאש 90, הדס פרוש)
לא כל הכסף הועבר למגזר הערבי במסגרת התוכנית | צילום: פלאש 90, הדס פרוש

בסרטון משנת 2016 תיאר נתניהו פגישה מרגשת עם אזרחית ערבייה. כך סיפר אז: "אני לא אשכח לעולם את השיחה שקיימתי באחת מוועדות הכנסת עם אישה מוסלמית צעירה שבעלה ובניה נרצחו, נורו למוות, באחת הערים הערביות. היא רעדה, היא התחננה בפניי, אמרה לי: "ראש הממשלה, תגביר את החוק והסדר בישוב בו אני חיה". זה בדיוק מה שאנחנו עושים". זהו אותו הסיפור שנתניהו סיפר היום בנאומו בנצרת - 5 שנים לאחר מכן, והתוכנית למיגור האלימות בחברה הערבית? היא מוקפאת בינתיים.  

ובפברואר אשתקד, לפני הבחירות הקודמות, התראיין נתניהו לאתר PANET וחיזר גם אז אחר הקול הערבי. הוא הבטיח אז: "אני חושב שאנחנו נגיע מהר מאוד למצב שישראלים יוכלו בטיסות ישירות להגיע לסעודיה למען חג החאג'". הסכמי נורמליזציה עם איחוד האמירויות, בחריין, סודן ומרוקו יש - אבל בפועל אין טיסות ישירות מישראל לסעודיה - כמעט שנה אחרי שנאמרו הדברים.