מליאת הכנסת קיימה אתמול (שני) בערב ישיבה מיוחדת בעקבות דרישת 40 חברי כנסת מהאופוזיציה, הנוגעת לאופן ניהול משבר הקורונה. כותרת הישיבה הייתה "כישלונו המחפיר של רה"מ בניהול המשבר הכלכלי והבריאותי". ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר האופוזיציה יאיר לפיד נאמו בזה אחר זה והציגו שלל נתונים, אלא שבדיקת העובדות של N12 מעלה כי בחלק מהמקרים שהציגו השניים, הם לא ממש דייקו. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נאום ראש הממשלה נתניהו:

"ברוב מדינות העולם, ראשי האופוזיציה מסייעים לממשלה להילחם נגד המגפה ולהציל חיים, לצערי זה לא מה שקורה בישראל".

בדיקת N12: הטיעון לא מבוסס

ב-29 בספטמבר הגישה לבית התחתון של הפרלמנט הספרדי (קונגרס הנציגים) מפלגת הימין "ווקס" הצעת אי אמון כנגד ממשלתו של פדרו סנצ'ס, מנהיג מפלגת הפועלים הסוציאליסטית הספרדית. עילת ההצעה על פי מנסחיה, היא "הניהול הכושל של משבר קורונה במדינה בידי הממשלה".

ראש הממשלה הבריטי, בוריס ג'ונסון, סופג לא מעט ביקורת מהאופוזיציה ששקלה ליזום הצבעת אי אמון נגדו בסוף החודש שעבר. בסופו של דבר, ההצבעה נדחתה כשהאופוזיציה החליטה לחכות למועד האחרון לגיבוש הסכם היציאה מהאיחוד האירופי. ג'ונסון אפילו נאלץ להתמודד עם חברי פרלמנט ממפלגתו המורדים נגד ההגבלות שממשלתו מציעה, כפי שדווח למשל ב"גרדיאן" הבריטי. 

ב-31 באוגוסט, ממשלת המיעוט ברומניה הייתה צריכה לשרוד הצבעת אי אמון בפרלמנט מצד המפלגה הסוציאל דמוקרטית. זאת בשעה שהמדינה מתמודדת מאז אמצע יולי עם תהליך של עלייה בתחלואה. בתחילת החודש דיווחה סוכנות הידיעות בלומברג על כוונתם של כמה מחברי הפרלמנט בשוודיה ליזום הצבעת אי אמון בממשלה לאחר כישלון במגעים עם ארגוני העובדים. 

לא מצאנו נתונים שמבססים את הקביעה כי ברוב מדינות העולם האופוזיציה מסייעת לממשלה במשבר הנוכחי. מנגד, שורת דוגמאות שרק חלקן הובאו כאן, מראות את ההפך ממה שאמר ראש הממשלה בנאומו. 

 

"בדיוק כפי שהקדמנו את העולם בגל הראשון, כך אנחנו מקדימים אותו בגל השני ואמרתי לכם כשאנחנו נתחיל לצאת מהסגר, מדינות באירופה נכנסות לסגר. שמעתי עכשיו דיווח שוויילס הטילה סגר מלא ואתם יודעים מה קורה במדינות אחרות".

בדיקת N12: הטיעון מטעה, ורק חלקית נכון

ישראל הייתה המדינה הראשונה שהטילה סגר מלא בכל המדינה במסגרת הגל השני של התפשטות הקורונה בעולם. כעת היא ביצעה שלב ראשון בתוכנית מדורגת ליציאה מהסגר, אך בניגוד לדברי ראש הממשלה - רבות מהמדינות באירופה דווקא לא נכנסות לסגר כלל מדינתי. 

עם הזינוק בתחלואה יש אמנם קולות בבריטניה הקוראים להטלת סגר לאומי לשבועות בודדים, אך גם אתמול הבהיר דובר ראש הממשלה ג'ונסון לאחד מכלי התקשורת במדינה כי "ראש הממשלה הבהיר באופן חד מאוד שהוא לא רוצה לחזור למשהו כמו סגר לאומי". סוכנות הידיעות AP דיווחה אתמול גם כן שג'ונסון עדיין מתנגד לסגר לאומי באנגליה. 

בוויילס שבבריטניה אכן הודיע ראש הממשלה על סגר כללי של שבועיים, אבל כמובן שהוא תקף רק שם ולא מדובר בסגר כללי בממלכה המאוחדת כולה. באיטליה הוצגו אתמול מגבלות חדשות, ביניהן הגבלה לפיה רק קבוצות של עד שישה אנשים יוכלו לשבת יחד במסעדות וברים. בישראל המסעדות עדיין סגורות.

