לאחר פיזורה של הכנסת ותחילתה של מערכת הבחירות הרביעית בתוך פחות משנתיים, תוקפת מנכ"לית ועדת הבחירות, אורלי עדס, בריאיון ל-N12 את בכירי משרד הבריאות על רקע הדרישות שהם מציבים להיערכות לבחירות תחת מציאות הקורונה. עוד היא מציינת שוועדת הבחירות תגדיל את מספר הקלפיות כדי לצמצם התקהלות, תחייב מצביעים לחטא ידיים ותפתח קלפיות "הצבע וסע" לחולים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

האם בבחירות הקרובות תהיה הצבעה בדואר, בין היתר כדי לאפשר לחולי קורונה להצביע? 

עדס מדגישה שלא תהיה הצבעה בדואר ולא הצבעה ממוחשבת, צעדים שלטענתה דורשים חקיקה והיערכות מורכבת, לאחר שראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, התנגדה לאפשרות שחולים יצאו להצביע בקלפיות. "האמירות של משרד הבריאות זה זלזול בציבור", אמרה עדס בשיחה עם N12. "משרד הבריאות הוא גורם מייעץ, לא גורם קובע, כך נקבע בחוק". עוד הוסיפה: "משרד הבריאות הוא גורם מייעץ לוועדת הבחירות. כמובן שאנחנו מבקשים את הייעוץ שלו, הוא גורם מקצועי". 

אם משרד הבריאות יעמוד על הרגליים האחוריות שלו ויגיד שהוא דורש הצבעה בדואר לחולים?

"הוא יכול לדרוש, משרד הבריאות צריך להבין דבר אחד - הוא צריך להתאים את הייעוץ שלו לשיטת הבחירות, זו השיטה. אין הצבעה בדואר, אין הצבעה בקלפיות ניידות, קלפי לא מגיעה לחולה הביתה, אין את הדברים האלו במדינת ישראל ולא יהיו. כי אין חקיקה כזו".

אורלי עדס (צילום: אמיל סלמן)
מנכ"לית ועדת הבחירות, אורלי עדס | צילום: אמיל סלמן

את אומרת לי שבכירי משרד הבריאות לא מבינים שהם לא יכולים לשנות את שיטת הבחירות, הם עד כדי כך הזויים?

"כנראה שלא. אני לא אמרתי את המילה הזויים, הם צריכים להבין שזה לא קיים. אתמול ישבה פה ד"ר שרון אלרעי פרייס, ואמרה שאנחנו מסרבים להצבעה בדואר, להביא קלפי לחולה הביתה, לקלפיות ניידות וכל דבר אנחנו אומרים לא ולא ולא. בדברים האלו לא אנחנו אומרים לא, כנסת ישראל אמרה לא, זה לא בשיטה. לכן זה לא רלוונטי".

"לבקש מאיתנו להסיע עשרות אלפי חולים, אני לא רוצה להגדיר את המילה מה זה. משרד הבריאות יודע שזה לא ריאלי כי משרד הבריאות בעצמו לא מסוגל לעשות את זה שכל פיקוד העורף עומד לרשותו, וכל מדינת ישראל עומדת לרשותו. משרד הביטחון נותן סיוע, המוסד נותן סיוע. הם לא הצליחו להרים מערך הסעות כזה משדה התעופה, הם לא הסיעו אף אחד משדה התעופה הביתה, והגיעו משם מאות ואלפים חולים באותה תקופה".

נשמע שיש דם רע בינך ובין משרד הבריאות

"ממש לא, אני מקווה מאוד שמשרד הבריאות מבין שהוא לא יכול להציע הצעות לא ריאליות. להציע לנו לשנות את שיטת הבחירות במדינת ישראל כשמדינת ישראל נמצאת בתוך מערכת בחירות זה גם לא ריאלי. בישראל אין בחירות בדואר. כדי לשנות את זה, מדובר בעניין חוקתי בעל משמעות עצומה. כנסת ישראל צריכה להחליט אם היא רוצה לשנות את שיטת הבחירות הנהוגה פה 72 שנה, ולא משנים את זה במחי יד בשבוע ימים".

אז מה בכוונתכם לעשות על מנת לקיים בחירות בצל קורונה?

"קודם כל ברור לכולם שמה שצריך לעשות זה להפחית את ההתקהלויות בריכוזי הקלפיות. לכן, נפחית את מספר בעלי זכות הבחירה שרשומים בכל קלפי, שהיום עומד על מקסימום 800, ונפחית ל-650. התייעצנו עם מומחית לחקר ביצועים שגם מייעצת לרפאל. זה אומר שאם יהיו 72-70% הצבעה, זה פחות מ-450 איש בקלפי כל יום. תורים קטנים יותר ופחות אנשים שייכנסו למתחם".

