"אני עוד אגרום לו להצטער - ולא פעם אחת": גדעון סער נשמע מצטט את המשפט הזה מספר פעמים בשנים האחרונות, ובכל פעם - אחרי עוד השפלה שספג מנתניהו במסגרת מסע החיסולים רב השנים שראש הממשלה ערך לו. אך רק בשבוע שעבר, הפעיל סוף סוף סער את כיסא המפלט כשהכריז על הקמת מפלגת "תקווה חדשה": "איני עוד יכול לתמוך בממשלה בראשות נתניהו ואיני יכול להיות חבר הליכוד בראשותו. התנועה הפכה לכלי שרת עבור האינטרסים האישיים של העומד בראשה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

רמזים לשאלת החיבה שמגלים עכשיו לא מעט שמאלנים לגדעון סער, לפחות בסקרים, מפוזרים לאורך כל תחנות חייו: מילים שעשויות להזכיר ביוגרפיה סטריאוטיפית של מצביע שמאל כמו תיכון "חדש", תקליטן, פורטיס, עוזר לפרקליטת המדינה עדנה ארבל - וזוגיות עם מגישת טלוויזיה ידועה הם רק חלק מהדברים שיוחסו ונאמרו על סער.

גדעון סער (צילום: החדשות12)
סער ונתניהו בימים טובים יותר | צילום: החדשות12

אבל פעם היו ימים שבהם המילים "פרקליטות" או "היועץ המשפטי לממשלה" לא עוררו גירודים בליכוד וציוצים מבלפור, ובשנת 1999 אף הציע לו נתניהו, בשלהי כהונתו הראשונה, את תפקיד מזכיר הממשלה. כך, בעצם, החלו שנות הרומן. ארבע שנים מאוחר יותר, בבחירות 2003, אחרי שהיה מזכיר ממשלה אצל נתניהו ושרון - סער כבר נבחר לכנסת.

"הלוואי שהייתי יכול לקחת אותו איתי, הוא בחור אידיאולוגי"

"אין ספק שסער הוא אדם סופר מוכשר", אומרת חברת הכנסת לשעבר שלי יחימוביץ', "הוא פרלמנטר מעולה ברמות שאני לא חושבת שקיימים כאלה היום בכנסת, אולי אחמד טיבי. היכולת שלו להבין מהלכים ולהריץ אותם קדימה היא עילאית, הוא היה שר עם יכולת ביצוע מרשימה ביותר, אולם השאלה היא האם יש לו את האקס פקטור? זה נשאר בגדר סימן שאלה".

מספרים שכששרון הקים את קדימה ב-2005, אמר לו ח"כ משה גפני מיהדות התורה: "למה שלא תיקח איתך את גדעון סער?", שרון הסתכל עליו וענה: "הלוואי, אבל הוא בחור אידיאולוגי". שרון זכר איך סער ביקש פעמיים להתפטר בגלל ההתנגדות שלו לתוכנית ההתנתקות.

גדעון סער עוזב את הליכוד
"איני עוד יכול לתמוך בממשלה בראשות נתניהו", סער בערב ההכרזה על מפלגתו החדשה

במרכז הליכוד סער תמיד היה אהוב, פעמיים נבחר למקום הראשון בפריימריז, אך זה היה פחות טוב מבחינתו ממה שזה נשמע. "אסור לצמוח יותר מדי ליד נתניהו", מסביר הפרשן הפוליטי שלום ירושלמי מ'זמן ישראל'. "כאשר סער התחיל לגלות הרבה מאוד עצמאות והרבה מאוד כוח פוליטי שהחל לצבור, נתניהו סימן אותו כפי שעשה בעבר - ומכאן הדרך של גדעון סער הייתה למטה ולא למעלה".

הקש ששבר את גב הגמל

אז מתי בדיוק הפך גדעון סער מחייל נאמן לאויב? יש מי שמסמנים את קו השבר עוד בשנת 2013, כשנחשפה הזוגיות עם המגישה גאולה אבן מערוץ 1. מבחינת בלפור זה כבר "לישון עם האויב" - המחשבה שמגישת טלוויזיה בכירה תעמוד עכשיו לצדו של סער שעלול להתמודד יום אחד מול נתניהו הייתה פשוט בלתי נסבלת. 

אולם יש כאלו שמייחסים את תחילת היריבות בין השניים לרגע שבו החליט סער להריץ, בניגוד לרצונו של נתניהו, את רובי ריבלין לתפקיד נשיא המדינה ביוני 2014. "מרגע זה ואילך לא היה שום סיכוי לשום חיבור בין השניים האלה", נזכר ירושלמי. זמן לא רב לאחר מכן, החליט סער לקחת פסק זמן מהחיים הפוליטיים.

במשך שנים חיפשו מתנגדיו של סער רפש עליו - אולם זה לא היה קל. כל אבן נהפכה פעמיים ואפילו שלוש ובשנת 2013, אחרי החתונה עם גאולה אבן, נעשה ניסיון החיסול הפוליטי הראשון - בין חברי מרכז הליכוד הופץ מכתב שמאשים את סער ביחסים לא הולמים עם 3 נשים, דבר שבהמשך התברר כזיוף. ב-2019 נעשה ניסיון למנף את הזוגיות של בתו אלונה עם השחקן הערבי אמיר חורי כנגד סער, אולם גם ניסיון זה עלה בתוהו. 

גדעון סער נואם (צילום: אופיר בר)
גדעון סער נואם | צילום: אופיר בר

לקראת בחירות מועד ב', בעוד מדברים על פריימריז בזק בליכוד, סער מצייץ בטוויטר שתי מילים שעוררו סערה: "אני מוכן". לפני מועד ג' הוא כבר מתמודד מול נתניהו על ראשות הליכוד, התמודדות חסרת סיכוי, בה הוא זכה ב-27% מהקולות. נתניהו עשה עוד ניסיון להרחיק אותו והציע לו את תפקיד השגריר באו"ם אולם סער, כידוע, מסרב לתפקיד. ואז, לפני שבוע וחצי - סער שבר את הכלים.

קבוצות הוואטסאפ בליכוד מבעבעות עכשיו עם מילים קשות על סער, אבל זה עדיין לא אומר כלום. איציק דדוש, יו"ר סניף הליכוד באור יהודה ומי שליווה את סער במשך שנים עד למהלך האחרון שלו, סיפר כי "הביביסטים לא יכולים לשמוע את סער עוד מאז, אבל חברי המרכז המתונים, שמבינים באמת מה קורה - עוד לא דיברו". גם חגית אלמגור, חברת מזכירות הליכוד ותומכת של סער במשך שנים, החליטה שלא לתמוך במהלך האחרון שלו, אך מספרת על כך ש"הרבה מבינים את גדעון".

סער עכשיו בנקודה המתוקה של הסקרים המחמיאים. על הנייר הוא שותה קולות מבנט ששתה אותם מכחול לבן ששתתה אותם מהעבודה. מצביעי שמאל מרכז נוטים לערוף את מנהיגיהם בלי אופציה למחילה ואת הסלחנות הם שומרים לאנשי ימין שרומזים לקץ שלטון נתניהו.