קורונה בלונדון (צילום: AP)
סגר מלא לא הוטל שוב בבריטניה | צילום: AP

בבלגיה, המסעדות והברים הוגבלו למתכונת משלוחים ואיסוף עצמי, אולם העוצר המונע יציאה והתרחקות מהבית הוא רק במהלך הלילה. בצרפת הוטל גם כן בשבוע שעבר סגר לילי והוא חל בפריז, מרסיי וב-7 ערים נוספות.

באירלנד הוחלט על מהלך די קרוב לסגר, כשאנשים הונחו להישאר בבית ופעילות גופנית הותרה במרחק של עד 5 ק"מ מהבית. רק חנויות חיוניות פתוחות ומסעדות פתוחות לאיסוף עצמי. אך יש הבדל גדול, כשבמדינה האירופית מערכת החינוך ממשיכה לפעול.

בדיקתנו מעלה שמגבלות חדשות באירופה אכן הוטלו, אבל אמירתו של ראש הממשלה כי מדינות אירופה נכנסות לסגר מטעה ולא נכונה.

 

"כולנו ראינו בשבוע שעבר את בנט שטוען שהוא ימין מצביע יחד עם הרשימה המשותפת עבור יאיר לפיד לראשות הממשלה, זכותו".

בדיקת N12: הטיעון נכון 

בהצבעתו בעד הצעת אי האמון של סיעת יש עתיד-תל"ם, תמך למעשה נפתלי בנט במינוי יאיר לפיד לראש הממשלה. חוק יסוד הממשלה קובע בסעיף 18 (ב) כי "הבעת אי-אמון בממשלה תיעשה בהחלטה של הכנסת, ברוב חבריה, להביע אמון בממשלה אחרת שהודיעה על קווי היסוד של מדיניותה, על הרכבה ועל חלוקת התפקידים בין השרים כאמור בסעיף 13(ד)". 

קרע גלוי בין האחים. השרים לפיד ובנט, ארכיון (צילום: רויטרס)
בנט ולפיד. תמכו יחד בהצעת אי האמון | צילום: רויטרס

כשמגישים הצעת אי אמון קונסטרוקטיבית, מפורט בה כבר הרכב הממשלה החדשה - ובהצעה האחרונה שהוגשה הוצע שיאיר לפיד הוא שיתמנה לראשות הממשלה - אם ההצעה תתקבל. בנוסף, בהתאם למה שציין נתניהו, חברים ברשימה המשותפת תמכו בהצעה, יחד עם חברי מפלגתו של בנט. 

"אנחנו במצב טוב יותר אני אומר כמעט מכל מדינות אירופה, יכול להיות שמכולן במספר הנדבקים לנפש. צרפת, בריטניה, איטליה, צ'כיה, הולנד, שוויץ, אוסטריה. אגב, גרמניה, לפי הנתונים האחרונים, כנראה גם כן במצב טוב פחות משלנו".

בדיקת N12: הטיעון לא נכון

ראש הממשלה אמר כי יכול להיות שמצבנו טוב מכל מדינות אירופה וזה לחלוטין לא נכון. ביוון, מדינה שאוכלוסייתה גדולה מ-10 מיליון תושבים, אותרו לפי ארגון הבריאות העולמי עד היום 25,370 חולי קורונה וישנם 509 מתים. בדנמרק, שיש בה כמעט 6 מיליון אזרחים, אותרו 35,392 חולים וישנם 680 מתים. בישראל, לעומת זאת, זוהו נכון לנתוני משרד הבריאות במועד כתיבת שורות אלו 305,348 חולים מאומתים ו-2,268 ישראלים מתו.

אחר כך, מנה ראש הממשלה מספר מדינות שמצבן גרוע מזה של ישראל והוסיף כי גרמניה לפי הנתונים האחרונים כנראה גם במצב פחות טוב מאיתנו. ראש הממשלה טועה בעניין גרמניה ובספק אם יש ממש בהכללת אוסטריה ברשימה. ריכזו את נתוני התמותה לנפש בשתי המדינות ואת מספר הנדבקים החדשים.

עם זאת, בחלק מהמדינות האחרות ברשימה של ראש הממשלה המצב אכן קשה יותר מהמצב בישראל. דוגמה טובה היא הולנד שגדולה מישראל באוכלוסייתה בכמעט פי 2, והיא סופרת כבר 6,751 מתים. ביממה החולפת, התגלו שם 8,439 חולים חדשים, נתון גבוה משמעותית מבארץ. לסיכום, נראה שאמירתו של נתניהו ברובה לא מדויקת. 