קלפי בבחירות ספטמבר 2019 (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
ינסו לדכא הצבעה באמצעות הקורונה? | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

האם יוצבו קלפיות "הצבע וסע" במתחמי הדרייב אין? 

"נקים קלפיות 'הצבע וסע' שחולה יגיע עם הרכב שלו, כמו למתחם בדיקות. הוא יעבור מסלול, יבואו אליו. סיכמנו עם מנכ"ל משרד הבריאות שיתנו לנו את מתחמי הבדיקות ביום הבחירות. יש מאה מתחמים כאלו ומאות מסלולים. החולה יגיע לעמדת הצבעה שתוצמד לחלון. תהיה ועדת קלפי, תוצמד לך עמדה חשאית עם פרגוד, יהיה מגש פתקים, יבצעו את כל תהליך הזיהוי מבלי שתצא מהרכב. לא יצאת - לא התחככת עם אף אחד, לא ירדת מהרכב. אני מניחה שלפחות 85% מהחולים יגיעו עם הרכב. הם כבר לא יסתובבו". 

"כמו כן, נציב שני פרגודים בכל חדר ועדת קלפי שמאפשר את זה. זה אומר תהליך קצת יותר מהיר כי בכל רגע נתון יצביעו שני מצביעים, התור יתקדם יותר מהר ואנשים ימתינו פחות זמן. נמגן את חברי ועדת הקלפי באמצעי הגנה ואמצעי חיטוי, מחיצות בין הבוחרים ובין חברי ועדת הקלפי".

כיצד יתבצע החיטוי?

"נספק לכל ועדת קלפי מגבונים עם חומרי חיטוי. ההנחיות יהיו - כמעט אחרי כל מצביע תעבירו מגבונים, תחטאו את האזורים והמשטחים. יהיה אלכוג'ל מאחורי הפרגוד ולפני הכניסה לפרגוד. לגבי כפפות, אנחנו חושבים שזה לא נכון והן יותר מידבקות. כל מצביע ישים כמה שניות לפני ההצבעה אלכוג'ל". 

יחייבו כל מצביע לשים אלכוג'ל בכניסה?

"הוא יצטרך. הוא מוסר את תעודת הזהות למזכיר. המזכיר יגיד לו: 'הנה בקבוק אלכוג'ל תחטא את הידיים ותיכנס מאחורי הפרגוד'". 

כמה תעלה הפעלת ועדת הבחירות?

"בבחירות הקודמות התקציב היה סביב 400 מיליון, ולפי הערכה ראשונית, הפעם זה יגיע ל-520 מיליון שקלים. האמת היא שקשה לדעת, אין לנו אפילו תרחיש ייחוס, כרגע יש יותר מ-100 אלף מבודדים ורבבות חולים, זה שונה אם נהיה בשיא המגפה או עם מעט תחלואה".

קלפי מבודדים קורונה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
כך זה התבצע בפעם הקודמת, ארכיון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

האם יש חשש משימוש בקורונה על ידי בעלי אינטרסים כדי למנוע הצבעה?

"נקים דסק קורונה כמו בפעם הקודמת, אבל הרבה יותר רחב. נספק לוועדות שלנו יכולת להקים קלפי ספייר במקרה של חשש לקורונה באחת הקלפיות. התראה ממשית אין כרגע, אבל אנחנו מניחים שיהיה ניסיון כזה או ניסיון מאורגן של קבוצה או אנשים בודדים להפיץ פייק ניוז באמצעות הקורונה כדי לפגוע בהצבעה. אנחנו נתדרך את ועדות הקלפי שלנו איך לפעול בכל המקרים".

עוד הוסיפה עדס: "יש שאלה גם איך מגייסים עובדים, יש חשש שלא נצליח לגייס עובדים לקלפיות של מבודדים וחולים. הפעם לא מדברים על 18 קלפיות אלא על מאות קלפיות ואלפי עובדים. זה אתגר עצום".

איך יצביעו במחלקות הקורונה?

"כבר אפיינו תהליך הצבעה במחלקות קורונה. הוא עדיין לא הוצג למשרד הבריאות, ואני מקווה שיקדמו את הפגישות כסדרן ונוכל לעבוד על כל הסוגיות. הם גם עסוקים בעניינים שלהם, אנחנו עסוקים בבחירות, נצטרך את שני הצדדים כדי לקיים את המפגשים - ולקיים אותם מהר מאוד". 

כמה מעטפות כפולות יהיו והאם ייתכן שהבחירות יימשכו מספר ימים?

"אנחנו מעריכים שיהיו כחצי מליון מעטפות כפולות בשל הקורונה, פי שניים מבבחירות הקודמות. יש לנו רק יומיים וחצי מהבחירות לליל הסדר - וכמות כפולה של מעטפות, כשלמבצע הקודם עמדו שלושה וחצי ימים. לכן כמה ימי הצבעה זה לא אפשרי".