 

"בינתיים, מה עושה האופוזיציה או ראשי האופוזיציה? אני חושב שהם אפילו לא יודעים מה הם רוצים. יאיר לפיד קורא שלא להישמע להנחיות משרד הבריאות. בנט קורא לפתוח את הכלכלה מהר מהר".

בדיקת N12: הטיעון לא מדויק חלקית

יו"ר האופוזיציה לפיד ספג ביקורת לפיה הוא רמז לאזרחי ישראל שלא לציית להנחיות לאחר סרטון שפרסם ב-17 במרץ במהלך הגל הראשון. הסרטון הועלה בעקבות פרסום ההנחיות שאסרו על יציאה מהבתים למעט במצבים שמחייבים זאת.

"אתם יכולים לקרוא לזה בהרבה שמות, זו לא דמוקרטיה", אמר בסרטון ההוא. "והלא-דמוקרטיה הזו הודיעה לכם היום דבר אחד - שאסור לכם לצאת מהבית. תשאלו את עצמכם באילו מדינות ממשלה לא נבחרת מודיעה לאזרחים שאסור להם לצאת מהבית".

יאיר לפיד
לפיד קרא לא לציית להנחיות? לא בדיוק

 

נדגיש כי בנט לא קרא במפורש שלא להישמע להנחיות משרד הבריאות, כפי שתיאר נתניהו. עם זאת, במהלך הסגר הראשון, יו"ר ימינה נפתלי בנט אכן קרא למהר לפתוח את הכלכלה. "המשימה הדחופה: לפתוח מחדש את כלכלת ישראל", הוא כתב בחשבון הטוויטר שלו ב-13 באפריל אך סייג זאת וציין שיש לעשות זאת מבלי לאבד שליטה על המגיפה.

"זה נכון שאני דוחף מאוד לפתיחה מחודשת ומהירה של מרבית הכלכלה ומרבי מערכת החינוך", אישר בנט בקולו ב-25 באפריל בריאיון לאחד מכלי התקשורת. אך לצד זה הוא קרא להגדלת מספר הבדיקות ולהקפיד על עטיית מסכות.  

 

נאום יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד:

"ראש הממשלה אומר פה היום, אומר מעל כל במה אפשרית, שהמצב פשוט מצוין. לטענתו, ישראל עוברת את משבר הקורונה באופן יוצא מן הכלל, והוא מטפל במשבר הקורונה באופן עוד יותר יוצא מן הכלל. מצבם הבריאותי של האזרחים מצוין. מצבם הכלכלי מעולה”.

בדיקת N12: הטיעון לא נכון. 

האמירות שייחס ראש האופוזיציה לפיד בנאומו לראש הממשלה נתניהו לא נאמרו. בנאומו אמר נתניהו בביקורת על האופוזיציה: "צעקתם: 'תנו כסף'. נתנו כסף, מענקים והלוואות - ואז קיטרתם: 'למה אתם מפזרים כסף?'". הוא אכן שיבח גם את קבלת ההחלטות שלו עצמו ואמר: "רואים שההחלטות שהובלתי על הקורונה היו החלטות נכונות". ראש הממשלה אמר בנאומו כי המצב בישראל טוב יותר מכמעט כל מדינות אירופה. עם זאת, כאמור, בשום שלב הוא לא הצהיר כי המצב הבריאותי של האזרחים 'מצוין' או כי מצבם הכלכלי 'מעולה'.



"במציאות כל עסק חמישי בישראל נסגר"

בדיקת N12: הטיעון מטעה.

ראש האופוזיציה משתמש כאן בנתון שאכן הוזכר בכמה הקשרים אחרים, אולם זהו לא שיעור העסקים שנסגרו לצמיתות במהלך המשבר. בסקר מצב העסקים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מ-27 באוגוסט, 19% מהעסקים (כחמישית מהם) דיווחו שלא יוכלו להמשיך מעבר לשלושה חודשים בתנאים הנוכחיים. כ-18.4% מהעסקים המנוהלים בידי עצמאים צפויים להיסגר במהלך השנה, העריך ד"ר רובי נתנזון במחקר מיום רביעי שעבר עבור ארגון העצמאים להב. אלו הערכות צופות פני עתיד ולא נתוני העבר.

על פי ההערכה של חברת המידע העסקי BDI, שפורסמה כאן לפני הסגר הנוכחי, כ־5% מהעסקים הפועלים בישראל נסגרו כבר. ענקית מידע עסקי אחרת, דן אנד ברדסטריט, העריכה כי בסך הכל המשק צפוי להתכווץ השנה ב 40-50 אלף עסקים, המהווים ירידה של 8%-7% בכמות העסקים במשק וכי ההסתברות לסגירת עסק עלתה לשיעור של יותר מ-13%. 

חנויות סגורות בירושלים (צילום: עמית ולדמן, N12)
כל עסק חמישי בישראל נסגר לצמיתות? הנתון לא מדויק | צילום: עמית ולדמן, N12

ברשות המסים דיווחו על נתוני סגירת תיקי מע"מ נמוכים מבשנה שעברה: 14,298 נסגרו מתוך כ-900 אלף תיקים. ואולם, ייתכן מאוד שהנתונים מושפעים מתוכנית המענקים לעצמאים. נתוני הרשות לחודשים מאי-יוני שלאחר הסגר הראשון, מעידים כי מחזורם של כ-15% מהעסקים נחתך ב-80% או יותר.

הטענה כי חמישית מהעסקים כבר נסגרו, לא נתמכת בנתונים. יתכן מאוד כי ח"כ לפיד גם ידע את זה. הרי שבנאומו במליאה ביום חמישי בשבוע שעבר הוא תיאר כי "כל עסק חמישי ייסגר השנה", בלשון עתיד ואף הפנה לפרסום של הערכה כזו באחד מכלי התקשורת.

"כל מובטל שלישי הוא צעיר"

בדיקת N12: הטיעון לא מדויק

על פי דו"ח שירות התעסוקה לחודש ספטמבר שפורסם רק שלשום (ראשון) שיעור דורשי העבודה שגילם נמוך מ-24 עומד על 20.4%, כחמישית ולא כשליש. לו התכוון לפיד כשאמר צעירים לקבוצת האוכלוסייה שעד ליל 34, אז הנתון גבוה הרבה יותר מזה שנקב בו. על פי שירות התעסוקה, שיעורם עומד על 49.5%, כמעט חצי מכלל המובטלים.


"במציאות, ישראל היא המדינה היחידה בעולם שהלכה לסגר שני מלא. אמרת בטלוויזיה, בלי למצמץ, שעוד מדינות הלכו לסגר מלא, לא נמצאו מדינות כאלה. בכל אופן לא בכדור הארץ".

בדיקת N12: הטיעון נכון חלקית.

בזמן שבו ישראל נכנסה לסגר הכללי השני, לא הייתה בעולם עדיין אף מדינה אחרת שהנהיגה סגר כללי דומה בכל הטריטוריות. במדינות אירופה, גם כעת, אין עדיין סגר כללי דומה בחומרתו. מה שכן, טריטוריות מסוימות בתוך מדינות אחרות הטילו סגר חמור כמעט כמו בישראל. 

מדינת ויקטוריה שבאוסטרליה גם כן יוצאת עכשיו מסגר כללי, שם הוא נמשך יותר מ-100 ימים וכלל סגירה של המסחר והמסעדות למעט משלוחים ואיסוף עצמי. בוויילס שבבריטניה הודיע ראש הממשלה היום על סגר כללי של שבועיים. היציאה מהבתים שם תותר רק למקומות עבודה חיוניים או במקרה שלא ניתן לעבוד מהבית. החנויות הלא חיוניות, התיירות ותחום האירוח ייסגרו למעט משלוחים ואיסוף עצמי.

לפיד אמנם צודק כי לא נמצאו מדינות שלמות שהלכו למהלך דומה לזה של ישראל, אבל הוא לא מדייק בתיאור דבריו של ראש הממשלה. בהצהרה לתקשורת מ-13 בספטמבר טען נתניהו שבמדינות אחרות הוטל סגר, הוא לא אמר "סגר מלא".

חשוב לציין שגם נתניהו הטעה אז בדבריו. במדינות שציין אמנם הוטלו מגבלות חדשות אך לא מדובר במגבלות דומות לאלו שהוטלו בישראל באמצע חודש ספטמבר. בסקירה שהתפרסמה במהדורה המרכזית בשבוע שעבר למשל, צוין כי המסעדות בערים הגדולות בצרפת עדיין פתוחות ובמדריד בירת ספרד אמנם הוכרז מצב חירום, אבל מסעדות נדרשו רק לסגור שעתיים מוקדם יותר ועסקים התבקשו לצמצם את מספר הלקוחות.